content

15 Nis

Mayısta Doğanlarda MS Riski Daha Yüksek

Yeni yayınlanan bir araştırma, mayıs ayında doğan bebeklerde kısaca MS adıyla bilinen multipl sklerozun daha fazla görülmesinin untitleddoğum ayının bağışıklık sisteminin gelişimini etkilemesiyle ilgili olabileceğini ortaya koydu (1).

Bugüne kadar İngiltere, İskoçya, Danimarka, Kanada, İsveç, Sardunya, Finlandiya ve Avustralya gibi ülkelerde yapılan araştırmalarda doğum ayının MS riskini artırabileceği gösterilmişti ama bunun biyolojik sebepleri bilinmiyordu.

Bu araştırmada, timüs gelişiminin esas olarak ana rahminde gerçekleştiği ve çevresel faktörlerden etkilendiği noktasından hareketle doğum ayının timüs fonksiyonlarına etkisi incelendi.

Ayrıca gebelerde D vitamini eksikliğinin MS ve gebelik diyabeti, pre-eklampsi ve düşük doğum tartılı bebeklerle ilişkili olduğunu gösteren çalışmalara dayanarak D vitamini seviyelerine de bakıldı.

Araştırmada 2009-2010 senelerinde mayıs ve kasım aylarında Londra’ da doğan 50’ şer bebeğin göbek kordonu kanı alınarak D vitamini ve lökositleri analiz edildi.

Mayısta doğan bebeklerde “D vitamini seviyelerinin kasımda doğanlara göre yüzde 20 daha az”; “oto-reaktif T-hücre seviyelerinin ise iki misli fazla” olduğu tespit edildi.

Bu sonuçlar, doğum ayının anne rahmindeki çocuğun bağışıklık sistemini gelişmesini etkileyebileceğini gösteriyor.

T-hücreleri bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşta en önemli elemanlarıdır ama bunların vücudun kendi hücrelerine saldırır hâle geçebilirler ve oto-immün hastalıklara yol açabilirler.

Bu durumdaki T-hücrelerine “oto-reaktif T-hücreleri” adı verilir.

Oto-reaktif T-hücrelerinin miktarlarının fazla olması mayısta doğan bebeklerde MS hastalığının neden fazla görüldüğünü izah edebilir.

Güneş ışınlarının önemi var

MS’ in ekvatora yakın ülkelerde Kanada ve USA gibi kuzey ülkelerine nispetle daha az görülmesi hastalığın ortaya çıkmasında güneş ışınlarının rolü olabileceğini düşündürmüştür.

D vitamini güneş ışınlarının deriye etkisiyle aktif hale geçer; bu sebeple de gebelik süresince anne adayının yeteri kadar güneş ışınlarına maruz kalıp kalmadığı önemlidir.

Bu araştırma, D vitaminin timüs fonksiyonlarını etkileyebileceğini ve böylece MS gibi oto-immün hastalıkların riskini artırabileceğini gösteriyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma sebep-sonuç ilişkisini değil sadece bir birlikteliği gösteriyor.

Gebe kadınlara D vitamini verilmesinin immün sistem gelişimini; MS, romatoit artrit, tip 1 diyabet gibi oto-immün hastalık risklerini nasıl etkilediğinin araştırılması gerekiyor.

Bu ilişki ispatlandığı takdirde gebelere D vitamini desteği sağlanması MS gibi hastalıkların riskini azaltabilir.

Daha önce yapılan pek çok araştırmada da doğum ayının başta astım olmak üzere birçok hastalık riskini artırdığı ortaya konmuştu (2).

KAYNAK

1. http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1676651

2. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/02/08/hakkimda/aslan-koc-ve-yengec-astim-burcudur/

MS nedir?

MS, vücudun bağışıklık sistemini beyni ve omuriliğe saldırmasıyla ortaya çıkan, dengesizlik, konuşma bozukluğu, aşırı yorgunluk, çift görme ve felçlere yol açan nörolojik bir hastalıktır.

15-40 yaşları arasında daha çok teşhis edilir ama küçük çocuklarda da rastlanabilir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank