content

31 Ara

Eğriti Burjuvanın Eğriti Hastaklılar

Son günlerin en çok ilgi çeken kitaplarından biri de Canan Barlas’ ın denemelerinden oluşan ‘Eğreti Burjuvalar’ isimli eser. Barlas, eğreti burjuvaları şu sözlerle tanımlıyor: ‘’Türkiye’de 1950’li yıllarda başlayan Batı taklitçiliği nedeniyle gerçek bir burjuva sınıfı oluşmadı. Yaşam tarzı ve fikir üretilmeyen yerde burjuva ancak eğreti olur. Bizde demokrasi bile taklitle alınıyor. Halbuki Batı, modernliği kendi üretiyor. Dışarıdan almıyor, onların yerel davranışı bu.

 Zaten bu yeni yaşam tarzı bilerek üretilmiyor, taklitle üretiliyor...

Kadınlar başörtüsünü atıp kendilerini dans pistinde erkeklerin kollarında dönerken bulduklarında, bu hayat tarzı ile ilgili geçmişlerine ait bir duygu taşımıyorlar. Genlerinde böyle bir bilgi yok. Tıpkı latin harflerinin öğrenilmesi gibi bir şey... Geçmişi yok...

 Batı kültürüne yakın dururlar ama o da üzerlerinde eğretidir.

Anlamadıkları halde Mozart dinlediler, Türk müziğini küçümsediler uzun süre. Yabancı biri geldiğinde pop dinletiyorlar.’’

Eğreti hastalıklar

Hastalıklar da hayatımızın bir parçası ve tabii ki onlarda da taklit, onlarda da eğretilik var.

Eğreti burjuva etek boyu gibi, çorap deseni gibi, saç rengi gibi, ayakkabı topuklarının yüksekliği gibi, hangi hastalıkların moda olduğunu da yakından takip ediyor.

Migrenin popüler olduğu yıllarda başı ağrıyan eğreti burjuva üzülmez ve hatta ‘Migrenim var, şekerim’ diye böbürlenirdi. Sonra, alerji çok gözde oldu. Gelişmişlik ve medeniyet hastalığı alerji ! Bir yerin mi kaşınıyor veya bolca hapşırıp burnun su gibi mi akıyor, aman ne mutlu sana.

Daha sonra reflü modası başladı, çünkü gastrit, ülser, kolit… artık çok eskimiş hastalıklardı. Mide şikayetiniz varsa, gaz çıkarıyorsanız, geğiriyorsanız, çok şanslıydınız.

Eğreti burjuva şimdilerde kolesterol yüksekliği ile terbiye ediliyor. İş oraya kadar vardı ki, mesela kolesterolü 245 çıkan eğreti burjuva ‘acil durum’ nedeniyle Osman Müftüoğlu’ ndan öncelikli randevu talep etmek durumunda kalıyor. Çünkü, aile doktoru bile bu değer karşısında telaşlanıyor, eli ayağı birbirine dolanıyor.

Eğreti burjuva kolesterol yüksekliğinden değil, ama kolesterol fobisinden cızlamı çekecek, Allah korusun.

Eğreti burjuva hastalıkları adayları

Uzmanlar önümüzdeki yılların eğreti hastalıkları konusunda da gece gündüz çalışıyorlar. Gelecekte eğreti burjuva hastalığı olmaya aday pek çok hastalık şimdiden hazır bile: Hasta Bina Sendromu… Kronik Yorgunluk Sendromu… Janjanlı Paket Hiperaktivitesi… Regl Öncesi Disforik Bozukluk…Körfez Savaşı Sendromu…Fibromyalji…Huzursuz Bacak Sendromu… Temporomandibuler Bozukluk…Cep Telefonu Alerjisi…İrritabl Bağırsak Sendromu…Sosyal Anksiyete…Dikkat Eksikliği Sendromu…Gerilim Tipi Baş Ağrısı…Çeşitli Kimyasal Maddelere Duyarlılık…

Eğreti burjuvanın gözde doktoru

Eğreti burjuva her yıl Mehmet Öz’ ün Türkiye’ ye yapacağı ziyareti Christian Dior’ un bahar defilesini bekler gibi dört gözle bekliyor. Biliyorsunuz, bu senenin modası atv ana haberde Ali Kırca üzerinde de gösterildiği gibi göbek çevresi  ölçümü idi. Artık eğreti burjuva sabah kalkıp teraziye çıkmak yerine elinde mezro ile göbeğini ölçüyor.

Eğreti burjuva, seneye Mehmet Öz’ün şapkasından hangi tavşanı çıkaracağını, Ali Kırca’ nın neresini ölçeceğini de şimdiden merakla bekliyor. Eğer, tahmin ettiğim ölçüm yapılacak olursa, eğreti burjuvanın moralinin fena halde bozulacağını peşinen söyleyeyim de, hazırlıklı olsunlar.

Vah benim eğreti burjuvam, vah !

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank