- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Meyan Dünyada Yılın Bitkisi Seçildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyan bitkisin yüzlerce yıldır boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığı ve astım gibi hastaların tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Almanya Würzburg Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası bir bitki toplantısında, meyanın ”yılın bitkisi” seçildiğini belirten Karaman, şunları anlattı:

”Meyan bitkisi Würzburg Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası toplantıda Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Yaban Hayatı İzleme Ağı (TRAFFİC) tarafından binlerce bitki arasında yapılan seçimde ‘yılın bitkisi’ seçildi. Bu önemli bir seçimdir. Bu seçime dünyanın önemli çevre örgütü temsilcileri katıldı.

Meyan bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı için ve son araştırmalarda ortaya çıkan önemli tıbbi etkilerinden dolayı seçildi. Bu değerlendirmeyi çok doğru bir seçim olarak düşünüyorum. Zaten meyan dünyada en sık kullanılan 10 tıbbi bitkiden biridir. Tıbbi etkisi de çok yüksek. Ayrıca erişebilmek de çok kolay.”

”Yaşlanmayı önleyici”

Meyan bitkisinin dünyanın önemli çevre kuruluşları tarafından desteklenmesinin önemine değinen Karaman, akademik bilim ve çevre kuruluşlarının bu bitkiyi desteklemesinin gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Karaman, meyan köklerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için sürdürülebilir şekilde toplanması gerektiğine dikkati çekerek, bitkinin diyabet ve kanser tedavisiyle ilgili çalışmalarda kullanılmasının önemini daha da artırdığını söyledi.

Son yıllarda dünyada meyan köküyle ilgili araştırmaların yoğun şekilde arttığını bildiren Karaman, ”Meyanın kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyici etkisi var. Meyan köklerinin amorfrutin içerdiği tespit edildi ve bu madde köklerden izole edilerek doğal diyabet önleyici olarak kullanılabilir.

Meyan kökünün karaciğer enzimlerini düzenleyici etkisi de araştırılmakta. Ayrıca yaşlanma önleyici etkisi çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Bitki üzerine giderek artan çalışmalar meyanın insanlık için ‘ümit var’ bir bitki olduğunu bize göstermektedir” diye konuştu.

”Kökünde 400 bileşen”

Karaman, içecek, kozmetik ve tıbbi alanda kullanılan meyan bitkisinin kökünde 400 kadar bileşen tespit edildiğini ifade etti.

Meyan kökünün şeker kamışından 50 kat daha fazla tatlandırma gücüne sahip olduğunu anlatan Karaman, meyanın en çok tüketilen tıbbi bitkiler arasında bulunduğunu ve Almanya’da yıllık 500 ton meyan kökünün ithal edildiğini aktardı.

Meyan bitkisinin geleneksel Çin tıbbında da önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Karaman, fazla kullanılması halinde bitkinin yan etkiler oluşturabileceğini de belirtti.

Türkiye’de meyan bitkisinin birçok bölgede şerbet olarak tüketildiğini, ayrıca pastil olarak tüketimi yanında tablet olarak satışının bulunduğunu aktaran Karaman, ancak yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalarının, hamilelerin hekime danışmadan bunları kullanmaması gerektiğini hatırlattı.