content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Ağu

İnternetten Kitap Satışları Yükselemiyor

Türkiye, yıllık basılan kitap sayısında rahatlıkla dünya liginde top koşturabilir. Kültür Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında 42.337 çeşit kitaptan toplam 293 milyon 257 bin adet basılmış. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin nüfusu 74 milyon 724 bin. Bu da demektir ki, yılda kişi başına düşen kitap sayısı 3,9… Buna ders kitaplarını da eklersek (187 milyon) bu rakam kişi başı 6,4′e çıkıyor. Yani teorik olarak Türkiye’de herkes, yılda 6,4 kitap okuyor!

UNESCO verilerine göre Türkiye bu rakamlarla, dünyada en çok çeşit kitap basılan 14. ülke. Türkiye yayıncılık sektörü ise toplam 1 milyar 15 milyon Euro’luk pazar payı ile dünyada 15. sırada.

Daha önceki yıllarda basılanları da sayarsak, Türkiye’deki kitapçıların raflarında tam 130 bin çeşit basılı kitap var. E-kitap çeşidi ise sadece 5500…

Türkiye’de e-kitabın pazar payındaki oranı sadece binde 3… Bu rakam ABD’de 950 bin çeşit ile %6, Almanya’da 25 bin çeşit ile %1… Türkiye e-kitabın toplam pazara oranı konusunda dünyada en alt sıralarda.

Bu rakamlardan anlaşılacağı üzere Türkiye’de e-kitap satışları da çok düşük. Ama önce internetten kitap satış oranlarına göz atalım ve e-ticaretin fiziki satış rakamlarına etkisini inceleyelim :

Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende ticaret içinde oranı %6. Yani yapılan alışverişlerin %6′sı internet üzerinden yapılırken, %94′ü fiziki olarak gerçekleşiyor. Bu, aslında önemli ve büyük bir rakam.

İnternetten kitap satışı oranı ise toplam kitap satışının %3′ü civarında. Yani Türkiye’de satılan her 100 kitaptan 97′si kitapçılardan fiziki olarak satılırken, 3′ü internetten sipariş ediliyor. Bu %3 sadece basılı kitapların oranı.

İnternet üzerinden en çok basılı kitap sipariş eden il İstanbul; toplamda oranı %38. Onu Ankara takip ediyor; %11. İzmir üçüncü sırada.

Sadece idefix.com, 2012 yılında internetten 21 milyon adet basılı kitap satmış.

Gelelim e-kitap sektöründe. Türkiye’de e-kitap çok yeni, henüz ikinci yılını yeni dolduruyor. Yayınevleri de, yazarlar da e-kitap teknolojisine çok temkinli yaklaşıyor. D&R, İdefix gibi internet siteleri e-kitap satışı konusunda öncülük ederken, Turkcell ve TTNet gibi firmalar da çeşitli iş anlaşmalarıyla e-kitap hizmeti sunuyor.

Türkiye’de yılda 10 bin e-kitap okuyucu satılıyor. Rakamın düşük olmasının sebebi okurların büyük kısmının tabletlerinden, dizüstü bilgisayarlarından ya da akıllı telefonlarından da e-kitap okumayı tercih etmesi. Türkiye’deki toplam e-kitap okuru sayısının 250 bin olduğu tahmin ediliyor.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank