- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Meslek Liselerine Af Yok mu?

Herkesin gözü TBMM’de. Torba kanunla birlikte iş dünyası rahat bir nefes almayı bekliyor. Bu arada torba kanunda yer almayan bekleyen Ticaret Meslek Liselerinin bir de talebi var. Bir Ticaret Meslek Lisesi yönetici diyor ki, “Öğrencilerimiz 3308 sayılı kanuna göre işletmelerde beceri eğitimi yapmaktalar. 2010 yılında öğrencilerimizin işten ayrılış bildirgelerini süresi içinde veremedik. Bağlı olduğumuz SGK İl müdürlüğü kurumumuza 60.507 TL idari para cezası kesti. İtirazımızı da red ettiler. Takdir edersiniz ki burası bir okul, işletme değil. Öğrencilerimiz teorik eğitimlerini pratik eğitimle tamamlamak için işletmelerde beceri eğitimi yapmaktadır. Öğrencilerin işe giriş bildirgelerinin geç verilmesinden dolayı bir idari ceza söz konusu değil, sadece çıkış bildirgelerinde ceza var. Bu haksız uygulama da düzeltilsin” diyorlar. Gerçekten de bir ticari işletme gibi ceza uygulanması bir çok okul yöneticisinin uykularını kaçırıyor ve haksız bir uygulamadır. Bizden duyurması.

 

Evden çalışma ve uzaktan çalışma geliyor

 İş hayatında giderek esnekleşen iş koşulları, yeni ve farklı çalışma biçimlerini getirmiştir. Çağrı üzerine çalışma, evden çalışma ve uzaktan çalışma, iş hayatından kopmak istemeyen küçük çocuklu bayanlarla, öğrenci, ev hanımlarının tercih ettiği bir çalışma şeklidir. Özellikle yurt dışında yaygın olan evden çalışma şekli ülkemizde henüz yeni yeni görülmektedir. İşte torba kanunla getirilen bir hükümle çalışma ve uzaktan çalışmanın yasal alt yapısı oluşturulmaktadır.

 Getirilecek düzenleme ile evden çalışmanın usul ve esasları aşağıdaki gibi düzenleniyor;

a) İşçinin, ücret karşılığı işverenin belirlediği bir malı veya hizmeti üretmek amacıyla bir veya birden fazla işverene bağlı olarak ancak işverenin denetimi dışında ve genellikle işçinin kendi evinde iş görme edimini sunduğu yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisidir.

b) Evden çalışma sözleşmesi ile çalıştırılan işçinin ücreti, parça başına veya götürü olarak ürettiği işe orantılı ödenir.

c) Sözleşmede işin tanımına ve konusuna, yapılma şekline, parça başına işlerde istenen üretim adedine ve belirli ise işin ne kadar sürede yapılacağına yer verilir. İşçilerin çalıştıkları gün ve saatlerin işveren tarafından onaylanan günlük puantaj cetvelleriyle takip edilmediği durumlarda, sözleşmeye emsal işin emsal işçi tarafından yapılabileceği süreye ilişkin bir hesaplamanın eklenmesi zorunludur. Uzaktan çalışmada;

a) İşçinin bir hizmet ya da mal üretmek amacıyla işletme merkezi dışında genellikle evde ya da işyeri dışında bir büroda iş edimini yerine getirdiği, haberleşme ve bilgisayar ağı ile işletmeyle bağlantı kurulan, işyerine bağımlılığın az olduğu yazılı sözleşmeye dayalı iş ilişkisidir.

b) Uzaktan çalışma sözleşmesinde, asgari olarak işin yapılacağı yer ve tanımı, genel ve özel çalışma koşulları, işveren tarafından temin edilen ekipman, ekipmanın korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin çalışanla iletişim kuracağı saatlere ilişkin hükümler yer alır.

c) İşveren uzaktan çalışanlar tarafından kullanılan verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. İşveren, uzaktan çalışanı veri korunmasına ilişkin şirket kuralları ve ilgili mevzuat hakkında bilgilendirir. Verilerin korunması amacıyla özel yaşama müdahale dışında işveren tarafından belirlenen hükümlere uzaktan çalışanın uyması zorunludur.

Çağrı üzerine, evden veya uzaktan çalışma sözleşmesiyle çalıştırılan işçi, ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacak.