content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Tem

Hangisi Önce İflas Eder?

Gazetelerin ekonomi sayfalarına bakıyorum, Barclays Bankasındaki büyük yolsuzlukla ilgili haber yok. Siyasi sayfalarında da yok. Televizyondaki ekonomi yorumcularının konuşmalarında da, sadece Bob Diamon’dan, bir iki sözcük var. İçerik yok.

Barclays Bank’ın yolsuzluğu ile ilgili haber bulmak zor.

Barclays Bank’ın temel özelliği; Amerika’da basılmış dolarları, Avrupa, Asya ve dünya para pazarlarına, komisyonunu alarak dağıtmasıdır.

 

Bankanın değerini olduğundan yüksek göstererek, alması gerektiğinden fazlasını gasp etmiştir. Şimdilik, LİBOR yolsuzluğu olarak anılmaktadır.

Altmış ülkede bankaları olan, 147 bin kişinin çalıştığı dünyanın en büyük bankasıdır. Amerikan ve İngiliz ortaklığı olduğu için, LİBOR faizleri denilen faizleri belirleme yetkisi olan tek bankadır.

Bankanın CEO’su, Bob Diamond, ortaya çıkan bu büyük yolsuzluktan sonra, istifa edince, İngiliz Parlamentosunda sorgulanmıştır.

Bildiğiniz gibi; dünya gayri safi hâsılası 70 trilyon dolardır. Ancak dünyada dolaşan dolar miktarının 600-700 trilyon dolar olduğu ekonomistlerce ifade edilmektedir. Barclays Bank’in yıllık cirosunun 350 trilyon dalar olduğu, Bob Diamond’un soruşturulması sırasında ifade edildi.

Enrom’dan sonra en büyük yolsuzluk olarak tanımlanan bu yolsuzluğun, yeterince kamuoyunda yer bulmamasının sebebi; başta Reuter Haber Ajansı olmak üzere, dünyadaki büyük haber ajanslarının, bu bankaya ait olması, ya da bu banka ile iş görmesidir.

Sahip olduğu bu büyük haber ajansları zaten dünya kamuoyu imalat merkezleridir.

İngiliz Devletinin bu büyük paralar üzerinden komisyon alması, İngiltere’yi ayakta tutan temel kaynaktır. Bu sebepten, Barclays’i denetleme durumunda olan, İngiliz Merkez Bankasının da sesi çıkmamaktadır.

Zaten bu kadar büyük yolsuzluğun içinde siyasilerin olmaması imkânsızdır.

Barclays Bank’ın yapmış olduğu yolsuzluktan, ortak çalıştığı bankalar çıkar sağlamış olsa da, ortak çalışmadığı diğer bankalar zarar görmüştür. Çin ve Rusya bankaları bu yolsuzluğun üzerine gidilmesi için çaba sarf etmektedir.

Finans Kapital (Tefecilik) reel ekonomiden kopunca, yani üretimden kopunca, iyice pisliğin içinde dolaşır olmuşlardır.

Gelmekte olan büyük krizle birlikte, yolsuzluklarda artarak gelecektir.

Sahteciliğin başka bir adı olan finans kapital, yolun sonuna gelmiştir. Hem kendini dönüştüremiyor, hem de ortaya çıkan devasa sorunları çözemiyor.

İddialı bir ifade ile sözümüzü bitirelim. Barclays yolsuzluğu, bankanın iflası ile sonuçlanırsa, İngiltere İspanya’dan önce iflas eder.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank