- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Gıda Sektörümüzde Neler Oluyor?

 Gıda Sektörümüzde Neler Oluyor?

Et, beslenmemizde önemli bir yeri olan besin maddesidir. Vücudun hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında en büyük rolü et oynar. Ayrıca et vitamin bakımından da zengin bir gıdadır. Bu nedenle sağlık açısından etin asgari hafta da bir tüketilmesi gerekmektedir. Ülkemizde fazla et tüketimi sağlanamadığından protein yetersizliği hastalıkları da çok görülmektedir. Bunun ana sebebi de, et fiyatlarının son zamanlarda çok yükselmesi ve alım gücünün düşmesidir.

Oysa ki, genel olarak düşünürsek Türkiye, tarım ve hayvancılık konusunda ön sıralardadır. Buna rağmen biz etimizi tüketicilere gerektiği şekilde sunamıyorsak, insanlarımız eti alamaz hale geliyorsa ve buna istinaden ithal et girişiminde bulunuluyorsa; ben bunun arkasında başka şeyler ararım. Çünkü diğer ülkelere baktığımızda etin ülkemizde ucuz olması gerekirken maalesef dünya da en pahalı et yiyen ülke durumuna düştük. İddialara göre de et fiyatlarının hızla yükselmesine büyük firmalar neden olmaktadır. Bu duruma izin veren yine bizleriz ve yine bizler çözebiliriz.

Bu pahalılık gıda sektöründe ekmek ile başladı, soğan ile devam etti ve şimdi de et ve devamında kim bilir hangi gıdalarda daha artış yaşanacak. Biz bu fiyat artışlarına karşı gelmez isek, duyarsız kalırsak daha çok gıdaların fiyatlarında artış olur ve gün gelir her şeyi ithal etmek durumunda kalırız. Protesto edelim, birkaç zaman et almayalım bakalım ne olacak?  Eti kime satacaklar? Bunu söylerken eti alamayanlara değil, hali vakti yerinde her gün et tüketebilen insanlarımıza söylüyorum.

Bizler Türk olarak hakkımızı sonuna kadar arayabilen, o cesareti gösterebilen kişiler olmadığımız sürece kaybetmeye hep mahkûm oluruz. Biz Türkiye halkı olarak her şeyimizi ithal etmek durumunda değiliz. Hep yabancı ülkeleri kazandırmak mecburiyetinde değiliz. Onları kalkındırırken kendimizi toprağın altına gömüyoruz yavaş yavaş, artık uyan Türk Halkı!

Araştırmalara göre etin diğer ülkelerde gerekli devlet desteğiyle ucuz olduğunu ve alt tabaka kesiminin bile yeterli et tüketebildiklerini görüyoruz. Pahalılık Türkiye de hem tüketiciyi hem de üreticiyi yani köylüyü zor durumda bırakmaktadır. Biz bu duruma daha çok göz yumdukça, bir şeyler yapmadıkça diğer ülkeler tarım ve hayvancılıkta hep kazanan taraf, biz ise hep kaybeden taraf olarak kalacağız.

Türkiye de hayvan çiftlikleri kurulup yetiştirilemez mi? Bunun için birçok uygun araziler var. İnsan yeter ki istesin her şeyin üstesinden gelebilir...