content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Ara

Eskişehir’de Gezilecek, Görülecek Yerler…

Orman fidanlığı; Eskişehir’e 7 km. uzaklıkta Karacaşehir köyü yakınındadır, Porsuk Çayı bu mesire yerinin içinden geçerek kente ulaşır.

Hasırca mesiresi; Eskişehir’e 30 km. uzaklıkta porsuk barajı yolu üzerindedir, çam ormanları içerisinde cilt hastalıklarına iyi gelen biri kapalı birisi açık 2 kaplıcası vardır.

Kalabak suyu başı; Eskişehir’e içme suyunu veren kalabak suyu başı şehre 60 km. uzaklıktadır, Türkmen dağı eteklerindeki içme suları, şelaleleri, çam ormanları ile günlük yorgunlukların atılacağı en güzel yerlerden birisidir.

Çatacık ormanları; Sündiken dağları’nın kuzey ve güney tepeleri’nin aşıldığı bir yaylada kurulmuştur, Eskişehir’e 93 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Çatacık ormanları serin ve bol içme suları ile orta Anadolu’nun en güzel tabiat köşelerinden birisidir. yolunun 60 km.si asfalt olup, gerisi stablizedir.

inönü planör kampı;tarih öncesine ait ünlü mağaraları, inönü savaşlarının alanı bulunması. her açıdan planör kampı şehitliği, açık sıcak sulu yüzme havuzları ile bir turizm yöresidir.

Midas şehri (yazılıkaya);eskişehir’e 89 km. uzaklıkta olup, çifteler ilçesi yakınındadır. Friglerin büyük şehirlerinden birisi olan Midas şehri mö.7.yy.da kurulmuştur, 500 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Midas’ın mezarının burada olduğu söylenmektedir, burada 2 yazılıkaya vardır.

Nakoleia (seyitgazi);eskişehir’e 45 km. uzaklıktadır, tarihi mö. 3000 yıllarına dayanıyorsa da mö.1200-1100 yıllarında Frigler bu yöreye yerleşerek bir friğ köyü kurmuşlardır. mö.738’de ise priymnsia isminde bir friğya şehri kurulmuştur, Romalılara koruluğu olarak geçen ve kral arazisi olan bu yere nacolea şehri kurulmuştur. Roma İmparatorluğu’nun 2’ye ayrılmasından sonra bizans toprakları içinde kalan nacolea kentinin halkının korunması için ms.395’ten sonra ilçe merkezinde kalıntıları bulunan mesih kalesi yapılmıştır, seyit battal gazi işte bu kale önünde savaşırken ms.740 yılında şehit olmuştur. haçlı-islam savaşları nedeni ile harabe haline gelen bu yere anadolu selçukluları yerleşip bir türkmen köyü kurmuşlardır, ms.1207-1208’de selçuklu hükümdarlarından 1.alaaddin keykubat’ın annesi ümmühan hatun valide sultan’ın seyit battal gazi için halen ayakta bulunan üçler tepesinde türbe-cami-imaret ve hamam yaptırmasından sonra buraya seyit battal gazi’nin adına izfeten ’Seyitgazi’ ismi verilmiştir. Seyitgazi ms.1531 yılında 6 mahalleli 15.000 nüfuslu bucak merkezi idi, 1558’de ilçe merkezi olmuştur.

Justinianopolis (sivrihisar);adı etiler devrinde sallopa, yunan ve roma devrinde spalma ve sonra abrustula olan kent Türkler zamanında sibrihisar-seferhisar isimlerini almıştır. en son sivrihisar ismine layık görülmüştür, Eskişehir’e 98 km. uzaklıktadır.

Pessinus (Ballıhisar); sivrihisar’a 15 km. uzaklıktadır, Ballıhisar köyündedir. kral yolu üzerindedir, Osmanlı devrinde buranın ahalisi rum idi. bu gün oturanların tamamı Türktür, köy müze halindedir.

Dorylaion (Eskişehir);il merkezine 6 km. uzaklıktadır, kale harabeleri mevcuttur. Türklerin eline geçince burayı terk ederek bu günkü Eskişehir’in olduğu yere yerleşmişlerdir.

Çatak ormanları; Eskişehir’de çatak ormanları avlanmak için ideal bir bölgedir, burada keklik-tavşan-yaban ördeği-çulluk-ayı-yaban domuzu avlamak mümkündür.  Düzensiz avlanma nedeni ile geyik nesli tükenmiştir, seydisuyu akarsuyu-sarıyar barajı-porsuk barajı göl sahaları sazan ve yayın balığı avlamak için ideal muhitlerdir.

Porsuk barajı; il merkezinin güney batısında, porsuk çayı üzerindedir. 1949’da yapılmıştır, Eskişehir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak ve Eskişehir’i taşkınlardan korumak amacı ile 1972’de yükseltilmiştir. topladığı su miktarı 510 milyon m3’tür, baraj gölünde balık üretilmekte ve mesire yeri olması için çalışılmaktadır.

Musaözü barajı; Porsuk çayı’nın kollarından Mollaoğlu deresi üzerindedir, Eskişehir’e 28 km. uzaklıktadır. Toplam depolama hacmi 1.51 milyon m3’tür, gölünde balık üretilmekte ve mesire yeri olması için çalışılmaktadır.

Atatürk ve kültür müzesi-arkeoloji müzesi-etnoğrafya müzesi-Seyitgazi müzesi-yunus emre müzesi-Sivrihisar Ballıhisar possinus müzesi Eskişehir’de gezilecek görülecek diğer yerlerin isimleridir.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank