- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

I. Balıkçılık Çalıştayı Antalya’ da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanlığı Balıkçılık Çalıştayı düzenliyor.
Bu etkinlik bakanlığın balıkçılıkla ilgili düzenleyeceği ilk kurultay olacak.
I. Balıkçılık Çalıştayı ile, Türkiye Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği ile ilgili sektörlerde teknik, ekonomik, pazarlama, mevzuat, sosyal vb. konularda tüm sorunların saptanmasına çalışılacak ve bunların çözümlerine yönelik önerilerin yanı sıra, Su Ürünleri Araştırmaları konularında hedeflere ulaşabilmek için yapılması gereken faaliyetler belirlenecektir.

Bu düşüncede 04-06 Kasım 2013 tarihleri arasında Antalya’nın Kemer İlçesinde Kilikya Palace Hotel de düzenlenecek çalıştaya sektörün tüm bileşenleri (kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üretici, sanayici, akademisyen, araştırmacı, yayımcı vb) bir dizi toplantılarla bir araya gelecektir.

Söz konusu çalıştay için balik.tagem.gov.tr/calistay adresinden görüş formunu doldurarak katkı sağlayanabilecek...
ONUR KURULU’nda Doç. Dr. Masum BURAK, Dr. Durali KOÇAK, DÜZENLEME KURULU’nda Dr. Necati TULGAR, Dr. Bekir ANKARALI, Dr. Altuğ ATALAY, Erdinç VESKE, Doç. Dr. Yılmaz EMRE, Doç. Dr. İlhan AYDIN, Hakan AKGÜN, Hacer AKYÜREK, Muharrem AKSUNGUR,DANIŞMA KURULU’unda Prof. Dr. Sedat YERLİ, Prof.Dr. İlhan ALTINOK, Prof. Dr. Muhammed ATAMANALP , Prof. Dr. Zafer TOSUNOĞLU, Prof. Dr. Ercüment GENÇ , Doç. Dr. Yusuf GÜNER, Doç. Dr. Nadir BAŞÇINAR, Doç. Dr. Özcan ÖZEN ,Doç. Dr. Vahdet ÜNAL yer alıyor.
I. Balıkçılık Çalıştayına Slow Food İstanbul &Fikir Sahibi Damaklar Grubunun da katılması bekleniyor.

Slow Food İstanbul-FSD Grubu geçtiğimiz yıllarda Lüfer’in avlanma boyları, mevsimi ile ilgili kampanyalar düzenlemesi, kamuoyunda farkındalık yaratması sonucunda tüm balıklar ve lüfer ile ilgili avlanma boyları, mevsiminde olumlu yönde değişiklikler yapılmıştı.
Çalıştay gündemine alınması beklenen bir konu da Su ürünleri mühendisleri, teknikerlerinin istihdamıdır.

Türkiye, büyük baş, küçük baş hayvan ithal eden bir ülke iken kültür balıkçılığında net ihracatçı konumdadır. Su ürünleri mühendislerinin diğer meslek dalları ile çakışan yetkinliklerinin, 50 ton/yıl üretim kapasitesinde olan işletmelerde mühendis çalıştırma zorunluluğunun en azından 30 ton/yıla düşürülmesinin bu çalıştayda ele alınması bekleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 1000’e yakın su ürünleri mühendisine ihtiyacı olmasına rağmen Maliye Bakanlığı her yıl ancak 20-25 su ürünleri, balıkçılık teknolojisi mühendislerinin istihdamına onay veriyor. Üç tarafı denizler ile çevrili, 8333 Km. kıyı uzunluğu ile AB ülkeleri arasında birinci, 26 milyon hektar su ürünleri üretim alanı ile tarım alanları kadar üretim alanı olan ülkemizde kültür, deniz balıkçılığı var olacak ise, üretim daha da büyütülecek, avlanma yasakları sağlanabilecek ise ancak yeteri kadar su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisinin kamu ve özel sektörde istihdamı ile mümkün olabilecektir.

6 bin civarında işsiz su ürünleri, balıkçılık teknolojisi mühendisi, 2 bin sayısına yaklaşan teknikerler I. Balıkçılık Çalıştayında sürdürülebilir balıkçılık için istihdam konularının da ele alınmasını bekliyorlar.
https://twitter.com/caparkanat