content

15 Eki

Grip Aşılarının 65 Yaş Üzerindekiler İçin Etkinliği Belli Değil

Grip hastalığının ciddi komplikasyonlarının genel olarak 65 ve daha ileri yaşlarda olanlarda, genç ve sağlıklı erişkinlere göre daha fazla olduğu kabul edilir.

İstatistiklere göre USA’ da griple ilgili ölümlerin yüzde 90’ dan ve gripten dolayı hastaneye yatışların da yüzde 60’ dan fazlası 65 ve üzerindeki yaşlarda olanlarda ortaya çıkar.

Bunun sebebi yaşlandıkça insanların bağışıklık sistemlerinin zayıflamasıdır.

USA’ nın kısa adı CDC olan meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(Centers for Disease Control and Prevention) gripten korunmanın en iyi yolunun grip aşısı olduğunu bildirir.

CDC, 6 aylıktan büyük olan herkesin ama özellikle de grip komplikasyonları riski yüksek olan 65 yaşından yaşlı olanların her sene piyasaya çıkar çıkmaz grip aşısı olmalarını tavsiye eder (1).

Grip aşılarının yaşlılardaki etkinliği bilinmiyor

Minnesota Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir analiz, grip aşılarının yaşları 65 ve daha fazla olanlarda koruyucu olduklarını ispat eden yeterli delil olmadığını ortaya koydu (2).

1967 senesinden beri grip aşılarıyla alâkalı 5.707 makalenin tarandığı ve bunlar içinde bilimsel bakımdan tam yeterli bulunan 31 tanesinin değerlendirdiği analizden çıkan ilginç sonuçlar şunlar:

BİR: Grip aşıları 12 mevsimin 4’ ünde etkisiz!

İKİ: Grip aşılarının 18-65 yaş arasındaki sağlıklı erişkinlerdeki etkinliği yüzde 70-90 değil sadece yüzde 59!

Bu, aşı olan sağlıklı her 100 kişiden 40’ ının aşıdan hiçbir fayda görmediği manasına geliyor.

ÜÇ: Grip aşısının 65 ve daha yukarı yaştakilerde koruyuculuğunu gösteren yeterli veri yok!

Çalışmanın başı olan Osterholm, “Binlerce çalışmayı eledik ama değerlendirme için seçtiklerimiz bize en iyi ve doğru bilgiyi verecek olan araştırmalardır. Çok veri olması çok işe yaramıyor; Çöplükten çöp çıkar” diyor ve ekliyor:

“Bir aşıya etkili bir aşı diyebilmek için koruyuculuğunun yüzde 85-95 arasında olması gerekir. Bu sonuç bizim yeni bir aşıya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.

Yeni grip aşısı araştırmalarının önündeki en büyük engel etkili olduğu sanılan ama aslında pek de işe yaramayan kullandığımız bu aşılardır. Bu aşıların bu kadar etkisiz olduğunun kanıtlanması yeni aşı çalışmalarını mutlaka hızlandıracaktır (3).” 

Gelelim neticeye

Grip aşılarının özellikle gripten zarar görme ihtimalleri yüksek olan yaşlılardaki koruyuculuklarının sanıldığı kadar yüksek olmadığını gösteren başka araştırmalar da var (4, 5, 6).

1940’ lı senelerden beri kullanılmakta olan grip aşılarının etkinliğinin aşı yaptırmaları zaten gerekli olmayan sağlıklı insanlarda bile sınırlı olduğunu, aşıların etkinliğinin bilerek veya bilmeden “abartıldığını” gösteren delillere her geçen zaman yenileri ekleniyor.

Bilim adamları aşı üreticilerinin propagandalarına inanıp grip aşılarına aşkla sarılacaklarına bu mantığı yanlış aşıya karşı çıksalardı, tüm grip virüslerine etkili ve ömür boyu korunma sağlayan bir aşı çoktan çıkmış olurdu.

KAYNAKLAR

1. http://www.cdc.gov/flu/about/disease/65over.htm

2. http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(11)70295-X/abstract

3. http://minnesota.publicradio.org/display/web/2011/10/25/university-of-minnesota-flu-vaccine-study/

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166072

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584823

6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20570947

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank