- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Kolesterol İlacı Yerine Köpek Besleyin

Statinlerin yani ‘kolesterol ilaçlarının kalp hastalıklarından korumada bir işe yaramadığını’ geç de olsa anlamaya başlayan kardiyoloji âlemi çareyi “köpeklerde” buldu.Kısa adı AHA olan Amerikan Kalp Derneği (American Heart Assocition) adına yapılan ve ünlü “Circulation” dergisinde yayınlanan araştırma, untitledköpek veya kedi besleyen insanlarda kalp-damar hastalıkları riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu (1).

Araştırmada, evcil hayvan sahibi olanların fiziksel aktivitelerinin daha fazla, kan yağları düzeylerinin daha iyi, kan basınçlarının daha düşük, strese karşı sempatik sinir sistemi cevaplarının daha az ve akut koroner sendromdan sonra yaşama sürelerinin daha uzun olduğu tespit edildi.

Uzmanlara göre köpek sahibi olanların daha hareketli, daha sosyal, daha sâkin ve huzurlu olmaları onları kalp hastalıkları risklerinden koruyor.

Köpek beslemek sağlığın ilacı 

Daha önce yapılan çalışmalarda köpek sahibi olmanın kortizol, adrenalin ve büyüme hormonu gibi stresle alâkalı hormonları azalttığı ve bu kişilerin stresle daha iyi mücadele ettikleri gösterilmişti.

Köpek besleyenlerin kan basınçlarının düştüğünü ve ilaç dozlarını azaltabildiklerini; sağlıklı olmaları için tavsiye edilen egzersizleri daha iyi uyguladıklarını, daha aktif olduklarını gösteren çalışmalar da var.

Borsa brokerleri üzerinde yapılan bir çalışmada ise köpek veya kedi sahibi olmanın strese maruz kalındığında büyük ve küçük tansiyonda, kalp hızında ve kan renin seviyelerindeki artışlarda anlamlı derecede düşme sağladığı belirlendi.

Bazı işverenler köpekleri yanlarında olduğu zaman daha iyi çalıştıklarına inandıkları için çalışma şartları elverişliyse elemanlarının hayvanlarını işe getirmelerine bile izin veriyor.

Köpek beslemek 4-5 ilaca bedel

Köpek beslemenin sağladığı avantajlara sahip olmak için en azından 4-5 ilaç almak gerekiyor:

Kan yağlarını düzeltmek için statinler, niasin; kan basıncını düşürmek için tansiyon ilaçları; strese daha iyi karşı koymak için sakinleştirici ve antidepresanlar; kanın pıhtılaşmasını önlemek için aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar…

Araştırmaya göre bu kadar çok ilaç alacağınıza köpek besleyerek de aynı etkiyi elde edebiliyorsunuz.

Kalın kafalı Amerikalılara uyarı var

AHA, beslenmelerine dikkat etmeyen, sigara içen, bütün gün oturan kişilerin köpek beslemelerinin bir faydası olmadığını ‘kalın kafalı Amerikalılar’ için özellikle vurguluyor ve şunları söylüyor:

“Mesele köpek sahibi olmakla doğrudan alakâlı değil; köpeğin onunla ilgilenen, her gün gezdiren kişilere faydası var.

Bir köpek alayım da kalp hatalıklarından kurtulayım diye düşünenler yanılıyorlar.”

Gelelim neticeye

BİR: “Kalp-damar hastalığı olan hastaların tedavisinde sayısız ilaç ve girişimsel ilerlemelere rağmen bu hastalıkların morbidite ve mortalitesinin hâlâ çok yüksek” olması bu işin ilaçla stentle, by-pas ile çözülmesinin mümkün olmadığını açık olarak gösteriyor.

İKİ: Sağlıklı olmak, hastalıklardan korunmak için ilaç yerine ‘köpek beslemek’ gibi çok etkili ve üstelik yan etkisi de olmayan çareler olduğunu unutmayalım.

ÜÇ: Önümüzdeki senelerde Amerika’ da köpek satışlarında ciddi artışlar bekliyorum.

DÖRT: Uyanık dolar milyarderlerinin evlerini ve bahçelerini köpeklerle dolduracağını tahmin ediyorum.

BEŞ: Endüstrinin kısa zamanda ‘köpek beslemenin yerine geçecek mucize bir hap’ bulacağına da kalpten inanıyorum. İlacın adı da benden olsun: DOGSTATİN.

KAYNAK

1. http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/05/09/CIR.0b013e31829201e1.full.pdf+html [1]