content

08 Tem

İÖO Öğrencisi Burak Can Akdoğan’dan

İlköğretim okullarımızda okuyan miniklerimiz, öğrencilerimiz arasında, kalemlerinin keskinliği, anlatımlarının

akıcılığıyla ilgili olarak, ilk sıralarda yer alanların sayısı fazladır.

 

Burak Can Akdoğan (benim arkadaşım), Ankara 19 Mayıs İlköğretim Okulunun 5. sınıfında 5-C kaydıyla öğretim görüyor. 2012’den sonra, 6. sınıfta okuyacak, başarılı öğretimini sürdürecek.

 

Burak Can Akdoğan, bir gazeteci annenin, Feride Akdoğan’ın oğlu…

Belde Gazetesinin başarılı editörlerinden Feride Hanım. Burak Can Akdoğan arkadaşımın “Yangın” başlıklı üç sayfalık bir anlatımı, kompozisyon denemesi var. Minik elleriyle yazılmış, anlatım sayfalara dökülmüş. Buradan bu sayfalardan bazı cümleler nakledeceğim aşağıda. Bakalım Burak Can Akdoğan yangın hakkında neler söylüyor:

 

1. Güneşli bir yaz sabahında, Ömer sokağa çıkıp biraz oyun oynamak istedi. Annesinden izin alıp, dışarı çıktı. Arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmek onun en sevdiği şeydi. Gidip Ahmet’i çağırdı. Ahmet’le aynı yaştaydı. (Ömer ve Ahmet, değişik noktalardan geçiyorlar, birlikte bir yere gidiyorlar)

2. Bir köpek sesi diye bağırdı Ömer. İkisi de var gücüyle kaçtılar ama Ahmet dikkatsizlikle yaktığı kibriti yere düşürdü. Yerden bir kıvılcım çıkıp duvara sıçradı. Bu sırada Ömer ve Ahmet hızla evlerinin yolunu tutmuşlardı.Konak yanmaya başlamıştı. Otlar, çiçekler hepsi yanıyordu. İtfaiyenin sesi duyuldu. İtfaiye son hızıyla konağa yaklaşıyordu.

 

3. Tüm mahalleli sokağa dökülmüş, olacakları izliyorlardı. Tam o sırada içeriden bir köpek sesi duyuldu. Köpek sesini duyunca itfaiyecilerden iki kişi (biri uzun boylu, diğeri kısa olmak üzere) Konağın içine girmeye gönüllü oldu. İtfaiyeciler son hızıyla içeri daldılar.

 

4. Aradan epey zaman geçmişti ki, kapıda itfaiyeciler göründü. Ellerinde Kangal cinsi iri bir köpek vardı ve yaralıydı. Hemen ambulans çağrıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde itfaiye yangını söndürmeyi başardı.

5. Köpek güvencedeydi, ama Ömer ve Ahmet ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Sonunda bu işi gizlemeye karar verdiler ve bir daha bilmeyecekleri yerlere gitmeyeceklerine birbirlerine söz verdiler.

 

Başarılı bir anlatımla ortaya konulan, Burak Can Akdoğan’ın bir yangının öyküsü burada bitiyor. Ama, Ömer ve Ahmet’in yangın sonundaki üzüntüleri, köpeğin yaralı hali karşısındaki tavırları, pişmanlıkları, yapılan yanlışlıklardan sonra, insanların (çocukların) daha dikkatli olmaları gerektiği gerçeğinin ortaya konmasıyla, her yanlışlıktan ibret alınması ve tekrarlanmaması gerektiğinin anlatılması kabul edilmesi, karar verilmesi, Burak Can Akdoğan’ın anlatım kararlılığını ortaya koyuyor. Tebriklerimi sunuyorum efendim.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

 

1. Sevdiğini elde edemezsen, elde ettiğini sevmeye çalış (Corneille)

2. Her kötülük zayıf karakterden doğar (Seneca)

3. Kim Kuvvetini güvenerek zayıfları ezerse, onun kendi kuvveti başına bela olur (Beydeba)

4. Rütbe, mevki geçicidir, kalıcı olan şeref ve huzurdur (Cevdet Sunay)

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank