- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Gazeteciler ne Yapsın?

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun özel sektördeki itibari hizmet sürelerini kaldırmış benzer biçimde fiili hizmet zammı altında yeni bir uygulama getirmiş ancak gazeteciler bu kapsamdan çıkarılmıştı. Torba kanunla gazetecilerin yıpranma payı hakkı yeniden getirildi. Ancak iş uygulamaya gelince konunun bazı sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bu durumda olan personel için işverenlerin yapması gereken işlemler yanında, gazetecilere de talepte bulunma ve çıkan primi ödeme yükümlülüğü getirildi.

Öncelikle 2013 yılı Şubat ayından itibaren gazeteciler için 32 belge türü ile SGK aylık prim ve hizmet belgesi verilecek olup, işverenler tarafından malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi yüzde 1,5 ilave edilerek toplam yüzde 21,5 olarak ödenecektir.

2013 yılı Ocak ve öncesine ait dönemler için yıpranma payından faydalanmak için işverenlerin sarı basın kartı sahibi gazeteciler adına geriye dönük 32 belge türü ile bildirge vermeleri, gazetecilerin de bu sürelerden yararlanmak isterlerse dilekçe ile başvurup, primini ödemeleri gerekmektedir.

***

Yıpranma payı emekliliği nasıl etkileyecek?

6385 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde yapılan değişiklik sonucunda Şubat/2013 döneminden itibaren;

 - Basın Kartı Yö