content

04 Şub

İnsafsız Süt Sanayicileri Kim? Açıklanmalı!

Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Sayın Ali Koyuncu ‘’insafsız sanayiciler ‘’ den bahsediyor.? Sayın Ali Koyuncu’nun şikâyetçi olduğu insafsız süt sanayicileri neler yapıyor? Süte su mu, katkı mı katıyorlar, keçi sütü yerine inek sütü mü satıyorlar, sütte hangi hileyi yapıyorlar? Toplum olarak ‘’ her şeye her şeyi katıyorlar ’’ haberlerine alıştık artık. TSÜMB Başkanı Sayın Ali Koyuncu’nun bahsettiği insafsızlıktaki hile; hangi hile?

Belirli bir süreden önce ambalajlı gıda maddelerinde yasal olmayan katkılar çıkması karşısında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı firma isimlerinin açıklamıyordu. Niçin açıklanmıyor soruları karşısında ‘’yasal ‘’ değil cevapları veriliyordu. İsimlerini bakanlık açıklamadıkça görüldü ki firmalar ‘’insafsiz sut sanayicisi kimterbiye ‘’ olmuyor. Hiçbir yasal değişiklik yapmadan bakanlık yasal olmayan katkı maddelerini katanların, kırmızı et sucuğu yerine ucuz tavuk sucuğunu karıştıran firmaların isimlerini açıklayınca firmalar hizaya gelmeye başladı..

Gıdanın niteliği konusunda yasallığa uymayan firmalar hem tüketicileri aldatmış hem de gıda güvenliğini sarsmış oluyor.

Gıda güvenliği sarsan sadece gıdanın niteliği ve niceliği konusundaki standartlara aykırı üretim yapmak mıdır? Hayır.! Gıda üretiminin sürdürülebilirliğini engellemek gıdaya erişimi imkansız hale getirmek de gıda güvenliğini sarsıyor.

Her firmanın ürettiği mal ve hizmeti dilediği fiyattan satma ve satın alma hakkını liberal ekonomik düzen veriyor. Aynı liberal ekonomik düzen ise firmaların mal satın alır veya satarken aralarında anlaşarak fiyat belirlemesini yasaklıyor. Firmaların gıda hammaddelerini satın alırken arlarında anlaşarak fiyat belirleyerek fiyat düşürmeleri üretimin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırıyor. Böyle bir eylemi yapmak ülkemiz kanunlarında yasak iken endüstriyel süt sektörü adeta ‘’kanun benim ‘’ diyor.

Bu yasaklamalar kendisini rekabet kanunlarında buluyor. Rekabet kanunu ihlallerini ise Rekabet Kurum ve kurumları inceleyip, yargılıyor ve yargılama sonucunda suçlu bulunanlar -ülkemizde maalesef- küçük para cezalarına çarptırılıyor. AB ülkelerinde ve ABD’ de ise yüz kızartıcı ve ağır suçlardan sayılıp hem ağır para cezası hem de 20 yıl gibi ağır hapis cezası yaptırımı var.

Gıdanın tarımsal sahasındaki birincil ürünleri üreten çiftçilerin dünya da ve ülkemizde ürettikleri ürünlerin fiyatlarını aralarında anlaşarak belirleme durumları yoktur. Bu konuda dünyanın diğer liberal ekonomi ile yönetilen ülkelerinde ve Türkiye’mizde çiftçilerin rekabet ihlalleri yaptıkları, yapabildikleri görülmemiştir.

Gıdanın ambalajlısını, bilhassa çiğ satın alan endüstriyel süt sektörünü oluşturan firmaların ise aralarında anlaşarak çiğ sütün satın alma fiyatlarını belirledikleri bu yüzden rekabet kanunlarını ihlal ederek Rekabet Kurumu’nun karşısına çıkarıldıkları ve küçük para cezası aldıklarından bu suçu tekrar işledikleri Rekabet Kurumu’nun kararlarında görülebilmektedir. Rekabet Kurumu’nun verdiği kararlarda yargılanan, ceza alan firmaların isimlerini geçmişte yazdığımız yazılarda tek tek yazmıştık.

Çiğ süt satın alımındaki referans fiyata uymayıp düşüren firmalar hayvancılığın dinamosu olan çiğ süt üretimindeki sürdürülebilirliği ve gıda güvenliğini, gıdaya erişimi tehdit ediyor. Gıda da rekabet ihlali gıdaya erişimi engellemektir, gıda güvenliğini sarsmaktır.

Son günlerde endüstriyel süt sektörü firmalarının çiğ sütün satın alımlarını Aralık-Ocak döneminde  toplu bir eylem şekilde düşürmeleri üzerine Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Ali Koyuncu medyaya verdiği demeçte ‘’sanayici protokolle belirlenen 'referans fiyata' uymayarak fiyatları insafsızca düşürüyor'' diyor.

 

Kim Bu İnsafsız Sanayiciler? Açıklanmaldır!

 

Evet, gıdaya, süte erişimi engellemeye çalışan, gıda üretimini hayvancılığımızı tehdit eden, canlı hayvan, et ithalatına, hayvancılık desteklerinin yükselmesine, süt tozu desteği verilmesine, okul sütü projesinin çocuklar ve üreticiler için değil kendileri için çıkarılması için çiğ süt fiyatlarını düşüren firmalar kim? Bu firmaların isimleri nedir?

Süt tozu üretiminde parasal teşvikler, okul sütü projesi pastası yetmiyormuş gibi şimdi de kendilerine ihracat desteği verilmesi için Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’a Yüksek Planlama Kurulu üyesi bakanlar nezdinde lobiler yaptıran firmalar kim?

Endüstriyel süt sektörünün firmaları istedikçe, devlet, milletin kesesinden veriyor, devlet elini verse kol istiyor, kolu verdikçe hepsini istiyor.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı gıdada yasa dışı katkı vb. hile yapanları artık açıklıyor, demiştik

Çiğ sütü ahırlarda üretenlerin alın terine, göz nuruna ‘’ hile ‘’ üstüne ‘’ hile ‘’ yapanlar da açıklanmalıdır. Küçük para cezalarına çarptırılacak olsalar bile bu firmalar Rekabet Kurumu’na şikâyet edilmelidir.

Çiğ süt fiyatlarını düşüren firma isimlerini kim biliyor?

Sanayicilerin Çiğ süt satın alımları ile ilgili müstahsil makbuzları 2012 Aralık ayı icmal cetvelleri Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Sayın Ali Koyuncu’nun ve GTH Bakanlığı’nın  Şubat ayında, Ocak ayındakiler Mart ayında önlerine gelecek.. Bu icmallerde TSÜMB’nin yerel il, ilçe örgütleri veya sanayicilere teslim edilen çiğ süt bedellerinin kaç kuruştan gerçekleştiği görünecek. Şu anda şifahen biliyor olsa da Şubat ve Mart ayında TSÜMB Sayın Ali Koyuncu çiğ süt fiyatlarını düşüren firmaların isimlerini resmen öğrenecek.

2002 yılından önceki ANAP-DSP-MHP koalisyon hükümetinin ilgili bakanlığının piyasayı bozan süt firmalarını Rekabet Kurulu’na sevk ettiklerini biliyoruz. Şimdiki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiğ süt piyasasını bozan firmaların isimlerini açıklaması veya Rekabet Kurumu’na başvurması beklenmiyor.. Şimdinin endüstriyel süt sektörü firmaları GTH Bakanlığının süt politikalarını tayin tespit etme, hatta gıdanın kontrolü konusunda genel müdür atama güçlerine sahip oldukları görülüyor. Ki bazen de Ulusal Süt Konseyi’nde işlerine gelmeyen, kendi çarklarına çiğ süt taşımayan, kendilerine hizmet etmeyen, sermayenin cazibesinden etkilenmeyen bürokratları uzaklaştırabilme güçlerine sahip oldukları görülebiliyor.. Ne ilginç değil mi? Ama bize ilginç gelmiyor! Ahırların, önünde sürü olanların değil fabrika bacalarının sermayesi siyaseti etkileyebiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bundan bir dönem önceki Bursa Ak Parti eski Milletvekili TSÜM Birliği Başkanı Sayın Ali Koyuncu 2013 Şubat ve Mart ayında tek tek öğreneceği ‘’insafsız sanayiciler’’in isimlerini kamuoyuna açıklayacak mı?

Ne dersiniz?

Çiğ süt fiyatlarını düşürerek, çiğ süt üretimini imkânsız hale getirerek, süt ineklerini yine kasaba göndermeye yeltenmekle ‘’insafsızlık ‘’ gösterenlerden merhamet beklemek boşunadır. Bunların isimleri açıklanarak deşifre edilmelidir.

Sayın Koyuncu’nun önünde resmi bir engel de yok!

Sütü ahırlarda üretenlerin direksiyonunun başında olan TSÜMB Başkanı Sayın Ali Koyuncu rekabet kanunu ihlallerini ispatlayacak bir delil olan çiğ süt icmallerini Rekabet Kurumu’nun önüne koyacak mı? Üreticilerin alın terini göz nuruna tenezzül eden ‘’insafsız sanayiciler’’ dediği firma isimlerini deşifre edecek mi? Yoksa ‘’ne şiş yansın ne kebap ‘’ deyip 500 bin üyeli bu kuruluşun başkanı susacak mı?

Geçimi çiğ süt-damızlık üretiminden olan yöneticileri kimse susturamaz.!

Ne dersiniz?

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank