content
08 Nis

İşsizin Hali Harap

İşsizlik, herkesin belini büken bir olaydır. Hemen hemen her dönemde gerçekleşen işsizlik oranları günden güne azalması gerekirken maalesef krizle beraber artış göstermektedir. Oysaki toplumumuz her geçen gün daha çok bilinçleniyor ve kendini geliştiriyor. Bu krizin de üstesinden gelebilecek yeni iş imkânları kurabilirler.

 Bir vatandaş mesleği, kariyeri düzgün, maaşı iyi bir işten mi çıkarıldı, zor durumda mı kaldı. Evet bu gerçekten üzücü bir durum. Ama bu dünyanın sonu değildir yılmadan, mücadele etmeyi bırakmadan, hayata devam etmeliyiz. Geçici olarak herhangi bir iş yapabilir ve bu esnada da istediğimiz bir işi aramaya devam ederiz, illaki eski kariyerli işi bulacağım diye 3 sene işsiz beklenmez ki…

 İşin diğer bir boyutundan da bakmak gerekirse, kriz başbakanımız Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi teğet geçmedi. Ama bu konuyu abartan ve bu durumdan yararlanmak isteyen, kriz kendisini etkilemediği halde birçok işçi çıkartan, elemanının sigortasını, vergi iadesini ödemeyen,(2007 de vergi iadesi kalkmıştır.) bu paraları kendi kredilerini ödemek için kullanan, refah düzeyini yani zevki sefa içinde rahat yaşantılarını bozmak istemeyen ve bu nedenle az bir maaşla evini geçindiren vatandaşın maaşlarına göz diken birçok büyük firmalarımıza da sitem etmeden geçemeyeceğim. Onlar açlık nedir bilmiyorlar sanırım. Tok açın halinden anlar mı?

 Gelelim işsizlik dönemine çare olarak sunulan işsizlik sigortasına: Bir vatandaşın 2010 yılı işsizlik sigortasından yararlanabilmesi için;

1-İşten çıkarılmadan önce 120 gün sürekli prim ödemiş olmalı,

2-Son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olmalı,

3-İşçi kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmalıdır.

 Buna göre, 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödenecektir.

İşsizlik ödenek tutarına bakılacak olunursa; aylık alınacak en az işsizlik ödeneği brüt asgari ücretin yüzde 40‘ı işsizlik ödeneği olarak vatandaşa verilir. Yani 729 x 0.40= 291.60 TL asgari ücret üzerinden en az alınacak işsizlik ödeneğidir.En fazla alınacak işsizlik ödeneği ise  asgari ücret üzerinden  583.20 TL dır.

Eğer işsizlik ödeneği ödenirken tekrar işe girilirse ödenek kesilecektir.

 İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için primlerimizin tam ödenmesi gerektiğini söylemiştik. Bunun için işverenlerimiz vatandaşın sigorta ücretlerini düzenli yatırsın ki vatandaş işsiz kaldığında işsizlik maaşıyla, bir süreliğine evini geçindirebilsin. Aksi takdirde ülkemizde yoksullukta artar, her yönden işlenecek suçlar da artar. Ve zenginle fakir arasındaki uçurumubir nebze olsa bile küçültemeyiz ve bu hayat böyle sürüp gider. Bunu önlemek hepimizin elinde unutmayalım.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “İşsizin Hali Harap”

  1. 1
    Halil DAĞ Says:

    İlk yazınız.
    Hayırlı olsun.

    Gündemin somut sorunlarına ilişkin yazıları görmek güzel.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank