- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Mehmet Köylüoğlu’ndan: Anılarım

İnsanoğlu, geçmişte yaşadıklarının değerlendirmelerini yapar zaman zaman. Bu değerlendirmeler sırasında şöyle bir mola verip dinlenir, düşünür, toparlar ortaya çıkardıklarından etkilenir. Bunların, geçmişte yaşananlar olduğu, anılar olduğu anlaşılır.Sonra karar verip, geçmişe aktarılmaları için çalışmaya başlar, yayın organlarında yayınlar, kitaplaştırır bu anılarını.

Eğitimci, şair, yazar ve araştırmacı Mehmet Köylüoğlu’da böyle yapmış. Geçmişte yaşadıklarını, gazetelerdeki köşe yazılarından yaptığı seçmelerini 192 sayfalık “Anılarım” adıyla kitaplaştırmış. Ve bendenize, ’Bu ülke için emeklerini harcamayı görev bilen Sayın Prof. Dr. İsa Kayacan’a arz’ notuyla imzalamış. Teşekkürlerimi sunuyorum efendim.

Mehmet Köylüoğlu, kendi imzasıyla yazıp yayınladıklarından bir derleme demeti gerçekleştirmiş. Kısa bir sunuşuyla merhaba diyor, okurlarıyla selamlaşıyor. Sunuşunun bir yerinde Mehmet Köylüoğlu; ”Hatıra yazmak zor bir iştir. Yazdığın her olayı, yaptığın bütün işleri eğri-doğru demeden kaleme almaya kalkmak kolay değildir. Bu bakımdan aleyhine yorumlanacak hadiseleri kaleme almak yürek işidir” diyor ve doğru söylüyor. Anıların not olarak tutulması, sonra toparlayıp, değerlendirilerek doğruluklarından şüphe edilmeyenlerin sayfalara aktarılması, öyle konuşulduğu kadar basit, söylendiği kadar hemen ortaya çıkıveren çalışmalar değildir.

Bir özgeçmiş veriliyor, Mehmet Köylüoğlu ailesi özetleniyor, bilgiler itibariyle gözler önüne seriliyor. Sonra bir 30 Ağustos şiiri var 11.sayfada verilen.05 Eylül 2007 tarihinde Sivas’da kaleme alınmış. İlk mısraları şöyle bu şiirin:

Ey yüreği demirden Atatürk, kalbin güllerden,

Her 30 Ağustos’ta arıyoruz, seni gönülden,

İçimiz kan ağlıyor, hasretinden,

Katmerleşen duygularım az geliyor, derinden,

Mustafa Kemal, yarattığın mucizeyi biliyorum,

Daima yolunda, gideceğimden,

Her gün yeniden diriliyorum.

Kitap içindeki ve sonundaki fotoğraflar, Mehmet Köylüoğlu albümünden seçmeler olarak görülüyor. Bu fotoğraflar kitabın zenginleştirilişini sağlamış. Sayfaların çevrilmeye başlamasıyla gördüğümüz başlıklara bakalım:49 yıllık hasret,1972’lerde Hakikat gazetesi, Oğluma mektup, Ah.. Vefa ah, Al Bayrak Denizi onuncu yıl marşı, Ankara.. Ankara, Anne de kim ki? Antalya’da bir Vali var, Askerlik hatıralarım, Babalar da insan, Veda mektubu vd. Yazıların, şiirlerin altında, kaleme alınış yerleri, tarihleri var. Sivas ve Antalya kaynaklı yazıların çoğunlukta oluşu dikkat çekiyor.

Öğretmenlik mesleğinin önemini bilen yaşayan ve yaşatan bir anlayışla yazdıklarının satırları arasından seslenen, çalışma hayatındaki zorlukların altından başarıyla kalkarak, gelecek kuşaklara örnek olma başarısını gösteren, gözler önüne sergileyen Mehmet Köylüoğlu, duygu zenginliği, araştırma ve değerlendirme titizliğiyle kaleme aldıklarını kalıcılığı yüksek olan bir anlatımla sergiliyor, sayfalara aktarıyor. Sivas ili hep onun yazdıkları, yayınladıklarının başında vardır. Çünkü o bir Sivas aşığı, tutkunu ve sevdalısıdır.

Mehmet Köylüoğlu: 1939 yılında Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinin Ericek köyünde doğdu. Diyarbakır-Ergani ilçesindeki Dicle Köy Enstitüsüyle, Bursa Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. Değişik ortaokullarda öğretmenlik yöneticilik yaptı. Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı Bağ-Kur Bölge Müdür Yardımcılığı  ve Bölge Müdürü olarak çalıştı.1989 yılında emekli olduktan sonra Dershanecilik yapan, merkezi Ankara’da bulunan Anayurt Gazetesi başta olmak üzere, Antalya, Sivas ve Eskişehir illerindeki gazetelerde  yazdığı yazılarıyla dikkat eken Mehmet Köylüoğlu, Antalya’da yaşıyor.