content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Ağu

Kent Koleji Tam İsabet

Önceki gün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ekibiyle birlikte İZSİAD’ın Çarşamba Toplantıları’na konuk oldu. Konu; “ Kent Koleji”. Toplantı konusu hayli isabetli. Kent Koleji’nin kurulması ise süper çözüm.

Ortaokul, lise mezunu olan ancak mesleği olmayan gençler yoğun kurslarla meslek sahibi yapılıyor.

Büyükşehir ne kadar farkında bilemiyorum ama Türkiye’nin önemli bir sorununa parmak basmış durumdalar.

***

Asansör bakım montajı, kaynak teknolojileri, CNC operatörlüğü, sıhhi tesisat, doğalgaz ateşçiliği gibi teknik alanların yanı sıra pasta çırağı, sahne makyajı, hasta refakatçisi, kasiyerlik, grafik tasarımı, kuaförlük gibi onlarca alanda ücretsiz kurs veriliyor.

Belediyelerin bu tür kursları olabiliyor ancak Kent Koleji farklı. Seçeneklerin çokluğu, atölyelerde pratik çalışma imkanı ve İŞKUR bünyesindeki fırsatlar koleji diğer kurslardan ayırıyor.

***

Şüphesiz önemli bir katkı da, belediye başkanına.

“Hamili kart yakınımdır” baskısından bunalan Başkan’ın şimdi söyleyebileceği bir koşul var, “Önce kent kolejine gidin. Meslek sahibi olun”

Türkiye’de bu yıl Yükseköğretime Geçiş sınavı YGS’ye 1 milyon 987 bin 488 aday girdi ve yalnızca 422 bin 119 kişi üniversitelere yerleşebildi. Kalan yaklaşık 1.5 milyon kişi ‘ne iş olursa yaparım abi’ kümesinde. Bu kurslar özellikle düz lise mezunlarına branş seçme şansı veriyor.

***

‘Üniversiteyi bitiren iş bulamıyor, kursları bitirmek ne fayda sağlayacak’ sorusu akla gelmiyor değil. Ancak ihtiyaç ara elemana odaklanıyor. Büyükşehir, eleman ihtiyacının bir bölümüne Kent Koleji’nden karşılayacağını açıkladı. İş dünyası ve belediyeler, söz konusu alanlarda eleman ihtiyacını kolejden karşıladıkları takdirde, işe yerleştirme şansı artacaktır. Yakında eski DGM’nin tarihi binasına yerleşecek olan Kent Koleji daha da büyüyecek.

***

Eğitim sisteminde en büyük eksik, ara eleman eğitiminin yetersiz kalması. Avrupa ülkelerinde gençlerin yüzde 60’ı meslek liselerinde, yüzde 40’ı üniversitede okur.

Bizde gençlerin yüzde 60’ı üniversite yolunda çaba sarfederken harcanıyor, kalan yüzde 40’ın yarısı zaten imam hatip. Bu ters gidişat düzelmediği sürece ancak ‘Kent koleji’ gibi oluşumlar, eğitim sisteminin yarım bıraktığını tamamlamaya aday. Geç ama kesinlikle titiz hazırlanmış ve ülkeye örnek olacak Kent Koleji projesini İzmir’e kazandırdığı için Başkan Aziz Kocaoğlu’nu kutluyorum

Farklı festival

Umarım fırsatınız vardır ve hafta sonu yolunuz Urla Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenleyeceği Türkiye’nin ilk köy tiyatroları şenliğine düşer.

29-30-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek şenliğe bu yıl Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelecek köy tiyatroları ekipleri katılıyor.

Balıklıova ve Bademler’i önceden izlemiştim. İnanamazsınız. Hayatında köyden dışarı az çıkan insanlar öyle güzel oyunlar oynuyor ki.

5 Eylül Dünya Barış Günün’de ise Kalliopi Vetta ile Serap Tamay’ın Ege Denizi Ezgileri konseri var ki, garanti veriyorum, giden pişman olmaz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank