- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Mahallî Seçimlere Doğru Vaziyet-i Umumîye

30 Mart 2014 Mahallî Seçimleri'ne bir aydan az bir zaman kala vaziyet- i umumîye şöyledir: AK Parti, CHP ve MHP genel başkanları çok yoğun bir tempo içinde, bazen her gün birkaç ilde mitingler düzenleyerek propagandalarını yürütüyorlar. Bu konuda, son 11.5 yılda hep olduğu gibi AK Parti mitingleri, en çok katılımcısı olan, en heyecanlı ve parlak mitingler olarak görülüyor. Öyle anlaşılıyor ki halkımız, Başbakanı'nın haksız yere saldırılar ve iftiralarla yıpratılmak istenmesine karşı çıkıyor. O'nun mağduriyetini kendi mağduriyeti olarak kabul ediyor. 'Başbakanımızı kimselere yedirmeyeceğiz' sözü, âdeta bir millî sır gibi kulaktan kulağa dolaşıyor. Erdoğan'a ve AK Parti Hükûmeti'ne karşı yapılan bu komplo ve darbe-i hükûmet denemesi, basiret ve feraset sahibi halkımız tarafından çok iyi anlaşılmıştır.

Oynanan oyunlar tersine tepmiş; yıprandığı iddia edilen Başbakan ve AK Parti İktidarı, uğradıkları haksızlıkları lehlerine çevirmiş ve yeni bir heyecanla ipi göğüslemeye hazır hâle gelmiştir.

***

Başbakan'ın rakipleri hakkında sözlerini dikkatle kullanmasına ve istihza ederken dahi hakaretten kaçınmasına karşılık, CHP liderinin rakibi hakkındaki en çok sarf ettiği söz 'hırsız' ve 'yalancı' olmakta ve bu tutumuyla CHP'liler süratle itibar kaybına uğramaktadır.

MHP lideri de CHP lideri kadar olmamakla beraber 'yolsuzluk' temasını ön plânda tutmakta ve puan kaybetmektedir. Halbuki bu seçimlerde 'MHP'nin bir atak yapması beklenebilirdi. Hâsılı, keskin sirkeler küplerine zarar vermekte ve bu tablo Başbakan'ın ve AK Parti'nin mâruz kaldığı haksızlıkları ve mağduriyeti açıkça ortaya koymakta, bu sûratle geniş halk kitleleri Başbakan Erdoğan ve AK Parti'nin yanında yerlerini almaktadır.

***

Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, AK Parti'nin önceki mahallî seçimlerdeki oy yüzdesi olan yüzde 38,8'i geçeğine muhakkak nazarıyla bakılmaktadır. Bu da mahallî seçimlerin AK Parti tarafından kazanılacağının açık bir göstergesidir. Kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptıkları anket sonuçlarına göre; AK Parti yüzde 45-50 bandında, CHP yüzde 25-30 bandında, MHP yüzde 13-18 bandında oy alacaktır. BDP'nin oyları ise yüzde 5-6 civarında olabilecektir. Büyükşehirlerde, Ankara ve İstanbul'da AK Parti'nin açık arayla seçimi kazanacağı, İzmir'de ise CHP'yi zorlayacağı anlaşılmaktadır.

30 Büyükşehir Belediyesi'nden; Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon'da AK Parti'nin zaferi bankodur. Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Hatay, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu ve Van'da AK Parti sonuca daha yakındır. Eskişehir, İzmir ve Tekirdağ'da CHP; Diyarbakır'da ise BDP sonuca daha yakın görünmektedir. Ancak; İzmir, Diyarbakır ve Tekirdağ'da AK Parti de kazanabilir. Ayrıca, Adana ve Mersin'de MHP'ye, Muğla ve Ordu'da CHP'ye ve Van'da BDP'ye de şans tanınabilir.

***

Sonuç olarak, önümüzdeki tablo, en aleyhte ihtimal ile Büyükşehirlerin üçte ikisinin, bütün belediyelerin dörtte üçünün AK Parti tarafından kazanılacağını göstermektedir. Benim tahminime göre; 30 Mart Mahallî Seçimleri neticesinde, AK Parti yüzde 48, CHP yüzde 28, MHP yüzde 15 ve BDP yüzde 6 civarında oy alabilecektir. 30 Mart'tan sonra siyasî kriz atlatılmış ve devlet kurumları da yerli yerine oturtulmuş olacaktır.