- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Gazeteistanbul’la Yola Çıkmak… Karadeniz ve Yeniay…

Meşaketli bir yola çıkmak... Geç saatlere kadar çalışarak gazeteyi kusursuz hazırlamaya çalışmak...
Her işte olduğu gibi ilk günlerde aksiliklerle boğuşmak...
Ertesi gün gazeteye baktığımızda hatalarımızı görünce başımızdan aşağı kaynar suların dökülmesi...
'Bu kadar olacak' diyoruz. Daha ilk günler...
Kolay değil yeni bir gazete hazırlamak...
Yıllarca yayın politikasını tek başımıza belirlediğimiz gazeteler çıkarmışız.
Ve bizim gibi aynı şeyleri yapmış olan bir arkadaşımızla beraber yola çıkarken, sorunlar yaşayacağımızı bilerek başlamışız.

****
Biz toplum olarak 'çözüm odaklı' değiliz. 'Sorun odaklı' bir toplumuz. Bir sorunun nasıl aşılacağı üzerine fikirler üretmeyiz. Bir sorunla karşılaştığımızda ilk söyleyeceğimiz, 'Bu iş olmaz. Bu iş yürümez. Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz?' diyerek sorunun neden çözülemeyeceğini anlatır dururuz.
Bir sorunla karşılaşıldığında çözüm odaklı iseniz, şöyle düşünürsünüz: 'Bu iş nasıl çözülür, ne yapmak gerekir, böyle yapılsa daha iyi mi olur?' diyerek farklı seçenekler ararsınız. Umudu öldürmezsiniz, insanların arayışlarının önünde takoz olmazsınız...
****
“Richard Bach'ın Martı'sı, Samed Behrengi'nin Küçük Kara Balık'ı, Aziz Nesin'in Anıtı Dikilen Sinek” hikayelerini bilir-siniz. (Bugüne kadar okumadı iseniz mutlaka bulun ve okuyun...) Varolanı aşmanın, yeniyi aramanın hikayeleridir bu üç kitap..
Çözüm odaklı, yeni odaklı, varolanı aşmanın hikayelerdir...
****
Bakın etrafınıza ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Yeni birşey mi yapılmak isteniliyor; hemen olumsuzluklar devreye girer... Biri, yeni birşey mi yapıyor; hemen olumsuz olması için girişimler...
Toplumsal yapımızın ve tabi ki eğitim sistemimizin ezber-lere dayalı olması, yeniye direniş, yeniyi ‘tu kaka’ görmek, devlet yapımız, esir alınmış ve iğdiş edinmiş zihniyetlerimizle sorun odaklı olmayı sürekli yeniden üretir dururuz.
****
Gazeteistanbul'u çıkartmak için girişim başlatırken Mehmet Mert ile önümüze çıkacak sorunları çözmek ve çözümler üret-mek üzerine konuştuk. Konuşmaya da devam ediyoruz. Yoksa o kadar kolay ki, beraber yol yürümemek için nedenler...
İnanıyorum ki, Mert'e ne çok kişi 'Tarakçı ile bu iş olmaz' diyerek yolun başında girişimimizi engellemek istemişlerdir.
Her ikimiz de kulaklarımızı tıkayarak yol aldık.
****
Amaç; daha iyisini yapmak...
Amaç; güçleri birleştirmek...
Amaç; emekleri birleştirmek...
Amaç; akılları birleştirmek...
Amaç; deneyimlerden çıkarttığımız dersleri yol yürürken rehber edinmek...
Ve en önemlisi nefsini yenmek...
‘Ben'den ‘biz’e yönelmek...

****
Gazeteyi görenlerden olumlu izlenimler alıyorum.
Güzel birşey yaptığımızı söylüyorlar.
Gazetenin rengini, tarzını beğendiklerini ifade ediyorlar...
Tabi insan mutlu oluyor, güzel şeyleri duyunca...
Ve ilk iki gün binlerce insana ulaşmak bölgede...
İlk iki gün 15 binden fazla gazeteyle buluşturduk bölgeyi...
Ve inanın ilk iki günlük manşetlerimizle; bölgede çok büyük ses getirdik...

Karadeniz neden aday olmadı?
Yeniay 3. dönem belediye başkan adayı olur...

Küçükçekmece AK Parti İlçe Başkanı Temel Karadeniz'in, Belediye Başkan adayı olacağı yaklaşık 3 yıldır konuşuluyordu. 1 Kasım akşamı Temel Karadeniz'in istifa edeceği ve aday aday olacağını herkes tahmin ediyordu. Cumartesi günkü sürmanşetimizde, İstanbul'da adaylık için istifa eden 6 ilçe başkanından biri olarak Karadeniz'i de yazmıştık.
Yazmasına yazdık da birşeyi eksik yazmıştık: Karadeniz aday adaylığı müracaatında bulunmamış ancak, ilçe başkanlığından istifa etmişti.

****
İstifa nedeninin sadece aday adaylığıyla ilgili olmadığı iddia ediliyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile ilgili iddiaların kendisiyle ilgilsi olmadığını ve bu iddiaları çürütmek için istifa ettiği ve aday adaylığı müracaatı yapmadığı söyleniyor. Partinin yetkili organlarının ise, kendisini aday göstereceğine inandığı yakın çevresi tarafından dillendiriliyor.
****
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın aday adaylığı müracaatında bulunmamasını ise taktiksel bir girişim olarak değerlendiriyorum. Kendisiyle ilgili söylenen iddialardan dolayı adaylık müracaatında bulunmadığını çünkü, aday yapılmadığında incinmemek için böyle bir karar aldığını düşünüyorum. Karadeniz'in istifa etmesine rağmen adaylık müracaatın yapmamasının ise, Yeniay'ın girişimlerinden dolayı olduğunu tahmin ediyorum.
Herşeye rağmen Yeniay’ın 3. dönem tekrar Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı olarak gösterilebileceğini bugünden görebiliyorum.
Aday gösterildiğinde ise banko kazanır. Ancak kendisiyle ilgili söylenen iddialar gündeme gelir mi? İşte orası tam bir muamma...