- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Kadın Her Yerde Kadın

8 Mart' a özel...

***
Bütün ailenin bir arada olduğu bir akşam yemeği sonrası. Çaylar fincanlarda, ayaklar uzatılmış her hafta istisnasız, kaçırılmadan izlenen dizinin heyecanla beklenen yeni bölümü ekranda. Dizi ilerliyor, kimi bir karakterde kendini buluyor, kimiyse yaşananları kendi hayatından parçalara bölüyor. Sessizlik…

Sessizlik içinde biri burnunu çekiyor. Ortamdaki herkesin gözü birden ağlayan kadına çevriliyor. Kadın her yerde kadın, kurgulara bile ağlayabilecek kadar.

***
Gergin bir iş toplantısı. Müdürler, şefler, amirler bir arada, işin içinden çıkılmayacak bir halde olan sorunu, kökten çözme yolları arıyorlar. Masada bir dolu prosedür. Hepsi uygulanmayı bekliyor, işler ciddi. Biri durmadan gülüyor. Aklından kim bilir ne hınzırlıklar geçiyor. Önce susuyor, sonra dayanamıyor, seslice gülüyor.

Herkesin gözü, öksürmeye bile çekinilen bir ortamda gülme cesaretini gösteren kadına çevriliyor. Kadın her yerde kadın, en ciddi ortamlarda bile içindeki çocuğu susturamayan tüm deliliklerine rağmen.

***
Bir bahar günü, piknik keyfi. Dere boyu akan bir su kenarı, her tonu mevcut alabildiğine yeşillikler içinde bir orman. Keyfine diyecek yok bir topluluk. Bir köşede top oynayan üç beş kişi. Topun az ileriye kaçmasıyla peşinden koşan bir kadının peşi sıra öten tek kanadı kırık bir kuş.

Hiçbir şeyi umursamayan, o an onun için tüm hayat durmuş kadının üzgün bakışlarında hayat. Her şeyin anlamsızlaştığı saniyelerde kadın. Alabildiğine üzgün, bağırıp çağırıyor. Ne olduğunu anlamaya çalışan yüzler bir anda kadına çevriliyor.  Kadın her yerde kadın, kendi için en mutlu dakikaları minik bir kuşun kırık kanadına değişebilecek kadar güzel yürekli.

********
Bu örnekler daha çok zenginleştirilip, çoğaltılabilir. Bir kadının olduğu yerde yaşanır hayat. Bir kadın elinin değdiği işlerde güzelleşir ne var ne yok. Bir kadının gözlerinde gizlidir çoğunlukla gülmekle ağlamak. Bir kadının kalbindedir mesela alacak verecek.

Bir kadını anlamak çok da zor değildir aslında… Katıksız bir sevgi armağan edildiğinde görülebilir gözlerindeki sonsuz güzellikleri. Kendi kalbinden doğacak tüm yaşam kıpırtıları, birden çok başka kişilerin yolunu çizer, farkında olmaksızın. Bu yüzden bir kadının mutluluğu birden çok kişinin mutluluğuna denktir.

Kadın; her yerde kadındır. Nefrettir, sevgidir, aşktır, intikamdır, hüzündür, tebessümdür, yalandır, ihanettir, sarılıştır, gözyaşıdır, haykırıştır, sessizliktir, çığlıktır… Adı, birçok yerdedir.

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Dünyada kadın olmanın tartışıldığı, kadın olup da haklarının hiçe sayıldığı veya kadın olmanın tüm avantajlarını yaşayabilen hemcinslerimin günü.

Bugünü kutlamak amaçlı yazmadım ben bu yazıyı. Kutlamak farklı şeyler gerektirir çünkü diyelim ki Dünya Kadınlarını Anma Günü. Şiddete maruz kalan kadınları anıp, onlar üzerindeki sorunları ortadan kaldıralım mesela. Kadın olmanın ayrıcalığını yaşayan kadınlara ise, güzellikler sunulmaya devam edilsin. Bütün kadınların yüzü gülsün. Gülsün… gülsün ki kendinden başka kişilerin de kalpleri ısınsın böylelikle…

Herkesin kalbi kadar mutluluğu olsun hayatında. Her şeyin en iyisine layık tüm kadınların günü mutlu geçsin. Hayat onlara gülsün dilerim. Mutlulukların çoğalarak büyüdüğü bir dünyaya…