content Serin bir sonbahar sabahı, Eylül ayının 12. günü dünyaya gelen bir göçmen kızı. Ciğerini de böreğini de sevmese de Arnavut. Hem de Tiran’lı… Kimliğinde doğum yılı 1983 yazsa da, yaşının kızı olmadığı aşikar… Aşırı duygusal, mantık yoksunu, kibar ama bir o kadar da hırçın, huysuz bir o kadar da uyumlu… Tek çocuk… Tek zaafı kardeşi olmadığı için dostluk. Mutlu ya da mutsuz ne fark eder. Sevgi dolu. Kalemi bazen tek kelamı… Üç noktaları hayatının anlamı. Anne babasının bir tanecik prensesi, hayattaki tek özentisi, ailesi! Okur, yazar, karalar, güler, ağlar, saçmalar, Herkesten farklı olan bir çok yanı var! İçinde yüz olmayan bir çok insan var. 2 yüzlü düşmanı, çıkarcıların cellatı, yalancıların katili, şeytanın hakimi, meleğin avukatı, kendinin isimsiz kahramanı. En sevdiği renk mor onun için bir tutku. Olmazsa olmazı… Gözlerinin rengiyle aşkın rengini yıllar evvel karıştırıp, mor’u katmış kendine. Uzvu gibi, taşımalı nereye giderse. Acılarla beslenir, mutlulukla demlenir, nefretle sebeplenir. Duyguları da bazen kendisi gibi sevimsizleşebilir. Kimse ölmesin diye kendini ve duygularını öldürebilir. Kendini sevebilir, sevmeyebilir. Gariptir. Esereklidir. Sevgilidir. Eştir. Bebektir. Gençtir. Kadındır. Nettir. Çoktur, işte bu yüzden eşi yoktur. Tektir, işte bu yüzden yalnızlığın resmi gözlerinde gizlidir. Delidir. Hayır değildir. Delilerin ağlamayacağını öğrenmiştir. O Begüm’dür. Siyaha ve beyaza yakın, sarıdan çok uzak, mor bir türdür. Bazen bir küfürdür bazen bir ömür…! 34 numara ayaklara sahip dev yürekli minyatürdür… Begüm TORO BAĞCI
08 Mar

Kadına (K)adın Nedir Diye Sorsanız…(!)

Kadınım ben. Başarılı erkeğin arkasında duranım, zorla evlendirilenim, hırpalananım. Tarlada çalışan sokaklarda doğuranım. 4 mevsim 1 yüreğimdedir.

Ben kadınım. Nedir peki benim asıl adım? Kadınlar günüymüş…Pardon ama hangi kadınların günü? Kanlı acılara gebeliği sonlanmak bilmeyen kadınların mı? Hangimiz mutluyuz kadın olmaktan? Hangimiz(!) Kadın sever, ilgi bekler, kıskanır, sadıktır, evine, eşine, ailesine, tüm sevdiklerine bağlıdır. Cefakardır, vefakardır. İş kadınıdır, ev kadınıdır kimi zaman 2si 1 aradadır. Kocasından dayak yiyen, camlarda kocasının, çocuğunun yolunu bekleyen kadındır. Kaynanadan çeken, tecavüze uğrayan, uğruna ölebileceği evladı tarafından katledilen kadındır. Ülke ülke gezen, bir giydiğini bir daha giymeyen, parmağında kaç yüz bin dolarlık yüzük taşıyan, yediği önünde yemediği arkasında olan, hergün kuaföre gideni de yine kadındır. Ne farkeder...

Kadın yüreğiyle öpen, gözleriyle konuşandır. 8 Mart kadınlar gününü 1 güne sığdırmak... Dayak yiyen Fatma bu akşam dayak yemeyecek mi alkolik kocasından? Çocuğunu okutmak adına hayat kadınlığı yapan Lale, gününü çocuğuyla mı geçirebilecek? Cezaevindeki kadın mahkumlar serbest mi bırakılacak? Kırsal kesimde hatta büyük şehirlerde bile erkek arkadaşı var diye dayak yemeyecekler mi? Güvendiği insanlar tarafından kucaktan kucağa satılmayacaklar mı? 2 bacak arasında aranılan namusları yüzünden doğranmayacaklar mı? Töre cinayetleri 1 gün ertelenecek mi? Bugün çiçek alan adam yarın yine aldatmayacak mı? Sarışınına aptal denilmeyecek mi? Dul kalanına kötü gözle bakılmayacak mı? Bugün ne değişecek?

Çiçek verilen/verilmeyen o ellerden kan akıyor kan! Kadınlar kendilerini keşfedemiyorlar mahremiyeti yoğunlaştırılmış bu toplumda. Kadın lezbiyen olduğu zaman dışlanıyor, acaba neden kendi cinsine ilgisi kayıyor düşünülüyor mu? Hepsi mi sapkın? Hayır! Kimine babası, kimine akrabası, kimine sevgilisi tecavüz etmiş. Kimi satılmış. Kimine cinsellik dünyanın en büyük ayıbı olarak anlatılmış, kimine erkekler öcü diye tanıtılmış. Ah benim yargısız infazı kendine hak bilen milletim! Hangi kadınların gününden bahsediyoruz, bahşettiklerinizin yanında? Kadın biyolojik tanımının dışında tanımlanamadığı sürece adının hakkını vererek yaşayamayacak. Şimdi pembe kimlik taşıyan ve bundan bir adım öteye geçemeyen kadınların, sadece 1 günü nasıl kutlu olur?

Kadına (k)adın nedir diye soracak olsanız acaba cevap verebilecek mi? Ağlayan her bebeğin tek sesi olan kadına günü değil, adı lazım!

8 Mart 2012 PERŞEMBE Dünya kadınlarının günü, bugün bizim günümüz. Perşembenin gelişi, dünlerden, bugünlerden kaynaklanır. VE, 1 günlük saltanatımız anca dilde kutlanır.

Sevgilerle;

Begüm Toro BAĞCI

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank