- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Engelleri Yok Edelim!

Hayatınızın bir saniyesi sonrasını ve o bir saniye sonrasında neler olup biteceğini asla garanti edemezsiniz. Çünkü insanoğlu'nun hayatı garanti değildir. Nerede, ne zaman başına ne geleceğini bilemez. Geçirilen bir kaza, doğuştan veya sonradan yakalanılan bir hastalık sonucu organlarınızdan birinin kaybedilmesi veya organlarınızın fonksiyonunu yitirmesi engelli olma nedenlerindendir.

Buradan çıkarılması gereken ana nokta şudur; Herkes birer engelli adayıdır ve hiç kimse bir gün engelli olamayacağının garantisini veremez.

Sevgili dostlar, engelliler için toplumsal olarak yaptığımız bazı yanlışlara özellikle dikkat çekmek istiyorum çünkü bunların sıkça ve belki de bilinçsizce de olsa çokca yapılan hatalar olduğunu belirtmek isterim. Hiç bir engelli vatandaşımız kendisi için ''sakat, özürlü, eksik, kör, sağır '' gibi onur kırıcı sıfatlar kullanılmasından hoşlanmaz. Ve hiç bir engelli vatandaş bu sıfatlarla anılmayı da haketmez. Bunların yerine ''engelli'' terimini kullanmamız bu konuda ki hassasiyetleri açısından çok daha önemli olacaktır.

Bazen insanların engelli vatandaşlarımıza acıdığını ve üzüldüğünü de görebiliyor aynı zamanda bunu anlayabiliyoruz da ancak engelli vatandaşlarımız için üzülmek, acımak yerine onların hayatlarını kolaylaştıracak koşullar oluşturmamız çok daha iyi olacaktır. Sokakta gördüğümüz bir engellinin koluna girerek karşıya geçmesini sağlamak veya görme engelli bir vatandaşımıza yardımcı olmak onlara karşı toplumsal olarak ilgi ve alaka göstermek onları uzaktan seyredip üzülmekten çok daha hayırlıdır.

Unutmayalım, engelli olmak asla bir suç değildir. Nice engelli vatandaşlarımızın sağlıklı insanların yapmakta zorlandığı işleri inanılmaz bir yetenek ve çabuklukla yaptıklarına tanık olmuşsunuzdur. Ayak parmaklarıyla kalem tutan, birbirinden güzel resimler yaratan, anadan doğma görme engelli olduğu halde çalıp, söyleyen nice başarılı sanatçılara şahit olmadı mı bu dünya? Bethooven gibi duymadan harika besteler düzenleyen ve Aşık Veysel gibi sazıyla birbirinden güzel eserlere imza atan nice engelli vatandaşlarımız var.

Bütün bunlar bize engellilerin merhamete ihtiyacı olan aciz insanlar olmadığını, sadece ilgiye ve desteğe ihtiyaçları olduğunu göstermektedir.Yeterki bizler zihnimizdeki engelleri yok edelim.