content
15 Nis

Kireç Çözücümüz Kalmadı! Lütfen Kireçlenmeyin?

AMAN KİREÇLENMEYİN
Yaş ilerledikçe Ah'ların, of'ların en önemli nedenlerinden biri kireçlenmelerdir. Gerçi bazı durumlarda yaşlanamadan da kireçlenme gelişebilir.
Kireçlenme olduktan sonra işler iyice zorlaşır.
Hem doktor, hem hasta, hasta yakını, hem fizik tedavi teknisyenlerinin işi daha da zorlaşır.
Peki ne yapmalıda kireçlenmeden önce tedbir almalı?
Tabi ki makineye ilaç atarak!
Şaka Şaka. Önce kireçlenmenin ne demek olduğunu bilelim. Sonra gerekenleri yapalım.
Aslında ne kadar güzel olurdu değil mi?
At hapı ağzına, bak yoluna yordamına.
Ne dert, ne ağrı, ne hareketsizlik.
Tam insana göre.
Hiç bir şey yapmadan, her şeyi istemek.
Hayır. Kesinlikle tembellik yok.Haydi bakalım. Önce öğrenelim. Sonra yapalım. Daha sonra öğretelim.

SORU:Kireçlenme nedir?
CEVAP: Tıp'taki ismi "Osteoartrit". Eklemlerin birleşme yerindeki kıkırdak ve altındaki kemikte bozulma olur. Ardından beden tarafından tamir başlar. Bu sırada meydana gelen düzensizlikler nedeniyle tamir edilirken eklem bozulmaya başlar. Eklem üzerine Kalsiyum çöker. Mikropsuz bir iltihap devam eder. Hareketi azaltan, ağrı yapan, dizimiz, dirseğimiz hareket ederken ses çıkartan bir durum oluşur. İşte bu duruma basitçe "Kireçlenme" deriz.
SORU:Neden kireçlenme oluşur?
CEVAP: Bazen tespit edilen bir neden olamadan da eklemlerimizde kireçlenme başlayabilir. Bununla beraber bazı hormon hastalıklarında, doğumsal kalça çıkığı olanlarda, darbelerden ve kazalardan sonra, bazı mesleklerde eklemlerin çok fazla aşınmasına bağlı olarak, eklemlerin mikroplu iltihapları sonrasında, bazende Romatizmal hastalıklarda kireçlenme başlayabilir.
SORU:Kireçlenme için riskli durumlar nelerdir?
CEVAP:İleri yaş, cinsiyet( kadınlarda daha fazla görülme riski vardır), şişmanlık, mesleki zorlamalar, zorlu ve aşırı spor aktiviteleri, eklem bozuklukları ve daha önce ortaya çıkmış hasarlar, kas güçsüzlükleri, hareketsizlik, genetik farklılıklar kireçlenme için riskleri arttırır.
SORU: Kireçlenmede hangi şikayetler olur?
CEVAP:Öncelikle ağrı olur. Eklem hareketinden sonra ortaya çıkan, hareketle artan, dinlenmekle azalan bir ağrı ortaya çıkar. Eklemlerde hareketsizlik sonrası sertlik, hareket kısıtlanması, tutukluk ortaya çıkar. Kuvvet kaybı başlar. Eklemlerde şişlik ve şiş yerlerin ağrısı söz konusudur.
SORU:Bu şikayetler ortaya çıkınca ne yapmalı?
CEVAP: Hemen Doktorunuza başvurun. İlerleme olursa yapılacak herşey çok zor olacaktır. Sizin beden özelliklerinize göre size özel tedavi yapılması gerekecektir.
SORU:Tedavisi mümkün mü?
CEVAP: Öncelikle ilerlememesi için gayret edilir. Uzun vadede her uygulama doğru ve sürekli olarak yapılabilirse iyileşme söz konusu olabilir. Yani tedavinin temel amaçları ağrının kontrol edilmesi, hayat kalitesinin arttırılması, eklem çalışmasının korunması ve iyileştirilmesi, kas kuvvetinin korunması, sakatlıkların önlenmesi, sebep olan hastalıkların tedavi edilmesi, hastanın ve ailesinin bilgilendirilerek tedavi sürecine aktif olarak katılmasıdır.
SORU: Özet olarak ne yapmamaız gerekiyor?
CEVAP: Kilo evrin, egzersiz uygulamalarına katılın, doktorunuzu tam olarak dinleyin, ilaç tedavilerinizi uygulayın.
BİR FIKRA:
-Doktor Bey 67 yaşındayım, sağ dizim ağrıyor. Acaba neden olabilir?
-Yaşlılıktandır.
-İyi de sol dizim de 67 yaşında !?? 🙂

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank