- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Hayatın Vazgeçilmez Süsleri

Kediler olsun, köpekler olsun hayatımıza anlam katan, karşılıksızca seven, ne kızan, ne konuşabilen ve açlıkları karşısında sesleri çıkmayan, sevenlerin gönüllerinde taht kuran, çocuklardan sonra en masum, hayatın süsleri onlar bence. Renkli bir yaşantının tek sebepleri, insanı hayata bağlayan canlılar. Tatlı küçük patileriyle, evlerimizin tatlı süsleri.

***

Onlarsız hayat ne anlamlı ne de güzel. Onlar yüreklerimizin, sokaklarımızın ve evimizin, çocuklarımız gibi en çok sevgide hassas olan, sevilmeyi hak eden canlılar. Sokakların canlı, süsleri ve mankenleri. Ben ne kedisiz bir ev, ne de köpeksiz bir bahçe düşünemiyorum. Hayatını daha anlamlı ve değerli kılmak isteyen, kedi, köpek besler. 

***

[1]

Bir Kediniz Varsa Eğer...

Depresyona, strese, üzüntüye tek sırdaş, tek gerçek çözümü veren terapistler, kediler ve köpekler. Mutlu olmak istiyorsak veya mutluysak, biraz da onlara şefkat ve sevgi gösterelim. Gördüğüm kadarıyla, sokak kedileri genelde sevilmezler, hor görülürler, dükkan ve evin önlerinden kovulurlar, hırpalanırlar, pis, ısırır vs. bahanelerle çocuklar korkutulur, o çocuğun hayvan sevgisinden mahrum kalmasına neden olur. Böyle büyüyen bir çocukta, sorunlu ve sevgisiz olarak büyür. Ne insan sever olur, nede hayvansever. Nasıl ki hayatımız da çocukların önemi çok büyükse, hayvanlar için de geçerli bu. ´´Biz Dünya´yı insanlardan değil, hayvanlardan teslim aldık ´´ sözü, beni hayvanlara daha fazla yaklaştırıyor ve sevdiriyor. 

***
Onların savunma güçleri yok, haksızlık, açlık karşısında sessiz, dilleri yok. Özellikle kedilere koyulan damga, kediler nankör denmesi, hiç bir zaman bana inandırcı gelmemiştir. Çocukluğumdan beri kedilerle içli, dışlı olan biri olarak. İyilik yaptığımız, yedirdiğimiz, içirdiğimiz, sevgi verdiğimiz, hayatımıza anlam katan, sevgi vermezseniz de sizi yinede karşılıksızca seven dilsiz, konuşamayan bir canlıya nasıl yargısız infaz gibi nankör diyebiliriz ? Oysa günümüzde insanların birbirlerine nankörlüğünü fazlasıyla görüyoruz. ´´ Bana bir lokma verenin 40 yıl kölesi olurum ´´ der gibi anlamlı bakışlarıyla köpek ve kedilere çok acırım. Kedileri seven tam sever ve bağlanır, bir anlam veremediğim, tam tersi de bir okadar da sevmeyen, nefret eden ve korkan da var. Oysa günümüz de korkulması gereken kedi-köpekler midir, yoksa beraberce kardeşçe yaşayamadığımız insanlar mı ? Onları sevmeyenler varsa da, yinede bizleri karşılıksızca, koşulsuzca ve gözlerinde parlayan sevgi kıvılcımlarıyla görmek zor değildir. Bakmasını bilen için...Her ifadeleri anlamlı ve bir çok şeyi anlatır, sanki

*** 
Onlar, sokaklarımızın, evlerimizin renkli, şenlik süsleri, evimizdeki canlı biblo süslerimiz. Onları sevelim, doğayı onlarla daha kolay koruruz, doğanın koruyucuları ve mutululuğun gülümseyen canlıları. Bedenen açlığımız da nasıl ki, tatlı krizine girer, tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyarız ya, ruhumuzun da tatlı krizine iyi gelen, yatıştıran, birebir iyi gelen kediler veya köpeklerdir. Tatlı ve mutluluk veren sakinleştiriciler. Onları sevmeli , saymalı, saygı duymalıyız. Sevemediğimizde kendimizi de sevemeyiz. Onları sevdiğimizde ruhlarını okşarız aslında. Eğer etrafım da, sokakta bir kedi görsem okşarım, sevgimi paylaşmadan duramam. Bazen görürüm ki, sokaktaki canlıların aç olmalarına rağmen, yemek değil de, ruhlarının insan sevgisine aç oldukarına şahit olurum. 

*** 
İnsanları gerçekten seven, hayvanları da sever. İnsanlara değer veren, hayvanlara da değer verir. İstanbul sokaklarında, tarihi yapılarıyla özdeşleşmiş kedilerin de bir şöhreti var. Terk edilmiş, alınıp ta bakılamayan, beslenip sokağa atılan her cins, değerli kedi veya köpek bulmak mümkün. Benim gözüm de İstanbul´u güzelleştiren, gül ve lâleler gibi kedilerde güzelleştiriyor ve asil simgesi olmuşlardır. 

*** 
Evsiz olsalar da onlar böyle de mutlular ; yokluk, evsizlik, açlık, acizlik için de olsalar da, yine de mutlu olmayı başarabiliyorlar. Tanrı´ya şükreder gibi her hallerinden mutlu bir şekilde, sokalarda süzülürler narince. Ben kedisiz bir ev veya bir hayat düşünemiyorum. Hayvan sevgisiyle ilgili yazacak, çizecek daha çok var ama ben dilimin ifade ettiği kadarıyla anlatmaya çalıştım ve yazmaya devam edeceğim. Herkesin hayvansever olması, hayvanların dilinden anlaması dileğiyle...

Ben hayvanları, kedileri, köpekleri kısacası evcil veya vahşi yeryüzünde yaşayan bütün canlıları seviyorum. Herkesin de bu tatlı sevgiyi yaşamasını dilerim. Dünya onlarla daha güzel ve hayatımızın vazgeçilme süsleri.