content

20 May

Kadılar Bağışıklık Sistemleri Sayesinde Uzun Yaşıyor

İnsan ömrü kadınlar için de erkekler için de giderek uzuyor ama kadınlar dünyanın tüm ülkelerinde erkeklerden çok yaşıyor.Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşama süresi erkeklerde 75 iken kadınlarda 80’ inin üzerinde.

100 yaşını geçenlerin dörtte üçü kadın, sadece dörtte biri erkek iken 110 yaşını devirlerin -ister inanın untitledister inanmayın- yüzde 90’ ı kadın.

Kadınlar neden daha uzun yaşıyor?

Her iki cins arasındaki genetik ve biyolojik farklılıklar; sosyal, kültürel, çevresel bakımlardan değişik şartlara maruz kalmalarının önemi üzerinde duruluyor ama kadınların daha uzun yaşamalarının sebepleri çok iyi bilinmiyor.

Immunity & Ageing isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırma bu farkın kadınların bağışıklık sistemlerinin erkeklere göre daha yavaş yaşlanması ve enfeksiyonlara karşı daha uzun zaman savaşmasından kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Japon bilim adamları vücut savunmasının zamanla azalmasıyla hastalık risklerinin artmasının erkeklerin daha az yaşamasına yol açtığı düşüncesinden hareketle bağışıklık sisteminin hücrelerini incelediler.

Araştırmanın sonuçları

Yaşları 20 ile 90 arasında değişen 356 sağlıklı erkek ve kadının kan örneklerinde bağışıklık sisteminin ‘mono-nükleer hücreleri’ analiz edildi.

T-hücrelerinin anti-CD3 monoklonal antikor uyarısına cevap olarak ortaya çıkan ‘proliferatif aktiviteleri’ ve ‘sitokin üretim kapasiteleri’ de ölçüldü.

T hücrelerinin sayısında, bazı T hücresi alt tiplerinde (CD8+ T hücreleri, CD4+CDRA+ T hücreleri ve CD8+CD28+ T hücreleri), B hücrelerinde ve T hücrelerinin çoğalma kapasitelerinde yaşla beraber bir azalma olduğu tespit edildi.

Bu immünolojik parametrelerdeki azalma hızı CD8+ T hücreleri dışında erkeklerde kadınlara göre daha fazla bulundu.

Yaşlanmayla beraber CD4+ T hücreleri, CD4+CDRO+ T hücreleri, tabii öldürücü hücreler ve CD4+ T hücreleri/ CD8+ T hücreleri oranında artma veya artma eğilimi gözlendi; bu parametrelerin artış hızı kadınlarda daha fazla idi.

T hücreleri çoğalma endeksindeki yaşlanmayla paralel giden azalma erkeklerde daha belirgindi.

5 T hücresi parametresi ile hesaplanan “T hücreleri bağışıklık skorlarının” da yaşla azaldığı ve bunun erkeklerde daha fazla olduğu görüldü.

Anti-CD3 monoklonal antikorlarla kültüre edilen lenfositlerin IFN- gama, IL-2, IL-6 ve IL-10 üretimlerinin de yaşla alakalı olarak azalma eğilimi gösterdikleri belirlendi.

IL-6 ve IL-10 üretimindeki azalma hızı erkeklerde kadınlardan büyüktü.

Gerçek yaşı bağışıklık sistemi gösteriyor

Araştırmayı yapan ekibin başı olan Katsiuku Hirokawa şunları söylüyor:

“Yaşlanma olayı kadında ve erkekte birçok sebepten dolayı farklıdır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla östrojen vardır ve bu onları menopoza kadar kalp-damar hastalıklarından korur.

Seks hormonları bağışıklık sistemini özellikle de bazı lenfosit tiplerini etkiler. İnsanlar farklı hızlarda yaşlandıkları için bağışıklık sistemi parametreleri gerçek biyolojik yaşlarını daha doğru gösterebilir.”

Gelelim neticeye

Sebebi ne olursa olsun kadınların erkeklerden uzun yaşadıkları bir gerçek ve buna karşı erkeklerin yapabileceği fazla bir şey yok.

Üstelik kadınların daha uzun yaşamaları yalnız insanlara has bir özellik de değil.

Böceklerden parazitlere, deniz kabuklularından solucanlara, örümceklerden sürüngenlere ve balıklara kadar birçok canlı türünün dişilerinin hayat süreleri daha uzun.

Demek ki ne kaba kuvvet, ne hızlı koşmak ve hızlı yüzmek erkeklerin ömürlerine ömür katmıyor.

Kaderimiz razı olmaktan başka çaremiz yok.

KAYNAKLAR

1. http://www.immunityageing.com/content/10/1/19/abstract

2. http://www.huffingtonpost.com/2013/05/15/women-immune-systems-age-slower-longer-lives_n_3279709.html

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank