- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Grip Aşıları İflas Etti, CDC Rezil Oldu

Grip aşılarının ‘ticari aşılar’ olduğunu söylemekten, yazmaktan dilimde de kalemimde de tüy bitti.

Olsun, her ikisine de ‘ağda yaptırır’ ben gene yoluma devam ederim.

Geçen sene Avrupa’ da yapılan grip aşılarının etkinliklerinin 3-4 ay sonra sıfıra indiğinin tespit edildiğini yazmıştım (1).

iflas1-150x124Amerika’ da 2 Aralık 2012-19 Ocak 2013 tarihleri arasında 2 bin 697 kişi üzerinde yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar da şaşkınlık yarattı.

Amerika’ nın meşhur Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi CDC, bu sene grip aşılarının 65 yaş üzerinde olan kişilerde aşıdaki üç virüse karşı etkinliğinin ‘yüzde 27’, çok ağır bir tabloya yol açan H3N2 virüsüne karşı ise sadece ‘yüzde 9’ olduğunu açıkladı (2).

Bu veriler bir kere daha ‘grip aşılarının asıl gripten korunması gerekenleri korumada neredeyse hiçbir işe yaramadığını’ açık ve net olarak ortaya koyuyor.

Burada şu hususların bilinmesi çok önemli:

BİR: Bu sene 130 milyon kişinin aşı olduğu Amerika adeta ‘gripten kırıldı’ ve bunların çoğunu hasta eden ve ağır bir tabloya yol açan H3N2 virüsü idi.

İKİ: Aşıda bulunan H3N2 virüsüyle salgın yapan H3N2 virüsleri antijenik olarak uyumlu olmalarına rağmen aşının koruyuculuğunun yüzde 9 olması pratik olarak aşının neredeyse hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor.

ÜÇ: Bu seneki salgının her zamankinden bir ay önce gerçekleşmesi de (aşının sağladığı bağışıklık zamanla azalıyor) aşının daha etkili olmasını gerektiriyor.

CDC ‘dansözler gibi’ kıvırıyor

CDC, aşıların tüm yaş gruplarındaki genel etkinliğinin yüzde 56 olduğunu ve koruyuculuğu çok az da olsa işe yarayabileceğini vurgulayarak aşıya gelebilecek tepkileri önlemeye çalışıyor.

CDC kimseyi kandırmaya kalkmasın:

BİR: Bağımsız uzmanlar, grip aşılarından beklenen faydanın elde edilebilmesi için genel etkinliğinin yüzde 85-95 arası olması gerektiğini bildiriyorlar (3) .

Genel etkinlik değil, asıl ‘korunması gerekenlerdeki etkinlik’ önemlidir.

İKİ: Grip aşısı, esas grip olduklarında ağır hastalık geçirme ve ölüm riskleri yüksek olan 65 yaş ve üzerindekilerle altta yatan ciddi bir kronik hastalığı olanlar için gerekli.

Grip aşılarının prospektüslerinde bile aşının herkes için ‘şart’ olmadığı yazıyor.

Dünyanın önde gelen grip aşısı üreticilerinden Novartis’ in internet sayfasında “Aşı kimlere yapılmalıdır?” sorusunun cevabı aynen şöyle: “Tüm toplumun aşı olması gerekmez (4).

Endüstrinin adamları tarafından maniple edilen CDC hâlâ ‘utanmadan’ 6 aylıktan büyük herkesin grip aşısı yaptırmasını tavsiye etmeye devam ediyor.

CDC birden çark etmişti

CDC, internet sayfasında hem profesyoneller hem profesyonel olmayanlar için Sorular-Cevaplar bölümünde senelerce grip aşısının yüzde 70-90 oranında etkili olduğunu bildirirken geçen sene herhangi bir açıklama yapmadan aşının etkinliğini sessizce yüzde 50-70’ e indirdi.

Çünkü CDC, CIDRAP araştırmasından haberdar olmuştu ve yüzde 70-90 etkinlik hiçbir şekilde mevzubahis bile değildi!

Şimdi de kurumun grip uzmanlarından Joseph Bresee “Araştırmanın az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirildiğini ve bunun için de bir genelleme yapılmasının doğru olmayacağını, grip aşılarının yıllardır elimizdeki en iyi korunma yolu olduğunu” söylüyor (2).

Michigan Üniversitesinden bir başka grip uzmanı Dr. Arnold Monto ”Yüzde 30-40 arası korumanın bile oldukça iyi olduğu” iddiasında.

Bu iddiaya itibar edecek hâlimiz yok; bu, Dr. Monto’ nun grip aşısı üreticileri ile çok iyi ilişkileri olduğunu gösterir.  

Seneye de ‘Yüzde 1’ lik koruma bile hiç korumamasından iyidir’ derse şaşırmam.

Bir ay önce yazmıştım!

Bundan tam bir ay önce Amerika’ yı kasıp kavuran salgınla alâkalı olarak şu soruları sormuştum (5):

BİR: Dünyada en çok grip aşısı yapılan ABD acaba neden aynı zamanda gribin en çok görüldüğü ülke durumunda?

İKİ: Grip bu kadar yaygın olduğuna göre ve 125 milyon insan aşıdaki H3N2 ile hastalık yapan H3N2’ nin mükemmel uyum içinde oldukları bir aşıyı yaptırdıklarına göre neden bu kadar yaygın bir salgın var?

ÜÇ: Yoksa etkinliğini yüzde 62 olduğu bildirilen grip aşılarının koruyuculuğu bununda çok altında mı? Grip aşılarının yüzde 70-90 etkili olduğunu iddia edenler bu işe ne diyor?

DÖRT: Acaba kaç Amerikalı grip aşısı oldukları halde gribe yakalandı?

BEŞ: Grip için yüksek risk grubunda yer aldıkları için aşılananların gribe yakalanma; gribe bağlı komplikasyon (zatürree, solunum yetersizliği, hastaneye yatırılma) ve ölüm oranları nedir?

CDC’ nin bu son bildirisi ne kadar haklı olduğumu gösteriyor!

Gelelim neticeye

BİR: CDC’ nin adamlarında iş yok.

Geçen sene Avrupa’ da uygulanan grip aşılarının etkinliklerinin ilk 3-4 aydan sonra ‘sıfıra’ indiğini belirterek Amerika’ daki grip aşılarının koruyuculuğunun yüzlerce defa fazla olduğunu söyleyebilirlerdi.

İKİ: CDC, zavallı Amerikalıları ve dünyanın tüm ‘sazanlarını‘ kandırmaya devam etsin bakalım.

Aşıdaki virüslerle hastalık yapan virüslerin uyumlu olmalarına rağmen grip aşılarının 65 yaş ve üzerindekilerde etkinliklerinin yüzde 9 bulunması ‘grip aşılarının iflası’ dır.

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/13/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-skandali/ [1]

2. http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hudaG4PuqmhOgYVq1vqMacZEP0QQ?docId=ca9040c405bf421bb86f6da5b68485bd [2]

3. http://minnesota.publicradio.org/display/web/2011/10/25/university-of-minnesota-flu-vaccine-study [3]

4. http://www.novartis.com.tr/Default.aspx?sayfa=grip [4]

5. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/20/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/dunyanin-en-cok-asi-yapilan-ulkesi-gripten-kiriliyor/ [5]