content

02 Eki

Himalaya Tuzunun Normal Tuzundan Farkı 100 Misli Pahalı Olması

Alman “Stiftung Warentest” isimli tarafsız tüketici kuruluş tarafından yapılan testlerde Himalaya tuzu, İran mavi tuzu, İbiza Fleur de Sel gibi egzotik tuzların normal sofra tuzuna göre üstünlükleri olmadığı ortaya çıktı.

Bu tHimalaya tuzuür tuzlar, yüzde 100 saf, hiç katkı maddesi içermeyen, 84 türlü mineral bulunan, milyonlarca yılda oluşan, damar sertleşmesi yapmayan, elmas gibi saf, yüksek basınç altında kristalleşmiş gibi “çarpıcı sloganlarla” satılıyor.

Normal sofra tuzunun 100 gramının fiyatı “3-4 sent” iken özel tuzların 100 gramının fiyatı “6. 65 Euro” ya kadar çıkıyor; yani 100 misli daha pahalı!

Stiftung Warentest tarafından yapılan testlerde, marketlerde satılan 36 çeşit tuzda yüzde 93-99.9 oranlarında sodyum klorür yani sofra tuzu, kalanında ise kalsiyum ve magnezyumun zor çözünen bileşiklerinin bulunduğu belirlendi.

Egzotik tuzlardan bazıları “zayıf”, deniz tuzlarının 21’ inden 15’ i ve 15 egzotik tuzdan 4’ ü “iyi” not aldı.

Mineral ve eser elementlerin bir kısmı yok veya miktarları çok düşük

Bu tuzların bazıları, içlerinde onlarca mineral bulunduğu iddiasıyla satılıyor.

Bunlardan Sal de İbiza’ da bahsedilen mineral ve eser elementlerin çok azının, Himalaya tuzunda ise 84 elementten sadece bazılarının bulunduğu tespit edildi.

Bu tuzların pembe renginin demir-hidroksitten kaynaklandığı, kristal örgüdeki değişikliklerin tuza mavi bir renk verdiği bildirildi.

Yüzde yüz saf ve doğal sloganı bulunan tuzda Berlin mavisi adıyla bilinen ve yiyeceklerde bulunmaması gereken bir boyanın bulunduğu ortaya çıktı.

Test edilen tuzlardan 15’ inin 100 gramında 1.5-2.5 miligram miktarlarında iyot veya iyot ve flor katkısı olduğu belirlendi.

Stiftung Warentest, tuzlarda bulunan elementlerin bunlardan herhangi bir fayda sağlanamayacak kadar düşük miktarlarda olduğunu da açıkladı.

Gelelim neticeye

İlaç endüstrisi, bir bardak tuzlu suyu ambalajlayıp “serum fizyolojik” “deniz suyu” “steril su” gibi sloganlarla 25-30 liraya satarken gıda endüstrisi de onlardan geri kalmıyor.

Çok çarpıcı sloganlarla satılan egzotik tuzlara 100 misli fazla para vermenin âleminin olmadığını görüyorsunuz.

Himalaya tuzu da benzeri diğer tüm egzotik tuzlar nihayetinde bildiğimiz sodyum klorürden başka bir şey değil.

Bunlarda reklâmı yapılan onlarca mineralin çoğu eksik ve bulunanların miktarları da herhangi bir istifade sağlanamayacak kadar az.

Elbette karar sizin, ben sadece “Tuzdaki tuzaklara dikkat” diyorum.

KAYNAK

http://www.stern.de/ernaehrung/aktuelles/stiftung-warentest-himalaya-salz-teuer-aber-nicht-besser-2061536.html

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank