content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Eki

Kemal Bey Demokrasisi

Haberi Aydınlık’ta okudum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesi partisinin üst kademesiyle toplantı yapmış ve demiş ki; “Partinin üye yapısı ‘kötü’ ve ‘yetersiz’. Bu üyelerle ön seçime gitmem. Yerel seçimlerde adayları merkez yoklamasıyla belirleyeceğiz.”

‘Merkez yoklaması’ denilen şey, aday adayları içerisinden ‘uygun görülen’ ismin genel merkezden atanması. Yani ‘stratejik önemdeki’ yerlerde bizzat genel başkanın, daha ‘tırışka’ olanlarda bir genel başkan yardımcısının iki dudağının arasından çıkacak...

Peki ama...

- Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan seçilmeden önce de, seçildikten hemen sonra da, ‘parti içi demokrasi’ sözünü dilinden düşürmüyordu... Hatta parti içinde, partililere yönelik en önemli söylemi dahi ön seçimdi...

- CHP’de Baykal ve ekibine, parti içinde söylendiği şekliyle ‘dinozorlara’ (daha sert sıfatlar da var ancak ben en ‘usturuplusunu’ seçtim...) muhalif olan ‘yenilikçi’ kanat, Kılıçdaroğlu ile birlikte gelen bu değişim rüzgarına tav olmuştu.

- Partililerin çoğu, hem genel seçimlerde, hem de yerel seçimlerde ‘yukarıdan’ kendilerine dayatılan isimlerden memnun değildi ve her seçimde “bir dahaki sefere siz seçeceksiniz” vaatleriyle ‘kerhen’ oy veriyorlardı.

Kılıçdaroğlu, bütün bunları bile bile, bu kararı nasıl verebildi?

- Üstelik, daha geçtiğimiz yaz yapılan genel seçimlerden önce, bir kaç ilde listeleri ön seçimle oluşturup, diğer iller için ‘bir defaya mahsus daha’ merkezden belirleme sözü akıllardan silinmemişken...

- Üstelik, “üye yapısı ‘sağlıksız’ ve ‘kötü’” gibi, basbayağı hakaret sayılabilecek bir bahanenin arkasına sığınıp, örgütleri küstürme riskine girerek...

Acaba;

Gerçekten CHP örgütleri solla, solculukla, partiyle ilgisi olmayan, sadece kongrede oy vermeleri için ilçe başkanları tarafından şişirilmiş üyelerle mi dolu?

Öyle bile olsa; bu insanların oyu ilçe başkanı seçerken oy da, başkan adayı seçerken oy değil mi? Aynı adam belediye başkanını seçmek için oy verirken iyi de, adayın kendisini belirlerken mi kötü?

Diyelim ki öyle... Bunları tespit etmek ve kayıtlarda ‘temizlik’ yapmak için yeterli vakit yok muydu? (Hangi üyelerin ‘iyi’, hangilerinin ‘kötü’ olduğunu nasıl belirleyecekler, 10. Yıl Nutku’nu falan ezbere okutup sınav mı yapacaklar?)

Acaba;

Gerçekten CHP’li belediyeler birer rant merkezi haline geldi ve bu belediyeler ile örgütlerin etrafında hizmetle ilgisi olmayan rantçı bir tabaka mı oluştu? Olası bir ön seçimi bu tabakaların çıkara dayalı kararları mı mundar edecek? Ya da bu koltuklar etrafında ‘pastayı kim yiyecek?’ kavgasının ayyuka çıkmasından mı korkuluyor?

Öyle bile olsa; bu bir itiraf değil midir? Her defasında iktidarı ve ona bağlı belediyeleri, kurumları ‘yolsuzlukla’ , ‘tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemekle’ itham eden Kılıçdaroğlu, kendi belediyelerinin bu duruma gelmesine nasıl izin verdi?

Diyelim ki öyle... Kamuoyunda, seçmenin önünde ‘yolsuzluk düşmanı’ imajı sergileyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun böyle bir duruma göz yumması kabul edilebilir mi?

Yoksa;

Kılıçdaroğlu’nun aynı toplantıda “Seçim kazanamayan başkan adayları suçu Genel Merkez’de değil, kendilerinde arasınlar.” sözüyle, bu atama kararını birlikte mi değerlendirmek gerekir? Kılıçdaroğlu, Türkiye genelinde olası bir oy kaybına karşı, kendisini ve koltuğunu sağlama mı alıyor? Ya da farklı bir açıdan sorarsak; Kılıçdaroğlu’nun elinde böyle bir tahmin mi var?

Son bir not; Tayyip Erdoğan’ın tiranlığını ve tek adamlığını eleştiren, AKP’ye her defasında ‘ileri demokrasi’ giydirmesi yapan Kılıçdaroğlu’nun en azından kendi partisinde olsun, bir demokrasi örneği sergilemesi gerekmez miydi?

Kaan Göktaş
twitter.com/kaangkts | facebook.com/kaangkts

 

Kaynak : http://www.internethaber.com/kemal-bey-demokrasisi...-13279y.htm?interstitial=true#ixzz285QxhBbT

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank