- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Mehmet Kıyat’dan Üç Yeni Kitap

Mehmet Kıyat, şair, yazar ve araştırmacı. Birbiri ardına yayınladığı kitaplarıyla dikkat çekiyor.

           

Bana yeni kitapları geldi Mehmet Kıyat’ın. Bu kitaplar sırasıyla şu isimlerle karşımıza çıkıyor, çıkarılıyor:

 

AL GÜLÜM VER GÜLÜM

           

Mutluson Yayınları arasında Günyüzü gören ‘Al Gülüm ver Gülüm” 96 sayfalık şiir kitabı. Önceleri de yazdı; Mehmet Kıyat şiirimizin kilometre taşlarından biri olduğu için, kendine özgü sevimli görünümlü şekillendirilmesiyle dikkat çekiyor.

           

Bu kitapdaki şiirler de öyle. Çok kısa, iki mısrayla, yani bir beyitle ifade edilen duygular var (Uzun şiirler de var):

           

Bunlara iki örnek: 1-Örümcek kafalı sessizliğe düşmüş /Topal ördek gibi geziyor ortalıkta 2-Defne gizeminde bir dostluk bu/Zeytin zeytin çoğaldık güzelim.

 

US VE YÜREK TUTULMASI

           

Mehmet Kıyat’ın bir başka şiir kitabı. Bu kitap da 96 sayfayla oluşturulmuş.

           

Kitabın girişindeki, önsöz anlamına da gelen iki beyi, dört mısra var. Bunlar 1- Uykusu gelmiş bir sessizlik bu /Gündüz mü, gece mi bilemiyorum? 2- Taş yürekli yakınlıklar ülkesinde/Sevincine yer bulamazsın çocuk.

           

Mehmet Kıyat, kitaplarının arka kapaklarına, kendisiyle, şiirleriyle ilgili yazan imza sahiplerinden cümleler, isimler itibariyle sıralama da yapılıyor. Bunlar: Mehmed Kemal, Necati Cumali, Hasan İzzettin Dinamo, Samim Karagöz, Mahmut Makal, Talat S. Hamlan, İsa Kayacan, Remzi İnanç, Ateş Nesin, Gültekin Emre.

 

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

           

Mehmet Kıyat’ın masamda bulunan üç kitabından sonuncusu “Sözün Bittiği Yer” adının taşıyıcısı. Bu kitap da 96 sayfayla şekillendirilmiş.

           

Kitabın girişindeki mısralar da ötekiler benzeri, daha doğrusu düzenleme benzeri olarak karşımıza çıkıyor, çıkarılıyor. Bunlar:

           

1-Göz yumma tembelliğine kapılarak/Kötülüğün ipini çekemeyiz 2-Pireyi deve yapan görgüsüzlük/Güneşine ışık bulamaz çocuğum.

           

Kitabın arka kapağındaki cümlelerden ikisi: 1-Bilinçli, yalın tuttuğunu koparmasını bilen bir ozanla karşı karşıya bulunduğumuzu görelim (Mehmed Kemal), 2-Mehmet Kıyat, pürüzsüz, sağlam bir deyiş ustalığı, simgelerinin zenginliğiyle dikkati çeken bir şair (Necati Cumalı)

           

Mehmet Kıyat’ın düzenli ve zengin içerikli yayınladığı şiir kitaplarıyla, şiirimizin daha da güçlendiğini unutmayalım. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Soyulduğu halde gülen adam hırsızdan bir şey çalmış demektir, boş yere üzülen ise kendi kendini soyar. William Shakespeare

2. Hayat bir kuşku kabarcığıdır ve uyku içinde uykudur. Emerson

3. Bir insanı herhangi bir davranışa zorlayan iki neden vardır: Akla yakın neden,  gerçek neden. J.B. Morgan

4. Yalnız kendini düşünen adam, yumurtasını pişirmek için komşusunun evini yakar.  Francis Bacon