- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun Yayınlanmamış Mektupları

Kitaplar, araştırmalar sonucu yayınlanır. Araştırmaların uzunluğu, kısalığı söz konusudur.

Üç isim ve imza, Salih Okumuş, Mehmet Nuri Parmaksız, Sabit Bayram, Güzide Gülpınar Taranoğlu’yla ilgili birkaç kitap yayımladılar. Hatta benden, yer yer Güzide hanımla ilgili bilgi ve belge alıp, yayımlanmış makalelerimden örneklerden de yararlandılar.

156 sayfalık kitap içinde Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun değişik isim ve imzalara yazdığı mektup örnekleri var. Bu isimler arasında bilinenler, bilinmeyenler (bana göre) yeralıyor.

Geçmişte, mektupların önemini daha iyi anlaşıldığı, aranılırlıklarının arttığı gibi değerlendirmelere de yer verilmiş. Hatta 13 ncü sayfada Türk edebiyatında isim yapmış, şair ve sanatkârların mektuplarının toplandığı özel eserlerden de sözedilmiş. Bu arada her üç araştırmacının dikkatinden kaçan bir gerçek unutulmuş veya göz ardı edilmiş:

Bu satırların yazarı İsa Kayacan Mart 1999’da, Ece Yayınlarının 110. yayını 2068 mektubun yeraldığı 352 sayfalık “Bana Gelen Mektuplar” adlı kitabın, 21, 32, 48, 50, 64, 87, 95

116, 129, 165, 179, 213, 216, 257 sayfalarında, Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun İsa Kayacan’a yazdığı mektuplar yeralmıştır.

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun mektuplarında, samimiyet duyguları ön plana çıkıyor. O’nun, özellikle Gülpınar Dergisinin yayımı yıllarında, özellikle genç kalemlerin, yarına yürüyenler olarak gördüğü isim ve imzaların ellerinden tutuşu, iyi niyet ve karşılıksız hizmet aşkı, yayın dünyamızın efsane isimleri arasında, hatta başında yeralışını sağlamıştır.

Salih Okumuş, Mehmet Nuri Parmaksız, Sabit Bayram üçlüsü bu gerçeğin bir kez daha tekrarlanışını sağladıkları için, kutlanması, alkışlanması gerekiyor.