- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

İlişkilere Bakarak Kararı Siz Veriniz!

Yazılarımı takip edenler Seyyit Hamit Haşimi adını anımsayacaklardır. Giresun Belediye Başkanı da bu ismi çok iyi anımsar!
Hatta Belediye Özel Kalem Müdürlüğü çalışanları da

Seyyit Hamit Haşimi’yi tanıyorlardır. Ne de olsa iki ay Özel Kalem Müdürlüğü’nde birlikte görev yaptılar!
Haşimi’nin ilimize olan ilgisi yeni değildir. Bu ilgi epey öncelere dayanıyor. 2005 yılından bu güne Giresun’a ilgisi sürmektedir!
İlimizin katı atık toplama ihalesini hangi şirket alırsa alsın o hep başroldedir. Çünkü hem Çevre İnşaat Temizlik Şirketi’nde etkindir hem Cihan Temizlik İnşaat Limitet Şirketi’nde etkindir. Ayrıca KEM Sosyal Hizmetler Şirketi’nde de, AYSİS’de de, Metal Şirketi’nde de etkindir.

Hatta çalıştığı Çevre İnşaat Şirketi ile Cihan Limitet Şirketi daha sonra birleşerek EVRA adını almıştır.
Haşimi ayrıca GİNTEM A.Ş. ve ÇEYNAK A.Ş. de de görev yapmıştır. Adeta Gebze ve çevresinde katı atık denilince akla Seyyit Hamit Haşimi gelmektedir.

Şimdi biz Giresun Belediyesi katı atık ihalelerine geri dönelim. Başkan Aksu’nun göreve geldikten sonra yapmış olduğu 12.08.2009 tarihli ihaleye iki firma katılmıştır. Açık ihale usulü ile yapılan bu ihaleye katılan firmalar, Cihan Temizlik İnş. Tic. Ltd. Şti ile Çevre İnşaat Temizlik Tic. Ltd. Şti’dir.

Seyyid Hamit Haşimi her iki firmada da görev yapmıştır. Her iki firmayı da tanımaktadır. Hatta her iki firma Teknik Ltd. Şirketini de yanlarına alarak EVRA adını almışlardır. Yani aralarında ilişki vardır.
Ayrıca ihale yapıldığı tarihte Haşimi, ilimizde temizlik işini yürüten yüklenici firmanın da müdürüdür!
Bu ilişkilere bakacak olursak Başkan Aksu döneminin ilk katı atık ihalesi, aralarında ilişki bulunan iki firma arasında bir şekilde gerçekleşmiştir...
Çünkü Cihan Temizlik Ltd.Şti., ihale şartnamesindeki belgeleri vermediği için ihale dışı kalmış ve Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti. tek başına katıldığı ihaleyi almıştır! Yani göstermelik bir ihalede her şey yasal kılıfına uydurulmuştur.
28 ay süreli bu ihale işi, rekabet koşulları oluşmamış bir ihale ile 2005’ten itibaren işi yürütmekte olan Çevre İnşaat Temizlik Tic. Ltd. Şti.’de kalır. Alt yüklenici ise KEM Sosyal Hizmetler Nakliyat Metal İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd Şti.’dir.
Ama firma (Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti) işin bitimine altı ay kala işi bırakmak zorunda kalır! Çünkü Giresun Belediyesi ihaleyi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 59. maddesi ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 27. maddesi hükümleri gereğince tasfiye etmiştir.

Altı ay için yeniden ihaleye gidilir. Tam da bu sırada KEM ikiye bölünür. 26.04.2011 tarihinde KEM Sosyal Hizmetler Nakliyat Metal İnşaat Madencilik Sanayi ve Tic. Ltd. Şti adını AYSİS Atık Yönetim Sistemleri Sosyal Hizmetler Temizlik Organizasyonu Nakliyat Sanayi ve Ticaret Şti olarak değiştirir. Ayrıca ikinci bir şirket daha kurulur. Adı Metal Geri Dönüşüm Sosyal Hiz. İnş. Nak. San ve Tic. Ltd. Şti’dir.

Bu ihaleye Giresun Belediyesi altı firma davet eder. Kamu İhale Kurumu tarafından yasaklı olan önceki ihaleleri kazanan Çevre İnşaat Temizlik Ltd. Şti ihaleye katılamaz!
Zaten o yasak nedeniyle tasfiye gerçekleşmiş ve yeni ihale yapılmak zorunda kalınmıştır...
Davet edilen altı firmadan; Metal Geri Dönüşüm Sos. Hiz. İnş. Nak. San ve Tic. Ltd. Şti, Ernak Katı Atık Yönetim San. Ve Tic. Ltd. Şti ile Özalp Ltd. Şti katılır.

Ancak Özalp Ltd. Şti.’nin verdiği belgeler eksiktir. O nedenle Giresun Belediyesi İhale Kurulu tarafından ihale dışı bırakılır. (Tıpkı 2009 yılında yapılan ihalede olduğu gibi yine bir firma eksik evrak vermiştir!)
Ve ihaleyi Metal Geri Dönüşüm Ltd. Şti alır. Alt yüklenici olarak işi, daha önce adı KEM olan ve adını AYSİS olarak değiştiren şirket üstlenir. ( Zaten AYSİS ve METAL, KEM içinden doğmuşlardır!)
Şimdi bu şirketleri irdeleyelim. İhaleye katılan ERNAK A.Ş, daha önce Seyyid Hamit Haşimi’nin çalıştığı bir firmadır. (2000 yılı Şubat ayında askerlik dönüşü işe başladığı firmadır) Özalp Grup da Haşimi ile ilişkili bir şirkettir.
Metal Geri Dönüşüm Sos. Hiz.İnş.Nak.San. ve Ltd. Şti de Gebze merkezlidir ve yine Haşimi ile bağlantılı bir şirkettir.
Şimdi olayın bir başka boyutuna bakalım. Haşimi, Başkan Aksu’nun ifade ettiği gibi 27.09.2010 tarihi ile 26.11.2010 tarihleri arasında Giresun Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde çalışmıştır. Temizlik şirketinin müdürlüğünden istifa eder ve Özel Kalem’deki işine başlar.

Sonra da buradan hülle yolu ile (Canikli-Aksu işbirliği sonucu) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçer.
Haşimi, bakanlıkta 2011 Haziran ayına kadar çalışır. 3/2 derece de çalışırken görevinden istifa eder.
İstifa tarihi ile altı aylık ihalenin yapıldığı tarih örtüşmektedir. Hatta yüklenici firma ortaklarından olan Süleyman Ak’ın AYSİS’ten ayrılarak ihaleyi alan METAL Şti.’ne geçmesi de bu tarihlerdedir. (Süleyman Ak, 25.11.2011 tarihinde ortaklar kararı ile hisselerini Ahmet Sevim’e devrederek AYSİS’ten ayrılmıştır. Daha sonra METAL Ltd. Şti’nin yetkilisi olmuştur!)
Ve yine yüklenici firma olan AYSİS’e, Haşimi’nin daha önce GİNTEM’de birlikte çalıştığı Zişan Aydoğdu’nun ortak olması da aynı tarihlerdedir. (GİNTEM’de Haşimi ile birlikte çalışan Zişan Aydoğdu, 06.12.2011 tarihinde AYSİS’e ortak olduğu ifade edilmektedir.)
İstifa tarihi ile Giresun Belediyesi katı atık işi ile ilgilenen firmalardaki ortaklıklarda görülen değişiklikler ve ihale tarihleri arasındaki ilişkiler tesadüf olamaz!
Haşimi, istifa sonrası Temmuz 2011 itibari ile atık yönetim sistemlerinin başka bir boyutu olan saha yönetimi, depolama ve bertaraf işleri (çöp, geri dönüşüm, ihale) ile uğraşan bir firmanın anahtar teknik personeli olmuştur.
O firma büyük ihtimalle ilimizin katı atık işini alan METAL Tic. Ltd. Şti’dir. Son iki ihaleyi bu şirket almış ve alt yüklenici de iki dönemdir AYSİS olmuştur.

Haşimi en yakın arkadaşları arasında; Yaşar Alkan, Ahmet Sevim, Mehmet Sevim ve Zişan Aydoğdu’yu saymaktadır.
Bu isimlerin ilimiz temizlik ihalelerine katılan firmalarla (Çevre Temizlik, AYSİS ve METAL) bağlantılı isimler olması manidardır.
CHP’li Giresun Belediyesi’nin bu ihalelerde yaşananları görememesine anlam veremiyorum. Aylardır yazılarım ile uyarmama rağmen, uyarılarımın kulak ardı edilmesi de manidardır.
Yoksa ilimizden de bu işin içinde önemli isimler mi var? İlişkilere bakarak kararı siz veriniz.