- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Kayseri’den ‘Çıngı’ Dergisi

Dergilerle ilgili bir seri çerçevesinde gündemimde yer alıp, sayfalarında gezeceğim derginin adı: Çıngı. Kayseri ilimiz merkezinde yayınlanıyor.

Kültür, sanat edebiyat Dergisi olarak iki ayda bir yayınlanışıyla 15.nci sayısına ulaştı bu dergimiz.

Kimliğine bakıyorum. Sahibi: Süleyman Karacabey,

Genel Yayın Yönetmeni: Köksal Akçalı,

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Dr. Rasim Deniz.

Yazışma: P.K.212 Kayseri, Tlf: 0536 338 10 09. Onüç isim ve imzadan meydana gelen yazı danışma kurulu var. Çıngı’nın elimde, masamda bulunan sayısında imzaları bulunanlardan bazılarının sıralanışını, her hangi bir ayırım yapmadan şöyle görmekteyiz:

M. Halistin Kukul, Duran Tamer, Nurkal Kumsuz, Köksal Akçalı, Betül Övünç, Doç.Dr. Beyhan Asma, M. Ferit Yıldız, Dr. Rasim Deniz, Hasan Bludu, Nihat Koçoğlu, Mustafa Ayvalı, Abdülbaki Çınar vd.

M.Halistin Kukul, “Dil ve şiir” adlı, başlıklı incelemesinde, yazısında önemli mesajlar veriyor.

Bir yerinde: “Dil, bozuk ve saçma sapan olunca, ortaya ucube çıkar. Bu lisanda ucube demek sakat doğmuş kelimeler yığını demektir” diyor ve doğru söylüyor.

Araştırma yazıları ve şiirlerin yer aldığı Çıngı dergisi sayfalarında, 4. sayfada yer alan Duran Tamer imzalı, beş ayrı dörtlükten meydana gelen “Gözüm kör olsun” başlıklı şiirden:

Fayda vermez, bülbüllerin, güllerin,

Sinemi yakarsam, gözüm kör olsun.

Senin olsun, bahçendeki güllerin,

Döşüme takarsam gözüm kör olsun.

Nurkal Kumsuz “ustaların genç şair ve yazarlara yardımı” adlı, başlıklı yazısının girişinde: “Usta edebiyatçılar tecrübeleriyle genç yazar ve şairlerin yetişmesinde önemli rol oynamışlardır” diyor. Bu doğru bir tespittir.

Çıngı Dergisinin masamda bulunan sayısından 25. sayfadan “Dostlar” adlı şiiriyle Ali Yağmur imzalı altı dörtlükten meydana gelen şiirden:

Bayramdan bayrama kabrime gelin,

Beni aranızdan seçmeyin dostlar,

Maziyi yad edip biraz da gülün,

Tez elden terk edip kaçmayın dostlar.

Çıngı Dergisi, her yeni sayısıyla, önemli yayın mesafesi aldığını gösteriyor. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.