- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Evde Arabada Sigara İçilmesi Astım Krizlerini Artırıyor

Pediatrics dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre evlerde veya arabalarda sigara içilmesi çocukların daha fazla astım krizine girmesine yol açıyor. Araştırma, hastaneye astım veya nefes açıcı ilaç tedavisine cevap veren hırıltıları sigara içen anneolan 1-16 yaş arasındaki 774 çocuğun takip edilmesiyle gerçekleştirildi.

Çocukların serum ve tükürüklerinde spektrometre yöntemiyle sigarada bulunan nikotinin vücuttaki metabolizması sonucu meydana “kotinin” seviyeleri ölçüldü.

619 çocuk çalışmayı tamamladı, bunların yüzde 17’ sinin 1 sene içinde hastaneye başvurmak zorunda kaldığı belirlendi.

Bakıcılarının bildirimine göre çocukların yüzde 35’ inin, kanda kotinin seviyelerine göre yüzde 56’ sının ve tükürük kotinin seviyelerine göre de yüzde 80’ inin tütün dumanına maruz kaldıkları görüldü.

Bildirime göre sigara dumanına maruz kalmanın hastaneye başvuruları etkilemediği ama kan veya idrarda ölçülebilir seviyede kotinin bulunanlarda hastaneye başvuru oranlarının arttığı tespit edildi.

Bakıcılarının tütün dumanına maruz kalmadıklarını bildirdikleri çocukların yüzde 39’ nun serumunda ve yüzde 70’ inin de tükürükte ölçülebilir miktarda kotinin bulundu.

Sigara dumanına maruz oldukları bildirilen çocukların yüzde 88’ inin serumunda ve yüzde 98’ inin tükürüğünde kotinin vardı.

Bu araştırmadan neler öğrendik?

BİR: Sigara dumanı maruziyetini insanların kendi ifadelerine göre değerlendirmek doğru olmayabilir.

İKİ: Sigaraya maruz kalmanın en iyi göstergeleri serumda veya tükürükte kotinin seviyelerinin ölçülmesidir.

ÜÇ: Sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak astım ataklarının tetikleyicisi olabilir.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma sigara lobisi tarafından desteklenmiş olsaydı, emin olun sigaranın çocukların astım ataklarına hiçbir olumsuz tesiri olmadığı hatta bazılarında astıma iyi bile gelebileceği şeklinde bir sonuç çıkardı.

İKİ: Bu araştırma ile Amerika yeniden keşfedilmiş oluyor.

ÜÇ: Bırakın ev veya arabalarda sigara içilmesini, anne-babaların camda, pencerede, hatta kapının önünde sigara tüttürmesi bile çocuklarda astım ataklarının daha sık ve atakların daha ağrı olduğunu zaten biliyoruz ve onları bu konuda hep uyarıyoruz.

DÖRT:Hadi canım, biz balkonda içiyoruz, bundan çocuğa ne zarar gelebilir ki?” diyen anne ve babaların gözüne sokabileceğimiz “kapı gibi bir araştırmamız” var artık.

KAYNAK

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/01/15/peds.2013-2422 [1]