content

01 Şub

Meme Kanseri Taramaları Nasıl Yapılmalı? 6

Son senelerde yapılan araştırmalar meme kanseri taramalarının tam olarak beklenen faydayı sağlamadığını gösteriyor.

Kısa adı USPSTF olan Amerika Birleşik Devletleri Koruyucu Hizmetler Görev Gücü, iki sene kadar önce bu taramalara

50 yaşından sonra başlanmasının ve her sene değil iki senede bir tekrarlanmasının daha doğru olduğu görüşünde olduğunu açıklamıştı.

Bu kararın alınmasında mamografilerin radyasyon riski taşıması yanında, birçok kadına yanlış meme kanseri teşhisi konması (yanlış pozitiflik) ve böylece de gereksiz ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavilerin (aşırı tedavi) uygulanması da etkili olmuştu.

USPSTF’ nin bu görüşüne karşılık, Amerikan Kanser Derneği (ACS) ve Amerikan Radyoloji Koleji (ARC) ise rutin mamografilere 40’ lı yaşlarda başlanması ve her sene tekrarlanmasında ısrar ediyorlar.

Bizdeki durum nasıl?

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’ nin internet sitesinde meme kanseri taramaları ile ilgili olarak şunlar tavsiye ediliyor:

50 yaşına kadar ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) ve yılda bir hekim tarafından meme muayenesi.

55-70 yaşlar arası ve sonrasında 2 senede bir mamografi yapılması

Türk Radyoloji Derneği (TRD) ise Amerikalı büyüklerinin izinden gidiyor; 40 yaşından itibaren her sene mamografi yapılmasını doğru buluyor.

Buna göre Sağlık Bakanlığının tavsiyelerine uyan bir kadın 70 yaşına gelene kadar 7-8, TRD’ nin kilere uyan bir kadın ise 30 mamografi çektirmiş oluyor.

Meme taramaları nasıl yapılmalı?

Bir tarafta mamografi taramalarının aşırı teşhis ve yanlış pozitiflik yüzünden gereksiz biyopsi, ameliyat, ışın tedavileri ve ekonomik kayıplara yol açtığı gerekçesiyle 50 yaşından sonra başlanmasını ve iki senede bir tekrarlanmasını tavsiye edenler var. Bir tarafta ise 40 yaşından itibaren her yıl yapılsın diyenler bulunuyor.

Bana soracak olursanız taramalarda “meme kanseri riski yüksek olanlara” ağırlık verilmelidir derim ama asıl yapılması gerekenler şunlardır:

BİR: Kadınlarımız meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konusunda bilinçlendirmelidir.

İKİ: Tüm pratisyen ve aile hekimleri meme muayenesini çok iyi yapabilmeli ve takipleri altında olan kadınları yılda bir muayene etmelidir.

ÜÇ: Taramaların bizim kadınlarımızda ne işe yaradığı mutlaka bilimsel olarak değerlendirilmelidir.

Tabii ki son karar kadınlarımızın ve hekimlerimizindir!

KAYNAK

http://www.kanser.gov.tr/index.php?cat=17

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank