content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Eki

İzmir’in İki Ayrı Yüzü

Bir yönüyle bakarsanız Akdenizin ‘kabuğuna sarılmış’ inci kentidir İzmir…

Zor gelişir, emekli cennetidir, bir ileri iki geri ritmiyle büyür, aynı konuları yıllardır tartışır. Sıkışmışlıkları vardır, kolay atılım yapamaz.

Öbür yönüyle; Boğazına kadar hem yatırımlar hem de sıkıntılarla dolan İstanbul’un ardından “Teknolojik, akıllı, AVM, plaza, rezidanslar” gibi çağın gelişen sermaye yatırımlarının ibreyi döndüreceği ikinci adrestir. Potansiyeline baktığınızda bir gün koşar adım gelişecek umudu vardır.

***

Şimdilik bebek adımlarıyla daha ziyade, “Politik beklentiler açısından akla geldikçe” büyüyor İzmir. AKP iktidarı “yerelde gücünü taçlandıracak” bu rövanş kentini hedefe aldıkça, yağmur gibi yatırım vaatleri duyduk bir aralar. İzmir Alsancak Limanı dünyanın 10 limanından biri olacak Üçkuyular- Bostanlı köprüleri yapılacak” Çılgın projeler Karaburun yarımadası ikiye bölünecek. Tabii araya kısa zamanda yerel dinamikleri harekete geçirecek, rant beklentisini yükseltecek projeler de alınıyor.

***

Elde ne varsa ortaya konuyor. “Alsancak Limanı'na da AVM yapacağız, stadyum da AVM olacak, İnciraltı bölgesi AVM dolacak” Yetmiyor… Özelleştirme İdaresi’nin elindeki imkanlar tek tek taranıyor.   Kentin en kıymetli yerlerinde devlete ait araziler satışa sunuluyor. Doğanın içinde kalmış kentin ender soluk aldığı yemyeşil alanlar da ‘AVM, rezidans’  yapılmak üzere satışa hazırlanıyor. Bornova Ağaçlı Yol’daki Karayolları ve Maliye Hazinesi adına kayıtlı yeşillikler içindeki 54 dönüm arazi de böyle gündeme geliyor.

***

Ancak Türkiye öyle gelişmeler yaşıyor ki, İzmir’de hesaplar, planlar alt üst. Gezi olayları İzmir’le ilgili denklemi, kimyayı bozuyor. Görünür etkilerine bakın, “35 büyük proje” ile kentin başını döndüren o günlerden eser yok. Konak tüneli hızla ilerliyor ama diğer projeler fıs, fıs sönmekte. Liman yatırımları aheste, mega müze vaadleri eski bir beste, neredeyse her gün İzmir'le ilgili hedeflerin açıklandığı, bakanların birbirlerine devrederek gelip gittiği çoşkulu seramonilerden eser yok şimdilerde…

***

Yabancı sermaye girişi zaten durdu, duracak. Bırakın yeni yatırımları varolan kapasiteler ağır aksak. Bize kalıyor, Özelleştirme İdaresi’nin elinde satışa çıkan, kentin içinde ‘kelaynak’ niteliğinde kalmış uçsuz bucaksız yemyeşil  arazilerin satışından “gelişim hamlesi” ummak… İzmir işdünyası ne yapsın atlıyor ihalenin üzerine, İzmirliler “Ağaçlı Yol'a dokundurtmam, buraları da ranta kurban vermem” diye direnmeye çalışsa da bugünlerde, İzmir işdünyası projenin üzerine kapanmış durumda. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği ihaleye beklenenin üzerinde ilgiyle 10 firma katıldı. Firmalardan “İzmir Ortak Girişim Grubu” başta Folkart’ın sahipleri olmak üzere kentin birçok önde gelen simasını da burada buluşturuyor. Fiyat teklifleri henüz meçhul, bu araziler ne kadara gidecek belli değil… Üstelik bu hamlelerden sonra sıra çaresiz bölgedeki diğer kamu arazilerine, lojmanlarına gelecek. Mesala Zeytincilik Enstitüsü yüzlerce dönüm yeşil arazisiyle şimdiden iştah kabartıyor.

***

İşte şimdilerde durum böyle, bir yandan “Elimizde kalan son yeşili AVM furyasına kaptırmam diyen İzmirliler var, öte yanda yatırım atılım alanında bu ihaleleri çıkış yolu görmek durumunda kalan işdünyası.

Ne diyelim bu kenti, “Fuarlar, kongreler, turizm, sanayi, üniversite kenti yapmayı” vaad edip yol alamayan beceriksiz yöneticiler  ve politik beklentilerle çözümü sadece satıp savmakta görenler utansın!!!

BÜYÜK İLGİ

54 dönümlük alanın AVM, rezidans veya otel yapılmak üzere satışa çıkılması nedeniyle eylemler birbirini izlerken Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihaleyi gerçekleştirdi. Toplam 54 bin 181 metrekarelik araziyle ilgili ihaleye toplam 10 firma katıldı. Bu firmaların içinde İzmir’in en gözde grupları bulunuyor. 1-Mehmet Gökdemir İnş. San. Tic. Ltd. Şti. 2-İzmir Ortak Girişim Grubu 3-Gergül Yapı Paz. San. ve Tic. Şti. 4-Mistral Yapı Gayrimenkul San. Tic. A.Ş. 5-Kavuklar Akaryakıt Otomotiv San. Tic. A.Ş 6-Seza İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. 7-Özser Otomotiv Tic. A.Ş. 8-Femteks Tekstil Turizm San ve Tic. Şti. 9-Armesa-Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu 10-Liva İç ve Dış Tic. A.Ş.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank