- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Gebelik Şeker Yükleme Testi Otizm Riskini Artıyor Olabilir mi?

Gebelikleri sırasında obez veya diyabeti olan annelerin bebeklerinde otizm riskinin normal kilolu annelere göre 2 misli, anne hem obez hem diyabetik ise riskin en az 4 misli yüksek olduğu bildirildi.

Meşhur CDC’ ye göre, USA’ da çocukların yüzde 1.5’ inde bir başka ifade ile her 68 çocuktan birinde otizm spektrumu hastalığı var.

untitledPediatrics isimli dergide yayınlanan araştırma, otizm riskinin obez veya diyabetik olan annelerin bebeklerinde yüzde 3’ e, her iki hastalığın beraber olması durumunda ise yüzde 5-6’ ya çıktığını gösteriyor.

Çalışma, Boston Medical Center’ de 1998-2014 seneleri arasında takip edilen 2.734 çocuk-anne çiftine ait verilerin analizi ile gerçekleştirildi.

Bu çocukların 102’ sinde otizm spektrum hastalığı tespit edildi.

Bunların çoğu erkek idi ve erken doğum ve düşük doğum tartısı oranı daha yüksek bulundu.

Otizmli çocukların anneleri daha yaşlı ve daha obez idiler ve gebelikten önce veya gebelik sırasında diyabetik olma oranları daha fazlaydı.

Annenin obez olması çocukta otizm riskini yüzde 92 artırırken, gebelikten önce diyabet olması ise riski 3 misli yükseltiyordu.

Bu araştırma bu ilişkinin sebebini inceleyen bir çalışma olmamakla beraber, uzmanlar artmış otizm riskinin obezite ve diyabetin sebep olduğu enflamasyon ile metabolik ve hormonal değişikliklerle izah edilebileceğini söylüyorlar.

USA’ da çocuk doğurma çağındaki kadınların kabaca üçte biri obez, oher onundan biri diyabetik ve gebelerin yüzde 2-10’ unda gebelik diyabeti teşhis ediliyor.

Gelelim neticeye

Tüm dünyada salgın bir hastalık gibi artan obezite ve diyabetin sadece annenin değil bebeğinin sağlığını da etkilediğini de biliyorduk ama bu hastalıkların otizm riskini de artırabileceğinden bihaberdik.

Şimdi cevap bekleyen önemli soru şudur: Gebelikte şeker yükleme testi de otizm riskini artırır mı?

Bu ilişkinin elbette bir araştırma ile ortaya konması icap eder ama zaten yapılması akılsızca ve mantıksız olan bu testten uzak durmak için kuvvetli bir delile daha sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Kaynaklar:

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/01/27/peds.2015-2206 [1]

http://www.scientificamerican.com/article/maternal-obesity-diabetes-tied-to-increased-autism-risk-in-kids/ [2]