- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

İnternet Hizmeti Alırken Yapılan Haksızlıklar

Türkiye de ilk internet hizmet bağlantısı 1993 yılında Nisan ayında başlamıştır. İlk bağlantı ODTÜ Üniversitesinden gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra diğer birkaç üniversiteler ve değişik firmalar da bu işe girişmişlerdir.

Bu sayede ülkemizde internet kullanım sayısı artmış ve bu konuda her geçen gün daha fazla bilinçli hale gelmişizdir. Hemen hemen her meslek,  internet üzerinden kendilerini tanıtmakta, televizyonlar, radyolar, günlük gazeteler, programlarını internet üzerinden yayınlar hale gelmiştir.

Sonuçta internet, hayatımızın vazgeçilmezleri hatta mecburiyetleri durumuna kadar ulaşmıştır. Dolayısı ile bu durumdan finansal olarak faydalanmak isteyen birçok kurum ve firmalar da harekete geçmiştir.

Telekom, telefon hattı üzerinden internet yayını veriyor idi. Zamanla internet kullanımı için telefon hattına gerek olmadığı bilgisi yayıldı. Bu durumda Telekom, telefon hatlarını iptal ettirmek isteyen vatandaşlara tepki olarak telefonunuzu kapatırsanız internet yayınını alamazsınız bilgisini geçmiştir. Ancak işin gerçek yüzü bu değildir. Çünkü Telekom telefon hat sahiplerinden sadece konuştuğu telefon ücretini değil, her ay kullanım bedeli adı altında 17 TL civarında sabit ücret almaktadır.

Bu olay yargıya kadar taşındı ve tüketici lehine birçok emsal kararlar çıkınca Telekom ADSL için telefon hattı zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Ancak bu uygulamada henüz yaygınlaşmış değil.

Türknet, telefon hattı olmadan da internet hizmeti vermektedir. Bu firmadan merkezimiz STDM son zamanlar da epey şikayet almaktadır. Şikayet konuları da hemen hemen aynıdır şöyle ki;

Firma x vatandaşı telefon ile arıyor,  internet ve ev telefonu kullanıp kullanmadığını ve her ay ne kadar ücret ödediğini soruyor ve ona göre vatandaşa her iki konuda da cazip fiyatlarından bahsediyor. Eğer vatandaş Turknet’i tercih ederse diğer firma ile ilişiklerini firma olarak tüketici adına kendilerinin iptal ettirecekleri bilgisini veriyor.

Ancak vatandaşa şu bilgiyi vermiyor. ’Hali hazırda internet hizmeti aldığınız firma sözleşmesi, sona ermeden iptal ettirirseniz cezai fatura ödemek zorunda kalırsınız’. Kaldı ki bu yasal değildir. Tüketici 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, almadığı bir hizmetin bedelini ödemekle mükellef değildir. Ancak firma ile yapılan 24 aylık sözleşme de modem ücretsiz verilmiş ve bu sözleşme zamanında iptal durumu söz konusu ise modem ücretini talep edebilir. Aksi durumda firma, tüketiciye cezai bir müeyyide uygulayamaz.

Başta tüketiciye sözleşme imzalatmak için bu denli uğraşan Turknet, bu bilgileri maalesef tüketiciye aksettirmemektedir. Bu da tüketiciyi mağdur bırakmaktadır dolayısı ile tüketicinin yeni sözleşme yaptığı Türknet’e güveni zedelenmektedir. Vatandaş bu sebeple yapmış olduğu sözleşmenin iptalini ister, ancak firma sözleşmeyi 24 ay boyunca iptal ettiremezsiniz,  yoksa ceza ödemek zorundasınız demektedir. Tüm bu anlatılan durum maalesef bu konuda bilgisi olmayan vatandaşı kazıklamaktan başka bir şey değildir.

Unutulmamalıdır ki; hepimiz birer tüketiciyiz. Ve her vatandaş birbirinin üzerinden haksız yere kazanç sağlamak isterse, ne bu Türkiye kalkınır, ne de insanların birbirlerine olan güvenleri kalır. Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi (STDM) olarak biz el birliği ile haksızlıklara göğüs germeye çalışırken, maalesef bazıları da bu konuda çaba sarf etmektedirler.

Lütfen herkes karşısındakini kendi yerine koysun ve ona göre hareket etsin…