- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Hayat Yolumuzu Aydınlatan ‘Bal’ Gibi Sözler

Hayatta duyduğumuz ve okuduğumuz çok anlamlı sözler vardır. Adeta konsantre ürün gibi tefekkür ettikçe genişler ve tek bir cümleden ciltler dolusu mana çıkabilir. Ayetler ,

hadisler böyledir. Ayet ve hadise ömrü boyunca muhatap olmuş onları yaşayan kamil insanların bazı sözleri de böyledir.

Ebu Bekr-i Şiblî hazretleri, 400 hocadan ders alıp onlardan öğrendiği   4 bin hadisin içinden  seçip 4 cümle çıkarmış ve öğrendiği ve yaşadığı tüm tecrübeyi bu 4 cümlenin anlattığını söylemiştir:

1- Dünya için, dünyada kalacağın kadar çalış!

2- Ahirete için orada kalacağın kadar ehemmiyet ver !

3- Allah’a muhtaç olduğun kadar itaat et!

4- Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle.

Yakup Şafak hoca Mevlana Celalettin Rumi’nin 25 bin beyitlik Mesnevi’sinin tüm anlatmak istediği manayı  ‘Din nasihattir(din samimiyettir)’ hadisinin anlattığını söylemişti.

Bediüzzaman Said Nursi çok sık kullandığı ‘el baki-hüvel baki’ cümlesiyle de dünya ve ahiret hayatına dair çok önemli bir düstura dikkatimizi çekiyordu. O ve onun adına yapılan iş , söylenilen söz baki gerisi oyun ve eğlenceden ibaret.

Büyüklerimizden sıkça dinlediğimiz çok meşhur bir hikaye var. Bir kase bal ve onunla ilgili söylenen ciltler kitap yazsanız anlatamayacağınız manalar. Asrın her şeyi pratik isteyen insanına çok faydalı olacağını düşündüğüm mana denizi aşağıda dostlar.

Hz. Ali bir savaştan döndüğünde Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ziyaretine gelirler. O da onlara kalaylı bir tasta bal ikram eder. Balın içinde bir kıl vardır, Hz. Ali alacak olur, ama Hz. Ömer herkesin bu duruma üç söz söylemesini teklif eder.

Hz. Ebubekir şöyle söyler: "Namaz kılanların kalbi nurludur bu tastan, dünya endişesi düşünmeden namaz kılmak tatlıdır bu baldan. Her şeyden pak olup Cenab-ı Hakk'a teveccüh etmek incedir bu kıldan."

Hz. Ömer şu yorumu getirir: "Misafir seven ev sahibinin kalbi nurludur bu tastan; misafirlerle sohbet tatlıdır bu baldan; misafirlerin kalbi incedir bu kıldan."Hz. Osman şu şekilde bir açıklamada bulunur: "Alimlerin kalbi nurludur bu tastan; alimlerle sohbet etmek tatlıdır bu baldan; Kur'an-ı Kerim'in manası incedir bu kıldan."

Hz. Ali şu tefsirde bulunur: "Gazilerin kalbi nurludur bu tastan; kafirlerle cenk etmek tatlıdır bu baldan; kul hakkı yemeden evine dönmek incedir bu kıldan."

Sıra Hz. Fatma'dadır: "Erkeğini hoşnut eden kadının kalbi nurludur bu tastan; erkeğine cefa etmemek tatlıdır bu baldan; kocasının hakkını yerine getirmek incedir bu kıldan."

Peygamber Efendimiz duyunca şöyle buyurdu: "Ümmetimin kalbi nurludur bu tastan; Kevser şarabı tatlıdır bu baldan; şeriatin yolu incedir bu kıldan."

Cebrail Aleyhisselam ise şunları buyurdu: "Ya Muhammed senin mührün nurludur bu tastan; kıyamet gününde ümmetine şefaat etmek tatlıdır bu baldan, Sırat köprüsü incedir bu kıldan."

Büyükler ‘kelamın güzelliği kısalığındadır’ demişler. Veya ‘arife işaret yeter’. Bildiğimiz ve inandığımız doğruları yaşamayı rabbim hepimize lütfetsin. Amin.