content

17 Tem

Gözde Meslek Muhabirlik

Kimi siyasetçi devletini, ABD ve İngiltere Fransa şer odaklarına ispiyonlar, muhbirlik yapar, iktidara getirilir. Kimi siyasetçi diğer siyasetçiyi,

kimi asker kendi silah arkadaşını, kimi gazeteci meslektaşını, kimi profesör meslektaşını ispiyonlar. Muhbir olarak terfi eder, makam sahibi olur, para kazanır.

Her alanda bunları görmek olanaklı artık. Kim ne yapıyor sorusunun olduğu her yerde muhbir vardır. Etkili ve yetkili karar vericilerin yabancı odaklara muhbir olduğu ülkede elbette yönetim ağı siyaset kurumu, yargı, üniversite, ordu, medya, meslek odakları muhbir ağıyla şekillenecektir.  Türkiye’nin fotografı bu mu değil mi diye sorulduğunda cevap açıktır

ABD, gizli diplomatik yazışmalarının Wikileaks'de yayımlanmasının ardından, bilgi ve belgeleri tedarik eden kaynakları için endişeleniyor. Bazı ülkelerdeki muhbirlerin hayati tehlikesi olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarının Wikileaks sitesi tarafından yayımlanmasının, ABD'nin değişik ülkelerde bilgisine başvurduğu sivil toplumda yer alan veya insan hakları ile alanında faaliyet gösteren kişilerin hayatını tehlikeye attığını öne sürerken; Büyükelçiliklerimiz bulundukları ülkedeki sivil toplum üyeleriyle ve insan hakları savunucularıyla temasa geçti, bunları uyardı. Gerekirse, bilgi kaynaklarımızı, bütün imkanlarımızı seferber ederek koruyacağız, diyor.

Haber elemanları saldırılarda ortaya çıkmıştı.

-Reşadiye’de 7 askerin şehit edilmesinde;  askerlerin Reşadiye’den dönüşünü PKK’nın Koçgiri grubuna haber veren ve saldırıdan sonra kaçırdığı iddiasıyla tutuklanan Gökköy Muhtarı H.İ, çift taraflı çalışan muhbir çıkmıştı.

-Hrant Dink suikastine adı karışan E.T’in polis muhbiri olduğunun açıklanması, Ümraniye davasının kilit ismi A.Y.’in de muhbir olduğu iddiaları vardı.

-Emniyet Genel Müdür Yardımcısı E.A’ın tutuklandığı uyuşturucu operasyonunda, uyuşturucu baronu H.K’ın 2001 yılından itibaren emniyet muhbiri olduğu ortaya çıkmıştı.

-Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İ:C.’in tutuklandığı davanın eklerinde, Jandarma Üsteğmen E.E’a ait bilgisayarında 329 haber elemanı deşifre olmuştu.

- Bölücü ve şeriatçı örgütlerin hareketlerini Jandarmaya haber veren muhbirlerin listesi, Savcılar tarafından ele geçirilerek yayımlanmıştı.

- Başta PKK olmak üzere bölgedeki örgütler hakkında bilgi toplayan bu muhbirlerin isimleri karşısında PKK/Kongra-Gel Örgütü hakkında bilgi verir gibi bilgiler yer alıyor.

-  Erzincan İddianamesinin 5 nolu klasöründe, 329 muhbirin adları, açık adres, telefon, meslek ve görevleri, otomobil plakaları gizleme olmaksızın yazıldı.

- 5 no'lu klasördeki Elemanların Adresleri ve Telefon Numaraları ve Özellikleri isimli 19 sayfalık dosyada bulunan Aşırı Sağ Faaliyetler Timine ait Haber Elemanları isimli belgede ismi listelenen 237 muhbirin meslekleri de açık açık yazılı. Bu listeye göre jandarma bölgede kuyumcu, fakültede öğrenci işlerinde memur, bakırcı, oto kaportacı, maden mühendisi, tuhafiyeci, pastaneci, hemşire, çiftçi, garson ve müftülük personelini muhbir olarak kullanmış.

- İrtibatlı Memurlar dosyasında ise Kamu Personeli isimli listede 12 memurun ismi verildi.

- Jandarmanın muhbirleriyle ilgili tuttuğu Kimlik Bilgileri ve Sosyo-Kültürel Durumu başlıklı formda, tüm muhbirlerin eş ve çocukları ile ilgili bilgiler bulunuyor.

- Muhbirlerin bağlı olduğu Toplayıcı, Birinci Amir, İkinci Amir gibi unvanlarla görevlendirilmiş olan askerlerin isim, rütbe ve telefonları da dava dosyasında yer alıyor.

- Devletin Doğu Bölgesindeki tüm istihbarat örgütlenmesi, açıklanmış ve çökertilmiştir.

- Bölücü örgütlerin önündeki engeller ortadan kaldırılmaktadır.

- Kürt Açılımı böylece son hızla devam etmekte, şehitler gelmekte, Suriye konuşulmaktadır.

Türkiye’de Muhbirlik yasa üstü bir kurumdur! İstihbarat birimleri tarafından sık kullanılan muhbirlik sistemine ilişkin hiçbir yasal düzenleme yok. Emniyet ve diğer güvenlik birimleri, gizli yönetmeliklerle sisteme işlerlik kazandırıldığını açıklıyor. İstihbarat yönetmeliğinde muhbir kavramı yer alır.

Muhbirlere getirdikleri bilgi karşılığında örtülü istihbarat ödeneğinden ödeme yapılır. Paranın miktarını yetkili belirler. Bir örgüt ya da çete soruşturması nedeniyle kullanılan muhbir, içinde bulundukları örgütün işlediği suçtan sorumlu tutulmuyor.

Bir insanın muhbirlik yapmak istemesinin altında pek çok farklı neden olabilir. Bazen intikam hırsı olan bir kişi kaynak vazifesi görebilir. Bazı insanlarda işe yarama psikolojisi vardır. Kendilerini önemli hissetmek isteyen bu kişilerden yine muhbir olarak faydalanılır.

Kimliği, muhbiri tutan birimin karar mekanizmasında yer alan amirinden bile gizli tutuluyor. Muhbirlerin kimliği, istihbarat birimlerinin kendisine verdiği kod numarası ile gizleniyor. Muhbirler, kurumların kendi içlerinde hazırladıkları yönergelerle kullanılıyor. Kullanılan muhbirler, kayıtlara geçirilir, ancak bu isimler açıklanmaz.

Şimdi yetkili kim, muhbirler kim, devletin güvenlik refleksi ne durumda onu da elinize kaleminizi alın ve kim kimdir kendinize göre belirleyin ve sonrada yorumlayın olmaz mı?

Günün Sözü: Zaafı olan kişinin kullanılması kolaydır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank