content

06 Kas

Kültür Evreni Dergisiİ’nin Yeni Sayfası

Ankara’da üç ayda bir yayınlanan, uluslar arası hakemli sosyal bilimler dergisi Kültür Evreni’nin 12. sayısı Günyüzü gördü. Bir kitap görünümünde (elimizdeki sayı 200 sayfa) yayınlanan derginin içeriği zenginliğiyle takdir görüyor.

Sahibi: Hayrettin İvgin, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Erhan İvgin, Editörü: Ömer Ünal olan Kültür Evreni dergisinin, yayın kurulu, yurtdışı temsilcileri, Hakem kurulu var geniş bir kadroyla şekillenmiş.

Dergi içinde imzalarıyla okurların karşısına çıkanlardan bazılarının sıralanışı şöyle: Dr.Yaşar Kalafat, Doç. Dr. Gönül Nasırova, Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi, Doç. Dr. Selçuk Duman, Ayten Babayev, Nail Tan, Esra Uslu vd.

Türkçe ve Rusça dillerinde sayfalara aktarılanlar, getirdikleri itibariyle ilginçlik taşıyorlar. İmzaların cümlelerinden:

1.  Toplumların beslenme kültürlerinden hareketle onların varsa etnik kimlik özellikleri büyük ölçüde belirlenebilmektedir. Beslenme kültürü, kültürel kimliğin belirleyicilerinden, kültürel kimliğin bütünlüğünü ve devamlılığını belirleyen unsurlardan birisi de beslenmenin içeriğidir (Dr. Yaşar Kalafat, Sayfa:9)

2.  Yirminci yüzyıl Türk Halk Müziği alanında önemli başarılara imza atmış olan Fahri Kayahan üzerinde günümüze kadar birbirinin tekrarı niteliğinde, sağlıklı bir araştırmaya dayanmayan bilgiler aktarıla gelmiştir.

Fahri Kayahan “Bülbül” adlı senaryosunda ise İstanbul ile İzmit arasında meydana gelen bir olayı anlatmaktadır. Fahri’nin yazdığı bir diğer senaryo “Halkalı Küpe” diğer adı ile “Avni ile Meleke” dir. Senaryo 1944 senesinde Elazığ’ın Palu kazasında geçen bir aşk hikâyesini anlatmaktadır. Hikâyenin kahramanı Avni’nin bir düğünde söylediği türkünün sözlerini burada yazmadan geçemeyeceğim. Düğündekiler tarafından coşkun bir şekilde alkışlanan türkünün sözleri şöyle (Türkü üç dörtlükten meydana geliyor):

Ne kapımı çalan var,

Ne halimden anlayan,

Hani nerde güzel yar,

Baş ucumda ağlayan.. (Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi- Sayfa: 49-56)

1. Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ermenistan işgalinin başladığı ilk günden itibaren konu gündeme gelmiş, Türk hükümetinin aktif görev alması TBMM tarafından istenmiştir. Bu çerçevede ortaya çıkan ilk konuşma 19 Mart 1992 tarihinde dönemin Dışişleri Bakanı ve Gaziantep Milletvekili Hikmet Çetin tarafından yapılmıştır (Doç. Dr. Selçuk Duman, Sayfa:78)

2.  Türk Dil Kurumunun 1997 yılında başlattığı Türk Dünyası destanlarının Tespiti Türkiye Türkçesine Aktarılması ve Yayımlanması Projesi çerçevesinde destanların günümüzdeki uzantıları olarak halk hikâyelerinin de derlenmesi yoluna gidilmişti (Nail Tan, Sayfa: 131)

GÜNÜN SÖZLERİ

1. Denizi öv, fakat sahilde kal. (John Floiro)

2. Övülmek isterseniz, alçakgönüllülüğü yem olarak kullanınız. (Lord Chesterfield)

3. Mutluluk, gençlikte beklenmedik şeylerde, yaşlılıkta ise alışkanlıklarda aranır. (P. Courty)

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank