content Eczacı / Avcılar Emre Eczanesi
22 May

Geniz Etli Peltek Gençlik

Evinizde ergenlik çağında çocuğunuz var mı? Ona konuşurken dikkat ettiniz mi hiç? Ses tonuna kelimeleri kullanma şekline kulak verdiniz mi? Son zamanlarda artık dikkatimden kaçamayacak şekilde Türkçe şekil değiştiriyor ve bunu da gençlik belirliyor. Hatta bu değişim artık komedyenlerin,  şovmenlerin bile tiye aldıkları bir konu haline geldi.

Değişimin özü şu ki ; Gerekli gereksiz sürekli gülerek burnunuz tıkalı ve geniz etine sahipmişsiniz gibi bir sesle ve kelimelerin sonunu yo ile bitirerek konuşmak. Sokakta ki her iki genç insandan biri böyle konuşuyor artık. Yine mi Erman Kuzu'dan örnek veriyorsun diyeceksiniz ama adam bunun üzerine her dizide basarak geçiyor.(Ağzını yaya yaya konuşma gız! ) Komedyenlere konu oldu artık ağzını yayarak konuşmak.

Daha çok genç kızlarımızın tercih ettiği genç erkeklerimizin de bir kısmının rağbet ettiği bu tarz gitgide yayılmakta çünkü televizyon dizilerinde sohbet programlarında artık kullanılan dil budur. Sayın Türk Dil Kurumu yetkilileri bir sürü kelimeye garip karşılıklar bulacağınıza var olanların doğru konuşulmasını sağlamak amaçlı bir şeyler yapmanız ne kadar iyi olurdu. Mesela televizyon kanallarına duyurular göndererek, sanatçılara eğitimler vererek, gençliğimize örnek davranışlar oluşturabilecek her kanala el atıp düzeltmeye giden faaliyetler yaparak işe başlayabilirsiniz. Sadece yazım kılavuzu ve sözlük çıkararak, sonu geç le biten garip sözcükler türeterek olmuyor dilimizi korumak. Sayın Milli Eğitim ve Öğretimciler. Sadece okullarda cümlenin öğelerini ezberleterek bir şey kazandıramıyorsunuz gençlerimize. Face'te gençlerimiz öküz Türkçesi denen bir dili konuşur oldular. Sesli harflerin yutulduğu  cümlelerin sonu yapıyoo gidiyoo geliyoo gibi bitiyor.Şeker in adı artık şheker,çok ise çoq olarak yazılıyor.

Hepsi edebi nutuk atsın demiyorum ama okullarda yazarların hayatını sayfalarca ödev olarak yazdırıp ezberleteceğinize onların eserlerini sınıflarda okuyup eleştirin tartışın.Türkçe dersleri öğrenciler için işkence olunca sokakta da tam tersini uygulamak bir kaçış ve eğlence oluyor onlar için.

Geçenlerde bir arkadaşım bana dedi ki; konuşurken bende en çok dikkatini çeken şey kelimelerin sonundaki R harfini söylemem olmuş. Düşünebiliyor musunuz kelimeleri doğru telaffuz etmek artık az bulunur bir şey.

İş yerime gelen genç kızlar bir tarafa doğru kıvrılarak dillerini ağızlarında geriye çekip genizden bir sesle bu ilaç bana iyi geliyoooo   dedikleri zaman hemen kalkıp oradan gitmek istiyorum. Televizyonda gençlerle yapılan programları seyretmiyorum. Hepsi aynı tonda aynı mimiklerle konuşan bir avuç peltek geniz etli çocuk yetişiyor diye düşünüyorum.

Okumayan depolitize, acayip aşk şarkılarını bağırmaktan başka bir şey düşünemeyen,  okumayı, düşünmeyi beceremediği için her hareketi taklitçilikten öte gidemeyen ve tepkilerini en büyük üniversitelerin camını çerçevesini aşağı indirerek gösterebilen yozlaşmış Türkçe’ li , ana dilini kullanamayan bir gençlik geliyor. Genizden konuşmayı kibarlık sanan, okullarda öğretilen ama eğitilemeyen, taklitçi, birbirinin kopyası kişiliklerle Dolly koyunlar gibi, face dili konuşan, uzak ve sanal diyaloglardan başka insancıl diyalog kuramayan gençlik geliyor.

Bayram kutlamasında şiir okuyan çocuklar bile kelimeleri yutarak konuşuyor. Kimse o şiirin provasını yaparken müdahale etmiyor çünkü onlarda öyle konuşur hale geldi.

Eğitim programımızın ağır olması nedeniyle çocuklarımız sosyal Türkçe ile ilgili faaliyetlere zaman ayıramıyorlar. Yeterince okuyamıyorlar çünkü onlar için bilgisayar daha çekici hale  geliyor.

O kadar hızlı yaşıyorlar ki kelimeleri tam söylemek külfet oluyor. Kısaltmalar ve yutmalar yaparak peltekleşmek hem kibar hem pratik geliyooo.

Sevgili gençler. Sizler statlarda pano açmakla görevli değilsiniz.19 Mayıs'ın anlamı bu değil. Bu ülke size emanet edilirken her şeyiyle emanet edildi. Dili, kültürü, gelenekleri hepsi size armağandı. Bunlara sahip çıkınız. Kendi sesinizle konuşun. Kasmayın bırakın diliniz rahat hareket etsin. Kelimelerin sonlarını da söyleyin. Yazışmalarınızı düzgün yapın. Atatürk hiç düşman geliyoo ya da asker gidiyoo demiş mi? Türkçe' yi düzgün konuşmak konuşturmak sizin göreviniz. Şimdi dilinizi böyle kullanırsanız ilerde çocuklarınızdan güzel konuşmalarını istemek hakkınız olmayacaktır. Ayrıca inanın böyle konuşarak kibar olmuyoosunuz, alay konusu oluyoosunuz kızlar.

Şimdi gidiyoom şheker. Soora gine görüşşceez. Çoq  çoq  öpüyom. (bu da yaprak dökümü dizisinin gençliğimize kazandırdığı alışkanlık)

Hepinize, dilimizi en güzel şekilde kullanarak anlaşabileceğimiz, yapmacık olmayan bir neslin yetişeceğini umut edebileceğiniz güzel günler diliyorum.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Geniz Etli Peltek Gençlik”

  1. 1
    dr. ahmet fidan Says:

    Sonuna kadar katıldığım, bir çok yazımda şahsımın da dert edindiği bir konuya değinmişsiniz.

    Yürekten katılıyor ve destekliyorum Hafize Hanım.

    Herkes üzerine düşeni yapacak.

  2. 2
    Emre ÇAKIR Says:

    Hafize Hanım,

    Evet önemli dil sorunlarımız var, bu tartışılmaz... Lakin sorun ağırlıklı olarak dikkat çektiğiniz noktada katiyen değil. Yani 'o' ile biten kelimelerin sonuna 'r' konulmaması artık normal bir durum haline geldi ve kabul edilebilir, şahsım bunu kabul etmekte ve daha iyi olduğunu düşünmektedir. Günümüzde asıl 'o' ile biten kelimelerin sonuna 'r' koyanlar garipsenir. Zamanda, yakın zamanda dil kurumu, gönül verenler, yazın emekçileri vs. bu konu hakkında, 'r'nin kaldırılması hakkında kuvvetle ihtimal doğru kararı vereceklerdir. Yineliyorum, kabul ediyorum büyük dil sorunları var ama bahsini ettiğimiz mesele bir sorun değil.

    Saygılarımla...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank