content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Ara

Facebook Devlet Olur mu Olur

Devlet algıları farklıdır her insanda. Düşünün ki bir eylemde veya normal bir sohbette iki kişi devletten bahsediyor, ortaklaşa verip veriştiriyorlar devlete. Aslında verip veriştirdikleri devlet değildir elbette. Kavramlara ve sonrasında algıladıklara şeylere verip veriştirirler. Zaten doğru dürüst anlasalardı devlet kavramını oturup geyik yapmak yerine sisteme nasıl katkı sağlayacaklarını düşünürlerdi.Veya, çok devletçi göründüysem gözünüze, şöyle demek daha bir açık olur sanırım: bir devletin büyüklüğünden bahsederken kaç kişi kendi temel kavramlarının büyüklüğünü, sağlıklılığını kontrol eder? Yani aslında demek istiyorum ki ; devlet diye bir şey yoktur;senin atıp tuttuğun bir şey vardır.

1988''de endüstri meslekte okumaktayken ilk defa bir işletim sistemi görmüştüm. Haliyle, sen köyden gel, 3-5 sene Turhal"da yaşa, ki Turhal şimdi de köy havasından fazla bir şey kaybetmemiştir, sonra tut İstanbul"a git, Tuzla"ya, DOS adlı işletim sistemini gör.. tuhaf şeylerdi benim için. Windowsdediğiniz şey, DOS işletim sisteminde sadece adı yazılarak çalıştırılan kıçı kırık bir programdı. Disk aracı olarak kullanılan PC TOOLS adlı program sahiplerinin ise Windows?un sahipleri gibi kafalarını çalıştıramadıkları açık. Veya, kafaları çalışıyordu da, baht meselesi? oldu. Basit hesap makinelerinden ve ARPANET adlı askeri ağ projeleri sırasında ortaya, pek çok şeyi; pek çok işi;pek çok hayali kafasında birleştirebilen biri çıktı. Geliştirilmiş hesap makinelerinin ve ağ sistemlerinin bir araya getirilmesiyle yeni bir anlayış.. insanların tümünün hayatını işgal ve meşgul edecek bir hayal ortaya çıktı. Bu hayalin sahibinin kim olduğunu biliyorsunuz. Gates.

Düşünülen, hayal edilen şey oldu nihayetinde. Fakat emin olun ki daha tamama ermedi. Bu, tamama ermeyen şeyin siyasi, sosyolojik, ajanik taraflarına pek girmek istemiyorum. Birleşen hayallerden bahsetmek istiyorum kısaca.

Windows kendini çok geliştirdi. Hızla geliştirdi. Şu an w8 çıktı. Henüz bakamadım. Bakanlar güzel filan diyorlar. En basit işletim sisteminin insana diyalog kutuları ile cevap vermesi olayı da gelişti. Yani Windows?un aklı da gelişti. Kullanan insanların davranışları temelinde de gelişti işletim sistemi. Yani bir işletim sistemi, sadece, ne çok teknik iş yapabildiği ile değerlendirilmez; insana davranma şekli ile de değerlendirilir. Bu açıdan bakınca, işletim sistemi akıllandı, diyorum.

Üçüncü bir aşama olarak değerlendirilebilecek bir aşama daha var. Bu işletim sistemin kullanan biz normal insanlar ne yer ne içerler, nelerden hoşlanırlar..? Bunlar bilinsin ki işletim sistemi daha da akıllansın.. Sonuçta, bu işletim sistemin yazanlar, insan değil mi? Yazdıkları/kodladıkları işletim sistemi yazılımını da insanlaştırmaya çalıştırmaları bu yüzden çok doğaldır.

Geçenlerde insanların, Facebook"un duvara içerik ekleme kutusunda gayet samimi sorularını görünce telaşa kapıldıklarını gördüm.. "Nasıl gidiyor Ümit" "Günün nasıl geçti, Ümit?" gibi sorulardı bunlar. Bazı face gurupları sayfaların bir virüs veya bir saldırı sonucu ele geçirildiğini filan duyurup, kendilerini rezil ettiler. Tabii, ben olaya öyle bakmadığım için, uzuuun süreden beri takip ettiğim için, Facebook''un bu davranışını doğal karşıladım. Zaten yapacaktınız.. hoş geldiniz sözüme. 

Windows, Facebook.. ve diğerleri.

Bir de Google var. G+ ile sosyal paylaşım dünyasına girdi Google. Google da, sadece Google iken, yukarda anlattığım insanlaşma eğilimlerini gösteriyordu. Sadece, verdiği insansı mesajlarla değil, insanların ihtiyaçlarına göre alt ve yan sayfalar açarak yaptı ve hâlâ yapıyor bunu. Yan sayfaları ile değil, Google gözlüğü ile vizyonunu çok ilginç noktalara götürdü.

Şöyle bir toparlama yapayım:

Devlet ne için kurulur? En temel cevap-kelime şudur: İhtiyaç. Bir devlete ihtiyacımız vardır. Hayatlara bu kadar çok girebilme becerisini gösterebilen yukarda bahsettiğim oluşumlar bu ''İhtiyaç'' dediğiniz kavramı tam veya tama yakın karşılayabildikleri zaman, zaten bir çeşit devlet olmuş olacaklardır.

Google Facebook''u, Windows''u ve diğer her şeyi satın alır..döner dolanır devleti satın alır ki serbest piyasa, en basit tabirle: devletin küçülmesi ve piyasanın bir aracı haline getirilmesi ise,devleti de araç olarak kullanır. Diğer devletler de alınıp satılabilir portallar haline gelir. Şimdiki Admin:Rrecep.. mesela. 

Evinize gelirsiniz.. Facebook size ''Günün nasıl geçti'?' diye sorar bir kadın kılığında holografik olarak. Aslında o bir kadın değil, bir devlettir. Devlete sahip olmak da güzeldir nihayetinde

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank