- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Marka Forvet Demek

TURQUALITY Projesi, Türkiye'nin uluslararası pazarda, kendi markalarıyla ayakta durabilen global bir oyuncu olması amacıyla “10 Yılda 10 Dünya markası yaratmak” vizyonuyla oluşturulmuş bir program.

Markalar çıkarmak önemli. Takımları, ekipleri, ülkeleri artık markalar taşıyor. Marka isimler, marka ürünler, marka uygulamalar. Çünkü marka, hedef pazarda rüşdünü ispatlamak, merhum Sakıp SABANCI’nın tabiriyle dünya kupasında gol atmak demek.

Ordumuzun önemli eksikliklerinden birisi devler ligine kadar yükselmiş ve rüşdünü ispat etmiş markasının/markalarının olmaması. Markayı oluşturmak kadar devam ettirebilmekte önemli. Düşünsenize 70 li yıllarda SAĞRA, ÇAMSAN, SOYA, ORSAN gibi doğru örnekleri oluşturmuşuz, tam çok daha ilerisi için hamle yapmamız gerekirken geri adım atmışız, aynı ciddiyetle yaşatamamışız.

Takımda forvet neyse şehirde marka odur. Global markaları olmayan şehirler, kendi eksenleri etrafında dönmeye mahkumdurlar. “Orduspor Ordunun en büyük markasıdır” başlıklı yazımda da vurgulamak istediğim aslında buydu.

TURQUALİTY ile ilgili ilk ciddi araştırmam, ORDUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Aktaşlar Pide’nin sahibi Tamer AKTAŞ beyin, “Aktaşlar Pidenin, 33 yıllık ustalığını ve yöresel lezzetini “Nelipide” markasıyla bir dünya markasına dönüştürmek istiyoruz, turquality desteğinden yararlanbilir miyiz” sorusuyla başladı.

Bu alanda en önemli konu “ürünümü global bir markaya nasıl dönüştürürüm” sorusunu kendimize sormamızdır. Ancak unutmayalım: bir şehri, sektörü ülkeyi taşıyacak olan markaları ortaya çıkarmak sadece ürün ve firma sahiplerinden beklenilmemelidir. Zincirin gücünü en zayıf halkası gösterir. Ordudan global bir marka çıkacaksa şuan bu yazıyı okuyan siz değerli okurum, sizde markaşalaşma yolculuğunun bir halkasısınız.

İlimizin topyekün kurumlarıyla, sektörleriyle, çalışanlarıyla devler liginde üretim yapan, ürün pazarlayan ve buralara markalarıyla taşınan hale gelmesidir aslolan. Tam bir takım oyunundan bahsediyoruz aslında.

Ordu üst yönetiminin ajandasında; “kısa vadede en az 1, orta ve uzun vadede ise birçok global markamızı nasıl oluşturabiliriz” konusu en üstte yer almalı.

Bireyimizde, küçük üretimlerimizde, kurumlarımızda ... kaliteyi hakim kılarak ancak toplam yönetim kalitesini yakalayabiliriz. Kalite kesinlikle bir süreç yönetimidir.

Dünya markası olmanın merakı uyandıysa gerisi gelecektir diye düşünüyorum, konunun meraklılarını ve emekçilerini kutluyorum.

Vizyonu ve kaliteyi konuşmanın tadıyla yazımı noktalıyorum.