- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Ergün Veren’den: Eskişehir’i Görsem

Ergün Veren, çalışkanlığı, üretkenliği ve başarılarıyla takdir ettiğimiz, kalem sahibi, araştırma sahibi olan bir arkadaşımız.

Yeni yeni kitapları, ortaya koydukları, yayınladıkları geliyor.

 

Sesli kitap CD’siyle birlikte “Eskişehir’i Görsem” adlı, Eskişehir üzerine folklorik incelemesi ve araştırması geldi. Ergün Veren insanları seviyor, çalışmalarını paylaşıyor, sosyal amaçlı onlarca çalışmanın, hizmetin altında imzası var. Elimizdeki kitap, Görsem, Görme Engelliler Dayanışma Derneği Kültür Yayınlarının birincisi olarak Günyüzü görmüş.

 

Remzi Korkut imzalı kısa bir sunuş var 3 ncü sayfada başlayan. Sonra Burhan Sakallı’nın sunuşu, Ergün Veren’in önsözü dikkat çekiyor. Kitabın yayınlanmasında Görsem, Görme Engelliler Dayanışma Derneği ile Odunpazarı Belediyesinin katkıları olmuş.

Folklorun, yani halk biliminin ne anlama geldiğinin cevabı verilerek söze başlanmış. Buranın bir yerinde; “Folklorun inceleme alanı halk kültürüdür. Halk kavramı, siyasi ve ideolojik görüşlere göre değerlendirilmektedir. Folklorculara göre halk ortak sosyal ve kültürel özellikleri bulunan insan topluluğudur” deniyor.

 

Sonra Eskişehir’in geçmişteki yeri, özellikleri, tarihi bilgilerin bir araya getirilişi anlayışından yola çıkıldığı görülmekte. Eskişehir’in MÖ.3000 yıllarına kadar giden yerleşim tarihi ile bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı hatırlatılıyor.

Fotoğraflarla, Eskişehir’den değişik görüntüler sayfalara serpiştirilmiş, hatırlatmalarda bulunulmuş.

Ergün Veren, Eskişehir sevdalı, aşığı ya.. Böyle bir araştırmanın bir araya getirilişinden, kitap olarak yayınlanışından mutlu olmuştur, sevinmiştir. O, yıllar önce Eskişehir’deki sınıf arkadaşlarını hatırlamaktan, “6-B’liler Haberleşme Bülteni”ni bir düzen içinde yayınlayıp, dostlarıyla paylaşmaktan mutluluk duyuyor, gurur duyuyor. Biz de onunla gurur duyuyoruz.

Eskişehirli ve Hamam, başlığıyla yaptığı araştırmalar 19 ncu sayfada başlıyor. Sonra sürüp gidiyor. Eskişehir Odunpazarı Bölgesinde “Çıngıl” inanması ve uygulaması bir başka araştırma bölümü. Buradan bir alındı:

Odunpazarı Bölgesinde yaşayan yerlilerin de, bu konuda geliştirdikleri ve nesilden nesile aktararak devam ettirdikleri büyü ile nazardan korunma simgesi ve ritüel “Çıngıl”dır. (Sayfa 29)

39 ncu sayfada başlayan bir başka güzel ve anlamlı araştırmanın başlığı: Eskişehir Türkülerinin konularına göre sınıflandırılması. Buradan:

-Türkülerin ortaya çıkışları incelendiğinde toplumu ilgilendiren konular, ezginin dokunaklı oluşu, sanat yapısının yüksek oluşu gibi etkenlerin türkülerin ömürlerini uzattığı ortaya çıkmaktadır (Sayfa:42)

Öteki bölüm başlıklarından bazılarının sıralanışı: Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki Eskişehir’e folklorik yaklaşım, Matrakçı Nasuh’un Menzilnamelerindeki Eskişehir’e folklorik bakış. Eskişehir’de “Boza” içeceğinin folklorik incelemesi vd.

GÜNÜN SÖZLERİ:

1- Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine. (Nazım Hikmet)

2- Şampiyon olmak demek, şampiyon gibi düşünmek gerekir. (Dennis Wholey)

3- Yemini çok olan toplumun yalanı da çok olur. (Vondel)

4- Dağ dumansız, insan hatasız olmaz. (Türk Atasözü)