- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Küçük ve Orakçı’nın Adaylık Müracaatları Dengeleri Değiştirir mi?

Yerel seçimler yaklaştıkça parti içi mücadelede kızışıyor...
Aynı zamanda siyasi partilerin yerel yönetimleri kazanmak için güçlü isimleri partilerine transfer etme girişimleri de devam ediyor.
Beylikdüzü'nün iki güçlü isminin; Gürpınar Belediye Başkanlığı görevinde 15 yıl bulunan Velittin Küçük ve Beylikdüzü Kurucu İlçe Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'nın AK Parti'den aday adaylığı müracaatları ilçedeki dengeleri değiştiren bir girişim.
Tabi ki girişim aynı zamanda bir handikapı da içinde barındırıyor.

Şöyle ki, Velittin Küçük 2009 seçimlerinde MHP'den belediye başkan adayı olmuş ve 22 bin 500 oy, Vehbi Orakçı ise bağımsız belediye başkan adayı olmuş, yaklaşık 9 bin oy almıştı.
Her iki ismin de Beylikdüzü'nde karşılığı var.
Her iki ismin de güçlü bir tabanı var.
Her iki ismi destekleyen güçlü kanaat önderleri var.
Her iki ismin de geçmişte ciddi başarıları var.

Şayet bu isimlerin destek vermeyeceği birini AK Parti aday gösterirse işte o zaman yapılan hamle geri tepebilir.
AK Parti yöneticilerinin bunları hesap ederek, her ismin aday adaylığına sıcak baktığını düşünüyorum. Benim düşündüğümü yıllarını siyasete vermiş isimlerin düşünmemesinin de mümkün olmadığını düşünüyorum.
Ama herkes şunu görmeli ki, nefis denilen şey bazen herşeyi alt üst edebiliyor.
Geçmiş, bugün ve gelecek hesapları birilerinin düşündüğü tüm hesapları alt üst edebiliyor.
****
Velittin Küçük'ün Cuma günü MHP'den istifa ederek aynı gün AK Parti'ye katılması bölgede çok büyük bir sürpriz oldu. En büyük sürpriz de MHP'lilere oldu. Çünkü Küçük'ün yapılacak yerel seçimlerde tekrar MHP'den aday olacağını bekliyorlardı.
Küçük'ün AK Parti aday adaylığı müracaatı, parti içersinde yaşanacak adaylık mücadelesini de oldukça sertleştirecektir.
****
Diyelim ki, Velittin Küçük ve Vehbi Orakçı'nın asla desteklemeyeceği filanca isim aday oldu. Parti yetkililerinin her iki isme farklı yaklaşarak, uzlaşmaya yanaştırırak, gelecekle ilgili başka vaatleri, meclis yapısının ortak düzenlenmesi gibi teklifleri olabilir.
Hatta üstü kapalı geçmişte yaşananların yeniden yaşanabileceği ima edilebilirler.
Ben bunlara rağmen her iki ismin aday gösterilmediğinde, “kan tükürüp kızılcık şurubu içtim” diyerek AK Parti'ye destek verebileceklerini düşünüyorum.
Ayrıca her iki isimden biri de aday olduğunda yine parti içersinde bir iki isim dışında parti tabanının desteklerini alacaklarını bugünden görebiliyorum.

Velittin Küçük'ün muhafazakar kimliği, partinin kuruluş sürecinde desteklekleri, Vehbi Orakçı'nın zihniyet olarak AK Partili olması ve yaşadıklarına rağmen parti aleyhinde konuşmamasını bildiğimden kararlarının kendileri için doğru olduğuna inanıyorum.
****
Ayrıca İlçe Başkanı İbrahim Bülbüllü'nün son dakikada istifa ederek belediye başkan aday adayı olmasını ise oldukça anlamlı buluyorum. Yine AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı, Kolon Hastanesi Başhekimi Dr. Atilla Yılmaz'ın aday adaylığını da anlamlı buluyorum.
Dört buçuk yıldır Belediye Başkanlığı yapan Yusuf Uzun'un aday adaylığı müracaatı yapmasına rağmen parti içersinde çok aday çıkmasını da manidar bulduğumu belirtmek isterim. Belediye Başkanı Yusuf Uzun'un aday yapılmayacağını düşünerek müracaat edenlerin yanılma ihtimalleride oldukça yüksektir.
Ancak, 2009 seçimlerinden önce Vehbi Orakçı da kendisini banko aday görüyordu. Son dakikada aday yapılmadı. Partiden istifa ederek bağımsız aday olan Vehbi Orakçı gibi Uzun, aday yapılmadığında küsmez ve aday olmaz. Ancak sahada da açık açık çalışmayacağını bugünden söylüyorum.
****
Hangi partiden olursa olsun, bir belediye başkanı kendisine şu soruyu sormalı. Başarı bir belediye başkanlığı yapmış isem, sokakta, teşkilatta karşılığım da varsa nasıl oluyor da parti içersinde ve dışarıdan bu kadar çok aday adayı çıkıyor? Soruya vereceği yanıt aynı zamanda bir özeleştiri yapmayı gerekli kılıyor.

Kim bu?

Bölgemizde bulunan bir ilçede belediye meclis üyelerine ayda ciddi bir meblağ ödendiğini duydum. Yaklaşık 4.5 yıldır bu parayı tereddütsüz alan meclis üyemiz 4-5 aydır bu parayı almıyormuş! Nedeni de belediye başkan aday adayı olmak istediğinden dolayı parayı almamış. Sonra ne mi olmuş? Aday adayı oluvermiş...
Adama sormazlar mı? 4.5 yıldır belediye başkanından hakkın olmadığı halde maaş gibi para aldın. Öyle yenilir yutulur bir meblağda değil.
Sonra aynı belediye başkanının başarısız bularak karşısına nasıl aday çıkılır ki? İnanın anlamak mümkün değil. Belki benim gibi ölümlülerin bunu anlaması da asla mümkün olmayacak.