content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

19 Mar

Konteyner Limanı En Az Havaalanı Kadar Önemlidir

Deniz ulaşımının terminali konumundaki limanlarımız aynı zamanda İlimizin lojistik ve stratejik alt merkez rolünü yerine getirmekte.

Kıyıdaki bir il veya ilçenin liman ihtiyacını master planlar, özel fizibiliteler ve projeksiyonlar belirler. Aksi takdirde yapılır ama işletilemeyebilir.

Dolayısıyla önce Ordu Kalkınma Planının, ardından sektör master planlarının, son olarak da bu planlarla entegre bir şekilde ORDU ULAŞIM MASTER PLANI’nın yapılması lazım.

Ulaşım master planının deniz ulaşımı başlığında, kıyılarda yapılması gereken liman, iskele vb. altyapıların masaya yatırılması lazım.

Böylece limanı hangi sanayilerin besleyeceği, bu sanayilerdeki yük miktarı ve trafiği, limana hangi arka bölgelerden de yük geleceği gibi daha birçok parametreyi masaya yatırarak limana ihtiyacımızın olup olmadığına karar vermeliyiz.

YILLAR ÖNCE YAPILAN FİZİBİLİTELERLE LİMAN YAPMAYA VEYA YAPMAMAYA KALKARSAK, EN BASİT İFADEYLE ÇUVALLARIZ. Son zamanlarda Uluslararası ölçekte etkisi olan lojistik altyapılar yapıldı: Havaalanı, dereyolu, çevreyolu, şimdi demiryolu konuşuluyor, emin olun çok şey farkeder.

DÜŞÜNSENİZE ORDU KOMPLE DEĞİŞİYOR, DÜNYA DEĞİŞİYOR, BİZ LİMAN FİZİBIL DEĞİL GEREKSİZ DİYORUZ.

Türkiye Ulaşım Master planından Mersin limanını kullanacak illere baktım, kuzey güney istikametinde neredeyse ülkemizin 1/3 ü sayılmıştı. Demek ki dereyolu sadece dereyolu değildir, kalkınma yoludur, ufuk yoludur, vizyon yoludur.

Havaalanı ve dereyolu projelerinde başta Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanımız Sayın Hilmi GÜLER ve İçişleri Eski Bakanımız Sayın İdris Naim ŞAHİN olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Aynı şekilde Mersin limanını kullanan illerimizin kuzey ülkeleri ile yapacağı yük trafiğinin altından kalkacak ve bu trafiği yönetecek kuzeyde bir konteyner limanına ihtiyacı vardır ki bunun adı “ORDU KONTEYNER LİMANI”dır.

Bu limanın rotası kuzey güney trafiğidir, bu liman kuzey ülkelerini ortadoğuya bağlayacak, dünya yük pazarının % 54 ünü oluşturan kuzey ülkeleri ve Ortadoğu, Asya, Afrika hinterlandına hizmet edecektir.

Bugün kuzey ülkeleriyle neredeyse yük trafiğimiz yok, bugün dünya yük trafiğinde başa güreşmek diye bir vizyonumuz ve heyecanımız da yok.

Giresun ve Ünye Limanları ile Fatsa ve Altınordu iskeleleri bugün itibariyle ihtiyaçlarımızı karşılıyor olabilir, liman ihtiyacını bugün ki konjonktüre bakarak belirleyeceksek bu ciddi anlamda bizi yanıltır. Bugün liman gerektiren bir şeylerimiz neredeyse yok zaten.

Bugünkü tablo; dereyolu bitmemiş ve ard bölgemizdeki 30’a yakın İl’e ulaşımımız yeterli hale gelmemiş, merkezde 600, Fatsa’da 400 olmak üzere 1000 dönümlük sanayi alanımız var ve çok yetersiz, bu alanlar yakın gelecekte en az 5 katına çıkacak.

ŞİMDİ SORUYORUM: 5000 DÖNÜM SANAYİ PARSELİ OLAN, 1. ÇİKOLATA 2. MOBİLYA 3. TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ TAMAMLAMIŞ BİR ORDU’YA, KARADENİZ ÇANAĞINDAKİ LİMANLARIN YÜK TRAFİĞİNİ ORGANİZE EDECEK VE KUZEY ÜLKELERİNİ ORTADOĞUYA BAĞLAYACAK BİR ORDU’YA, MERSİN’DEN İTİBAREN KUZEYE DOĞRU SANAYİ ÜRETİMLERİNİ KUZEY ÜLKELERİYLE BULUŞTURACAK İLLERE ABİLİK YAPACAK BİR ORDU’YA KONTEYNER LİMANINA İHTİYAÇ VAR MI? ELBETTE VAR…

ÖZET: DOĞRU YERDE YAPILMASI ŞARTIYLA ORDU KONTEYNER LİMANI EN AZ HAVAALANI KADAR ÖNEMLİDİR.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank