- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Gezi Parkı İçin Referandum…

Yapılsın...
Halk ne karar verirse doğru eyler...
Ancak... Her karar referanduma götürülür mü?
Götürülmeli mi?Çoğunlukların verdiği her karar karşısında, azınlıkların farklılıklarını istemlerini ne yapacağız?
Çoğunluklar karşısında azınlıklar taleplerini dillendirmeyecekler mi?
Eğer öyle olursa, çoğunlukların arasında bulunan farklılıklar bile seslerini çıkaramayacaklarını, oradan demokrasi çıkmayacağını bilmiyor muyuz?

****
Asıl mesele şu değil mi?
Topçu Kışlası Projesi, AK Parti iktidarının hangi bakanlığına ait bir projedir?
Taksim Gezi Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projesi ise (ki, öyledir...) Başkan Dr. Kadir Topbaş nerede?
Bırakın referandumu, İstanbulluların yüzbinlercisinin oyunu almış olan Dr. Topbaş'ın iradesi nerede?
O Topbaş ki, “projeyi halka iyi anlatamadık, halka rağmen birşeyin yapılmayacağını anladım” demesine rağmen sesinin kısılmasının mantığını anlayabiliyor musunuz?

****
“Kürtler dilini konuşsun mu, kendi dilinde eğitim yapsın mı, cem evleri açılsın mı?” diyerek referandum yapabilir miyiz? Yapılmalı mı?

****
Taksim Gezi Parkı Pojesi'ni, ideolojik zemin üzerinden tartışmak, tartıştırmak kime ne kazandırır?

****
Ayrıca uluslararası ve onların yerli işbirlikçilerin Türkiye aleyhine kampanya başlatmasının sorumlusu kimdir? Şayet daha önceden provokasyon yapılabileceğine yönelik duyumlar alınmışsa, yapılması gereken olayı büyütmek midir, yoksa oyunu bozmak mıdır?

****
Vesayet rejiminin artıkları AK Parti iktidarına operasyon çekilmesine yönelik Gezi Parkı eylemlerini, iktidar karşıtlığına taşıyorsa yapılması gereken, onlara malzeme olacak projeyi geri çekmek değil midir? Ve ilginçtir bu proje Türkiye'nin geleceği ile ilgili büyük projelerden biri değildir. AK Parti iktidarının misyonu ve vizyonuyla da ilgisi yoktur...

****
Gezi Parkı olayı artık sıracesinden çıkmaktadır. Bugün bu süreci uzatacak, ötekileşmeyi artıracak, çatışmayı büyütecek, Türkiye düşmanlarına fırsat verecek kararlardan kaçınmak gerekir.
Referandum süreci çatışmayı büyütecek, Gezi Parkı direnişini gündemde tutacak, sokak sokak gerginliği büyütecek bir uygulama olacaktır.

****
Sonuç olarak yapılması gereken, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın rolünü üstlenerek, projenin geri çekildiğini söylemektir. Yeni bir projenin İstanbullularla beraber yapılacağını duyurmak ve yeni projeyi İstanbulluların iradesine sunmaktır. Bu kimseye bir şey kaybettirmez.. Aksine yeni Türkiye'ye kazandırır. Orta sınıfların sürece dahil olmasına katkı sunar.. Yeni bir demokrasi konusunda toplumda çok geniş bir mutabakat sağlar..

****
Gezi Parkı olayları ve talepler en çokta yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması gerektiğini, kent yönetimlerinin özerkleşmesi gerektiği gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Ve bu süreç yeni bir anayasa tartışmalarının ne anlama geldiğini ortaya çıkarmıştır.

Son söz:   Yanılır mıyım bilmiyorum. Referandum filan da yapılmayacaktır. Hatta daha ileri gideyim... Çok büyük ihtimalle sorun bugün çözülürse, İstanbul AK Parti mitingi de ileri bir tarihe ertelenecektir.