- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Girişimcilik Ve SWOT (GZFT) Analizi

SWOT analizi ingilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinden oluşmaktadır. Ve sırası ile güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar ve tehditler anlamlarına gelmektedir.

Swot analizi kaynakların daha etkin ve rasyonel kullanılmasına olanak sağlayan bir planlama türüdür.  Daha çok işletme iç ve dış yapısını analiz etmek için kullanılmaktadır. Bir sorunun çözümü amacıyla, bir kurumun, bir durumun veya bir bireyin güçlü yanlarını fırsatlarla eşleştiren, zayıf ve tehdit edici yönlerin de azalmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Bu plan ile ulaşılmak istenen amaç iç ve dış faktörleri beraber değerlendirip güçlü yönlerin tespit edilmesi, fırsatların en verimli ve etkin şekilde kullanılmasını sağlayarak tehdit, zayıf yönlerin negatif etkilerinin en aza indirilmesini sağlamaktadır.

Bu analizi yapmak kişilere ve kurumlara fırsatları değerlendirebilmeyi, kişinin zararına sonuçlar doğurabilecek tehditleri fark edip çözüm sağlayabilme avantajı sağlamaktadır. Ben girişimci olmak isteyen gençlere kişisel swot analizi ile kendilerini sınamalarını, var olan olumlu ve olumsuz yönlerini net bir şekilde görebilmelerini ve içinde bulundukları anın fotoğrafını resmetmelerini öneriyorum.Buyurunuz bir örnek.

 Güçlü Yönler

 

Zayıf Yönler

  Fırsatlar

Tehditler

Her bir başlık altındaki maddeler kişiye göre uzayabilir veya kısalabilir. Bu tamamen swot analizini kendisine uygulayan ve planlamasını bunun üzerinden yapan kişiye bağlı olarak değişmektedir. Şimdi bu satırları okuyan genç arkadaşlarıma önerim hemen kağıt, kalem veya elektronik bir cihaz yardımıyla kendi güçlü-zayıf yönlerini, fırsatlar ve tehdit olabilecek unsurlarını yazmaları. Bazen aklın bildiği şeylerin gözle görülecek şekilde bir resme dönüşmesi farkındalığı arttırarak çözüm sağlamaya yardım etmektedir.