content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Kas

Girişimciliğin 5N – 1K ‘sı

“Altı dürüst adam çalıştırıyorum; Bildiğim her şeyi bana onlar öğretti.  İsimleri: Ne, Neden, Ne Zaman, Nasıl, Nerede ve Kim”. Rudyard Kipling

 Daha çok gazetecilik literatüründe kullanılan 5N 1K tanımı aynı zamanda haberin öğelerini oluşturmaktadır. Peki girişimcilik ile bu terimleri nasıl bağdaştırabiliriz? Ya da girişimciliğin 5N 1K ’sı olur mu? Evet olur çünkü bir planlama yöntemi söz konusudur. Kaynakların, zamanın, ilgili personelin doğru yönetilmesi ve en makul yerde en etkin şekilde konumlandırılmasını sağlayan ve başarı faktörünü arttıran bir planlamadır. Ne? Ne zaman? Nerede? Nasıl? Neden?  Kim?" soruları bize 5n 1k modelini sunmaktadır.

Organizasyon yapınızı tanımlayın. Ne tür özelliklere sahip olduğunu veya ne tür özellikte olmasını istediğinizi belirleyin.

İşletmenizde üretilecek ürün ve hizmetleri ne için ve neden üretimini yapmalısınız. Talebi çok yüksek bir ürün olduğu için mi? Hazır müşteri profili olan bir hizmet olduğu için mi? Sizi o ürün ve hizmeti üretmeye iten faktörler ve sebeplerin net bir şekilde ortaya koyulması gerekmektedir.

Ne Zaman? Planlamanız da yapılacak işler bir zaman planı çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bir zaman akış şemanız olmalıdır.Hangi aşama hangi zaman aralıklarında başlamalı ve nihayete kavuşmalıdır.Bunlar net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

Nasıl sorusu girişimcilere üretmek istediği ürün ve hizmeti hangi yöntemler ve araçları kullanarak gerçekleştireceğine ilişkin stratejik planlama geliştirmesini sağlamaktadır.

Nereye  ulaşılmak istendiği işletmenin kendisine belirlediği ‘ vizyon’ çerçevesinde açık bir şekilde ortaya konulmalıdır. Stratejik planlama içerisinde ayrıca bu girişimcilik serüveni ile nereye ulaşılmak isteniyor yani ‘misyon’ görevler nelerdir bunlar açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmelidir.

En önemli soru bu girişimi hayata geçirecek olan Kim? Kimler istihdam edilecek, hangi paydaşlar ile iş birliğine gidilecek, hangi çözüm ortakları ile tedarik ağı oluşturulacak.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank