- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Kültür Çağlayanı 1.Şiir Antolojisi

Üç delikanlı, Coşkun Mutlu, Erhan İvgin ve İbrahim İmer’in hazırladığı, merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın 160 ncı yayını olarak Günyüzü gören, “Kültür Ajans 1.Şiir Antolojisi” 320 sayfayla şairleriyle, okurlarıyla buluştu, buluşturuldu.

 

Antoloji Seçici Kurulu; Hayrettin İvgin, Prof. Dr.Tuncer Gülensoy, İsa Kayacan, Mehmet Nuri Parmaksızdan meydana geliyor. Serap Demirtürk ve Ömer Ünal Redaktörlük görevini yerine getirmişler.

Erhan İvgin ilk sayfalardan birindeki önsözünün bir yerinde: “Bu antoloji bir imecenin ürünüdür. Hazırladığında o kadar çok kişi yer aldı ki, adlarını bile saymak sayfamın boyutunu aşar” diyor. 

 

Bu Antolojinin 2 ve 3. serisinin de yayınlanmak istendiği belirtiliyor. Olumlu, olumsuz tepkilerin yayın için yol göstereceği anlaşılıyor. Haddizatında bu tür antolojilerin hazırlanması, yayınlanması kolay değildir. Bu zorluğun aşılması için gösterilen gayret, her türlü takdirin üzerindedir. Tebriklerimi sunuyorum öncelikle.

 

Şairlerin, kısa biyografileri, fotoğrafları belirli miktarda şiirlerinde örnekler verilmiş. Antoloji içinde şiirleriyle yeralanlardan bazı isimler sıralamak isterim burada:

 

Ahmet Şahinoğlu, Alaattin İkican, Ali Kemal Parıldar, Aysel Çoban, Coşkun Mutlu, Hayrettin İvgin, İsa Kayacan, İsmet Bora Binatlı, Mehmet Nuri Parmaksız, Murat Duman, Nilüfer Dursun, Osman Baş, Salim Taşcı, Şükrü Öksüz, Vedat Fidanboy, Zeki Ergül. Daha pek çok şair var Antoloji içinde. Yer sınırlılığı nedeniyle gelişigüzel bir isim sıralaması yaptık efendim.

 

Bu satırların yazarı İsa Kayacan 153, 54, 55 ve 156 ncı sayfalarda yeralıyor. Mıknatıs gözlüm adlı uzunca bir şiiri var. Bu şiirin bir bölümünün girişinde şöyle deniliyor:

Bakışlarımda nokta, yürüyüşlerimde halısın,

Mıknatıs gözlüm, tatlı sözlüm,

Sen yaşantımın ışığı,

Gönlümün malısın.

 

Osman Baş, Antolojinin 241, 42, 43 ve 244. sayfalarda yeralıyor. Biyografisinden sonraki şiirlerinden biri Azerbaycan çıkışlı, çok sevdiğim, her toplantıda okunmasını istediğim “Har-ı Bülbül” adlı şiiri dikkat çekiyor. Bu şiirin iki ayrı dörtlüğü:

Haydi kalk bülbül konsun dalına,

Seni esir aldı sananlar çatlasın,

Neyin varsa sal toprağın üstüne,

Külekler, bakü’de yüreklere aparsın. 

 

Bahar ötesi yaz, yaz ötesi Hazar,

Hazar’ın yüreğinde Har-ı Bülbül,

Hazarda dalga dalga bahar.

Arı dalda, dalda bülbül, Har-ı Bülbül.

GÜNÜN SÖZLERİ:

1- Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine. (Nazım Hikmet)

2- Şampiyon olmak demek, şampiyon gibi düşünmek gerekir. (Dennis Wholey)

3- Yemini çok olan toplumun yalanı da çok olur. (Vondel)

4- Dağ dumansız, insan hatasız olmaz. (Türk Atasözü)